fbpx

Paolo Rossi: Το “μαύρο πανί” που έγινε ήρωας! (video)

Πρόκειται για ένα από τους καλύτερους επιθετικούς που ανέδειξε ποτέ η Ιταλία. Εξάλλου, οι αριθμοί του μιλούν από μόνοι τους, αφού σε 48 συμμετοχές με την φανέλα των ατζούρι σημείωσε 20 τέρματα. Μάλιστα, τα 9 από αυτά σημειώθηκαν σε τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων κάτι που τον καθιστά τον πρώτο σκόρερ των Ιταλών στη διοργάνωση μαζί με τον Roberto Baggio και τον Christian Vieri.

Ο Rossi ξεκίνησε την καριέρα του στη Juventus το 1973. Οι συχνοί τραυματισμοί, όμως, τον έστειλαν δανεικό στην Como την σεζόν 1975-76 ενώ η επόμενη τετραετία (1976 – 1980) τον βρίσκει στη Vicenza (συνιδιοκτησία με την Juventus) όπου και άρχιζε να χτίζει το όνομα του ως ένας πολύ καλός επιθετικός. Τα 60 τέρματα σε λιγότερες από 100 εμφανίσεις, άλλωστε, αυτό μαρτυρούσαν.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως προκειμένου να ανήκει αποκλειστικά στη Vicenza, η ομάδα της Βόρειας Ιταλίας πρόσφερε στον μεγάλο επιθετικό το ποσό των 2, 6 εκατομμυρίων ιταλικών λιρών, πόσο που τον έκανε τον πιο ακριβό ποδοσφαιριστή στον κόσμο, τότε!

Το 1980 τον βρίσκει στην Perugia και μπλεγμένο σε σκάνδαλο για στημένα, το γνωστό “Totonero” για το οποίο του επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού από οποιαδήποτε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για 3 χρόνια.

Τα 3 χρόνια, μετά από έφεση, έγιναν 2 με τον Rossi να έχει τελικά δικαίωμα συμμετοχής στο Μουντιάλ του 1982, απόφαση που έμελλε να αλλάξει το ρουν της ποδοσφαιρικής ιστορίας. Ο επιθετικός από το Prato αγωνίστηκε, λοιπόν, κανονικά και παρά την αφλογιστία του στα πρώτα 3 παιχνίδια σημείωσε 6 τέρματα στα υπόλοιπα 4, με το χατ – τρικ του απέναντι στη Βραζιλία να μνημονεύεται μέχρι και σήμερα.

Κάπως έτσι, αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ και συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του τροπαίου από τους ατζούρι. Παράλληλα, το 1982 ο Paolo Rossi κατέκτησε και την Χρυσή Μπάλα ως ο κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής.

Τερμάτισε την καριέρα του το 1987 στη Hellas Verona και αφού πέρασε μια επιτυχημένη δεύτερη θητεία στην Juventus (1981-85) πριν φορέσει και την φανέλα της Milan την σεζόν 1985 – 86.

Όλα αυτά, καθιστούν τον Paolo Rossi, που σήμερα κλείνει τα 59 του χρόνια, ως μια από τις εμβληματικότερες μορφές του ιταλικού αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending