fbpx

Clearing 2016: Πώς να ετοιμαστείτε για τη σημερινή ημέρα των αποτελεσμάτων των A-levels;

Αυτή την περίοδο πολλοί τελειόφοιτοι μαθητές που σκοπεύουν να σπουδάσουν στην Αγγλία, ξεκουράζονται μετά από την σκληρή προετοιμασία που έκαναν για να καθίσουν τα A’ levels τους και τώρα αναμένουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Είμαι βέβαιος ότι θα σας πέρασε από το μυαλό, σε κάποιους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο, τι θα γίνει αν τα αποτελέσματά σας δεν είναι αυτά που αναμένατε. Αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν πρέπει να αγχώνεστε, γιατί πάντα υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο – και στην προκειμένη περίπτωση, το εναλλακτικό σχέδιο για εσάς ονομάζεται clearing.

Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε την ορολογία του «clearing». Για όσους δεν γνωρίζουν θα δώσω μια σύντομη επεξήγηση. Το clearing είναι διαδικασία της UCAS που δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε φοιτητές που δεν πήραν τους απαραίτητους βαθμούς για τα πανεπιστήμια της πρώτης τους επιλογής. Για να μπορείτε να μπείτε στο σύστημα αυτό θα πρέπει να εμπίπτετε στις πιο κάτω κατηγορίες.

• Να μη έχετε καμία προσφορά (offer) από πανεπιστήμιο
• Να μην έχετε πάρει τους βαθμούς που σας ζήτησαν τα πανεπιστήμια για εξασφάλιση θέσης
• Να έχετε απορρίψει θέση σε πανεπιστήμιο
• Να έχετε αποστείλει την αίτησή της UCAS, μετά από τις 30 Ιουνίου που ήταν η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων

Μέσω του clearing θα έχετε ακόμη την δυνατότητα επιλογής σε διάφορα προγράμματα σε αρκετά πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας. Πέρσι, για παράδειγμα, γύρω στις 64 χιλιάδες φοιτητές βρήκαν θέση μέσω του συστήματος clearing.

Ο ίδιος αριθμός και ίσως μεγαλύτερος αναμένεται και φέτος. Πιστεύεται γενικά ότι φέτος θα υπάρχουν περισσότερες κενές θέσεις σε πανεπιστήμια ακόμα και σε πανεπιστήμια που στο παρελθόν δεν χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο του clearing.

Υπάρχει και ένας μικρότερος αριθμός που θα πάρει ψηλότερους βαθμούς από αυτούς που ανέμεναν. Αυτοί θα μπορούσαν να μπουν στο σύστημα adjustment (προσαρμογή) για να μπουν σε ένα πιο ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο και πρόγραμμα. Οι φοιτητές που θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας με τα πανεπιστήμια το αργότερο μέχρι τις 31 Αυγούστου διότι οι θέσεις αυτές δεν θα διαφημιστούν πουθενά.

Σήμερα 18 Αυγούστου και ώρα 8.00 π.μ. (ώρα Αγγλίας) βγήκαν τα αποτελεσμάτων. Θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα και όχι σε καμία παραλία – όσο και εάν μπαίνετε σε πειρασμό. Λόγω και του 15 Αυγούστου ίσως να είστε εκτός σπιτιού. Σε αυτή την περίπτωση βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας το laptop και τηλέφωνο σας. Ο χώρος που θα βρίσκεστε πρέπει να είναι ήσυχος.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε κατά πόσον πήρατε τους βαθμούς που σας ζήτησε το πανεπιστήμιο σας. Εάν τους εξασφαλίσατε, συγχαρητήρια, έχετε εξασφαλισμένη θέση. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Η υπηρεσία της UCAS θα ενημερώσει το πανεπιστήμιο σας και αυτό με την σειρά του θα σας ενημερώσει είτε ταχυδρομικός είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την θέση σας.

Σε περίπτωση που δεν πήρατε τους βαθμούς που χρειαζόσασταν θα σας συμβούλευα πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο να πάρετε το πανεπιστήμιο σας και να δείτε κατά πόσον θα σας δέχονταν ακόμη και με χαμηλότερο βαθμό. Αξίζει να το δοκιμάσετε, γιατί ίσως τελικά αντί να πάρουν κάποιον «άγνωστο» μέσω του clearing, να προτιμήσουν εσάς που ήδη σας γνωρίζουν και σπατάλησαν χρόνο πάνω σας μέχρι να σας δώσουν προσφορά.

Εάν το πανεπιστήμιο σας δεν σας δώσει τη θέση, τότε ετοιμαστείτε για το πλάνο Β και τότε πρέπει να δράσετε γρήγορα. Να μπείτε στην ιστοσελίδα της UCAS για να δείτε την λίστα με τα προγράμματα που προσφέρονται. Ο κατάλογος αυτός θα ενημερώνεται συνεχώς από την έναρξη μέχρι τη λήξη της διαδικασίας, γι’ αυτό θα πρέπει να την παρακολουθείται συνεχώς. Σημειώστε τα προγράμματα των πανεπιστημίων που σας ενδιαφέρουν και προτού αρχίσετε να τηλεφωνείτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε το σωστό αριθμό τηλεφώνου και μην θεωρήσετε ότι το κεντρικό τηλέφωνο είναι ο αριθμός που πρέπει να πάρετε. Τα περισσότερα πανεπιστήμια θα έχουν έναν ξεχωριστό αριθμό για τις θέσεις μέσω Clearing. Γι’ αυτό, ρίξτε πρώτα μια ματιά στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου για το σωστό αριθμό. Μετά, να έχετε μπροστά σας τον αριθμό της UCAS σας και τους βαθμούς σας για να μην τους ψάχνετε όταν σας τους ζητήσουν.

Όταν τελικά πάρετε το τηλέφωνο, να έχετε υπομονή διότι πιθανόν οι γραμμές να είναι κατειλημμένες για αρκετή ώρα. Το τηλεφώνημα, όσο και εάν προτιμάτε να το κάνει κάποιος άλλος για εσάς, πιθανότατα ο γονέας σας καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Το άτομο εισδοχής που θα απαντήσει το τηλέφωνο θα θέλει να μιλήσει αυτοπροσώπως με τον υποψήφιο φοιτητή και όχι με κάποιον που ενεργεί εξ ονόματος σας. Θα θέλει να σας κάνει κάποιες ερωτήσεις για να διαπιστώσει ότι είστε ο κατάλληλος για τη θέση. Στις πλείστες περιπτώσεις μέσω του τηλεφωνήματος γίνεται και η εξασφάλιση θέσης (offer).

Τέλος, μην πάρετε βιαστικές αποφάσεις. Τα πανεπιστήμια που θα σας δώσουν θέση θα σας δώσουν λίγες ημέρες προθεσμία για να τους δώσετε την απάντηση σας, η οποία πρέπει να παρθεί με σύνεση. Μην ξεχνάτε ότι θα περάσετε τα επόμενα 3 χρόνια των φοιτητικών σας χρόνο στο πανεπιστήμιο αυτό στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Για αυτό μην δεχτείτε απλά το πρώτο πανεπιστήμιο που σας δέχτηκε. Ας είμαστε ρεαλιστές – πάντα υπάρχει και η πιθανότητα να καθίσετε ένα χρόνο για να ξαναδοκιμάσετε για να μπείτε στο πρόγραμμα που πάντα ονειρευόσασταν.

Η εκπαιδευτική υπηρεσία Global S&C Educational Services είναι πάντα στη διάθεση των ενδιαφερομένων για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με την πιο πάνω διαδικασία, καθώς και την ανάληψη των ενεργειών για εξασφάλιση θέσης σε οποιαδήποτε Πανεπιστήμια που συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 22780250 και 22772244

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending