fbpx

Προπονητές που έκαναν τον πάγκο της ομάδας σπίτι τους!

Το πρωτάθλημα χάθηκε, το κύπελλο επίσης, η ομάδα έχασε όλους τους στόχους της… Σε ποιον θα αποδοθούν οι ευθύνες; Ποιος θα «πληρώσει» το μάρμαρο;

Μα φυσικά ο  άνθρωπος που κάθεται στην “ηλεκτρική καρέκλα” κάθε ομάδας. Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ.

Ποιοι είναι όμως αυτοί που κατάφεραν παρά τις αντιξοότητες να κάνουν αυτή την καρέκλα κάτι παραπάνω από βολική και να μείνουν στην ίδια ομάδα για αρκετά χρόνια;

1
Sir Alex Ferguson

Ο ιδιόρρυθμος αυτός Σκωτσέζος έχει ως σήμα κατατεθέν του τον χαρακτήρα του και την… τσίχλα του!

Έγινε head coach των «μπέμπηδων» το 1986 και έμεινε στον πάγκο τους έως το 2013. Έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους κορυφαίους παίχτες στον κόσμο.

Στα 27 χρόνια παρουσίας του στο τιμόνι των «κόκκινων διαβόλων» έχει κερδίσει συνολικά 30 τρόπαια και είναι ο προπονητής με τις περισσότερες κατακτήσεις στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

2
Guy Roux

Ο Γάλλος ο οποίος έκανε την «ηλεκτρική καρέκλα» της Οσέρ αναπαυτικό καναπέ! Έμεινε στον πάγκο της μεγάλης του αγάπης όχι ένα, όχι δύο, αλλά 44 ολόκληρα χρόνια.

Μία ζωή σχεδόν κοούτσαρε την ομάδα της Οσέρ σε 890 επίσημους αγώνες, πετυχαίνοντας 375 νίκες, αποκτώντας εννέα συνολικά τίτλους στην πολυετή σταδιοδρομία του.

Αφιέρωσε στην ομάδα του σχεδόν μισό αιώνα ζωής παίρνοντας την από τα αλώνια στα σαλώνια!

3
Willie Maley

Ο κύριος αυτός κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της Σέλτικ το 1887 και ξέχασε να σηκωθεί. Έμεινε στην ομάδα της Σκωτίας μέχρι το 1940, δηλαδή κάτι παραπάνω από μισό αιώνα.

Στη διάρκεια της καριέρας του αναδείχθηκε πρωταθλητής με την ομάδα της Σέλτικ 19 φορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι έμεινε αήττητος με την ομάδα του για 62 αγώνες, από τον Νοέμβριο του 1915 έως τον Απρίλιο του 1917.

4
Sir Matt Busby

Ακόμη ένας Σκωτσέζος που και αυτός έχει δεθεί άρρηκτα με την ιστορία της ομάδας του Μάντσεστερ. Έμεινε στον πάγκο της United από το 1945 έως το 1969.

Ήταν προπονητής της ομάδας όταν συνέβη η ανείπωτη αεροπορική τραγωδία στις 6 του Φλεβάρη του 1958, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 8 ποδοσφαιριστές της ομάδας, καθώς γυρνούσαν από Βελιγράδι, ύστερα από αγώνα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα.

Ο ίδιος τραυματίστηκε σοβαρά, σώθηκε όμως εκ θαύματος.

5
Arsene Wenger

Ο Αλσατός κάθισε για πρώτη φορά στο τιμόνι της Άρσεναλ το 1996, και κάθεται μέχρι και σήμερα. Είναι ο μακροβιότερος προπονητής των «κανονιέρηδων» καθώς επίσης και ο πιο επιτυχημένος στα 130 χρόνια ζωής του συλλόγου.

Έχει στο παλμαρέ του 15 τρόπαια με την ομάδα του Λονδίνου, εκ των όποιων τα 3 είναι πρωταθλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την σεζόν 2002 – 2003, η Άρσεναλ κατέκτησε το πρωτάθλημα υπό της οδηγίες του Wenger όντας αήττητη για 40 αγώνες με 12 ισοπαλίες και 28 νίκες.

6
Eugene Gerard

Ο Ολλανδός προπονητής υπέγραψε με την ομάδα του ΟΦΗ το 1985. Έμεινε στο τιμόνι της κρητικής ομάδας για 15 ολόκληρα χρόνια.

Στο διάστημα αυτό κατάφερε να κερδίσει μια φόρα το κύπελλο Ελλάδος το 1987, με αντίπαλο την ομάδα του Ηρακλή στη ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι, το 1990 όμως δεν τα κατάφερε χάνοντας στον τελικό από τον Ολυμπιακό Πειραιώς με σκορ 4-2.

Ένας λόγος για τον θυμόμαστε λίγο περισσότερο, είναι επειδή πέρασε και από τα γήπεδα της χώρας μας και συγκεκριμένα προπονώντας την ομάδα του ΑΠΟΕΛ την περίοδο 2001 – 2002.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending