fbpx

Ραφαέλα Οικονομίδου – Όταν το πάθος και η αγάπη για το άθλημα αποκτούν πρόσωπο!

Η Ραφαέλα Οικονομίδου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πετοσφαιρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αφού το πάθος της και η αγάπη της για το άθλημα μπορεί να βοηθήσει την ομάδα ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Ραφαέλα, πες μας λίγα λόγια για την ζωή σου μέχρι στιγμής.

Αρχικά, σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και είμαι στο τρίτο έτος στον κλάδο της Νομικής. Μέχρι την ηλικία των 12 ασχολούμουν με τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα με 5 αθλήματα: καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα, χειροσφαίριση, αντισφαίριση και κολύμβηση. Όπως είναι λογικό δεν θα μπορούσα να δώσω την ίδια προσήλωση και ζήλο σε όλα τα αθλήματα, έτσι εκείνο το διάστημα έπρεπε να επιλέξω πιο άθλημα θα ήθελα πραγματικά να ακολουθήσω. Με σημαντικούς παράγοντες την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την ασφάλεια λόγω του ότι οι κανονισμοί του δεν επιτρέπουν σωματική επαφή με τον αντίπαλο, αλλά και την θηλυκότητα που προσέφερε το άθλημα με οδήγησαν στο να ασχοληθώ αποκλειστικά με το βόλεϊ. Στα 10 μου ξεκίνησα στις ακαδημίες της Ανόρθωσις Αμμοχώστου όπου από την ηλικία των 15 ετών αποτελώ μέλος της γυναικείας ομάδας μέχρι και σήμερα. Με την ομάδα της Αμμοχώστου γιόρτασα πολλές κατακτήσεις πρωταθλημάτων, κυπέλλων και είχα και αρκετές συμμετοχές σε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Ready 10Είναι εύκολο να συνδυάζεις μαθήματα και επαγγελματικό αθλητισμό;

Η φοίτηση σε ένα Πανεπιστήμιο όπως και η ασχολία με τα διάφορα αθλήματα έχουν μεγάλες απαιτήσεις πόσο μάλλον όταν καλείται κάποιος να τα συνδυάσει. Σίγουρα δεν είναι εύκολο αλλά όταν κάτι είναι κομμάτι της ζωή σου, με θέληση, πείσμα και σωστή διαχείριση του χρόνου, μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου!

Ποιο είναι κατά την άποψη σου το επίπεδο του γυναικείου βόλεϊ στην Κύπρο και πώς εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια;

Κατά την άποψη μου το γυναικείο βόλεϊ στη Κύπρο βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια λόγω των οικονομικών θεμάτων που επικρατούσαν γενικότερα στο νησί, δόθηκε η ευκαιρία σε νέες Κύπριες αθλήτριες να αναδειχθούν μέσω των ομάδων τους. Όμως, όπως είναι φυσικό, το βόλεϊ όπως και όλα τα αθλήματα πρέπει καθημερινά να εξελίσσονται και να αναπτύσσονται.

Ready 8

Υπάρχουν προοπτικές για Κύπριες αθλήτριες να αγωνιστούν στην 1η κατηγορία;

Ναι, υπάρχει προοπτική για Κύπριες αθλήτριες να αγωνιστούν στην 1η κατηγορία, αλλά αυτό προϋποθέτει αρκετή πειθαρχία και εξάσκηση γιατί ως γνωστόν η προτίμηση σε ξένες παίχτριες είναι εμφανέστατη σε κυπριακές ομάδες με ψηλούς στόχους.

Πιστεύεις πως είναι ικανοποιητική η κάλυψη των media στο πρωτάθλημα αλλά και στον Πανεπιστημιακό Αθλητισμό;

Δυστυχώς, δεν δίνεται η κατάλληλη προβολή στο άθλημα από τα ΜΜΕ. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η έμφαση δίνεται κυρίως στο ποδόσφαιρο. Ένα καλό παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελέσει η δράση του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού όσον αφορά την ίση ανάδειξη όλων των αθλημάτων στα ΜΜΕ.

Ready 11

Πιστεύεις πως οι γυναίκες αθλήτριες τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες;

Σε θέμα κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης, πιστεύω ότι υπάρχει ίση μεταχείριση. Γενικότερα, μπορεί να υπάρχει κάποια διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά όσον αφορά τον αθλητισμό, πιστεύω είναι ανώφελο να υπάρχει τέτοια διάκριση. Και οι άνδρες και οι γυναίκες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό καθημερινά στο άθλημα τους, και θα ήταν άδικο να γίνεται σύγκριση μεταξύ τους, αφού ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες.

Μια συμβουλή για τους φοιτητές αθλητές και για τους αθλητές γενικότερα;

Οι αθλητές είναι σημαντικό να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν με τον ίδιο ζήλο, να μην τα παρατούν, να προσπαθούν, και ειδικά αυτοί που έχουν ψηλούς στόχους να έχουν υπομονή και επιμονή, για να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα!

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου που όλα αυτά τα χρόνια με βοηθούν και μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending