fbpx

Ο Μάριος Φυλλακούδιας μιλά για τον κόσμο του Tae Kwon Do!

Συνέντευξη στο StudentLife Sports παραχώρησε ο πρωταθλητής Tae Kwon Do, Μάριος Φυλλακούδιας, μιλώντας μας για το Tae Kwon Do στην Κύπρο και τον συνδυασμό σπουδών και άθλησης. Δεν παραλείπει, παράλληλα, να δώσει την δική του συμβουλή στους φοιτητές – αθλητές!

Μάριε, πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το Tae Kwon Do και με τι ασχολείσαι γενικά στην ζωή σου;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το Taekwondo από πολύ μικρή ηλικία, λόγω του ότι και ο αδερφός μου ήταν ήδη στον χώρο του αθλήματος. Εκτός από τις πολλές ώρες που αφιερώνω στις προπονήσεις για το άθλημα, σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο τμήμα Επιστημών της Αγωγής στη Δημοτική εκπαίδευση.

Ποιες είναι οι πιο μεγάλες σου επιτυχίες και στιγμές;

Είμαι πρωταθλητής στην Κύπρο σε όλα τα επίπεδα 10 φορές, και συμμετείχα σε πάρα πολλές διοργανώσεις, Παγκοσμίου και Πανευρωπαϊκού επιπέδου, από το 2006 μέχρι σήμερα. Όλες οι στιγμές στον αθλητισμό είναι μοναδικές και ξεχωριστές, και μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιες. Παρόλ’ αυτά, μεγαλύτερες μου επιτυχίες στον χώρο του αθλήματος είναι:

  • 9η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων το 2006 στο Βιετνάμ.
  • 9η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων το 2008 στη Τουρκία.
  • 5η θέση στο Μεσογειακό πρωτάθλημα Τae Kwon Do ανδρών το 2009 στο Μαρόκο.
  • 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21 το 2012 στην Αθήνα.
  • 17η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών το 2013 στο Μεξικό.
  • 3η θέση στο Κοινοπολιτειακό πρωτάθλημα Τae Kwon Do ανδρών το 2014 στη Σκωτία .
  • 3η θέση στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα στο ομαδικό το 2015 την Κορέα.
  • 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό πανεπιστημιακό πρωτάθλημα το 2015 στην Κροατία.
  • 5η θέση στους Πανευρωπαϊκούς πανεπιστημιακούς αγώνες το 2016 στην Κροατία.

Fyllakoudias 1

Πως είναι να συνδυάζεις ένα τέτοιο άθλημα με τις φοιτητικές σου υποχρεώσεις;

Πολύ δύσκολο να συνδυάσεις και τα δύο. Όμως όταν έχεις ένα πρόγραμμα και το ακολουθείς, τότε όλα είναι πιο εύκολα.

Θεωρείς πως το επίπεδο του αθλήματος σου είναι ψηλό στην Κύπρο;

Ναι, το επίπεδο του Taekwondo στην Κύπρο είναι πάρα πολύ ψηλό. Υπάρχει μεγάλος συναγωνισμός για το ποιος θα πάρει το εισιτήριο για τα πρωταθλήματα στο εξωτερικό αφού μόνο ένα άτομο από κάθε κατηγορία μπορεί να πάει. Επίσης, ακούμε συνέχεια επιτυχίες στο εξωτερικό από τους Κύπριους αθλητές, που υψώνουν την σημαία της Κύπρου στα ψηλότερα σκαλιά.

Fyllakoudias 2

Ποια είναι η αντιμετώπιση που έχεις ως αθλητής από την ομοσπονδία και το κράτος;

Στην Κύπρο του 2016, το 90% των χρηματικών χορηγιών στην Κύπρο πάει στο ποδόσφαιρο και για τα άλλα αθλήματα, ότι περισσέψει. Δυστυχώς επιλέξαμε να αγωνιζόμαστε σε ένα ολυμπιακό άθλημα, όπου στην Κύπρο δεν είναι και τόσο δημοφιλές. Η ομοσπονδία, με τα λιγοστά χρήματα που παίρνει από το κράτος, προσπαθεί να βοηθήσει όσο μπορεί κάποια άτομα με προοπτική, και δείχνουν ότι θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον. Αντιθέτως, οι κρατικοί αρμόδιοι φορείς προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν περικοπές των χορηγιών προς την ομοσπονδία και τους αθλητές, σε ένα ολυμπιακό άθλημα με συνεχείς επιτυχίες στον παγκόσμιο χώρο. Κάποιες φορές μάλιστα σε αναγκάζουν να αναρωτιέσαι, αν αξίζει να μάχεσαι για την χώρα σου, ή μόνο για τον εαυτό σου, και αυτούς που σε στηρίζουν οικονομικά και ψυχικά (οικογένεια).

Fyllakoudias 3

Υπάρχει αρκετή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, όσο αφορά τέτοιου είδους αθλήματα;

Όπως είπα και πριν το άθλημα μας δεν είναι και τόσο δημοφιλές στην Κύπρο. Άρα για να έχεις κάλυψη από τα ΜΜΕ πρέπει να φέρνεις συνεχώς επιτυχίες στο εξωτερικό ή να έχεις κάποιο «μέσο», (που όλοι έχουν στην Κύπρο αστεία – αστεία) και να το χρησιμοποιείς, για να προβάλεις τον εαυτό σου.

Τέλος, μια συμβουλή για τους φοιτητές – αθλητές αλλά και για όσους ασχολούνται με τέτοιου είδους αθλήματα.

Συμβουλή μου προς τους συμφοιτητές – συναθλητές είναι να μην παρατήσουν το άθλημα που αγαπούν για το πανεπιστήμιο. Μπορούν να συνδυάσουν και τα δύο εύκολα ή δύσκολα, αρκεί να διατηρήσουν το πάθος και την αγάπη που έχουν. Στους συναθλητές που ασχολούνται με τέτοιου είδους αθλήματα θέλω να πω:

Μόνο εμείς ξέρουμε πόση δύναμη, σωματική και ψυχική, χρειάζεται να αγωνίζεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με τον αντίπαλο σου, να δίνεις και να δέχεσαι χτυπήματα σε όλα τα μέρη του σώματος. Συνεχίστε την σκληρή προπόνηση και τα καλύτερα έρχονται.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending