fbpx

Συνέντευξη από τον Κύπριο σχεδιαστή μόδας Παντελή Παντελή!

Νιώθω πραγματικά χαρούμενη γι’ αυτή τη συνέντευξη αφού ο Παντελής ήταν ο άνθρωπος που μου δίδαξε τα πρώτα βήματα στον χώρο της μόδας, μου έμαθε τα εύκολα, αλλά και τα δύσκολα που θα πρέπει να αντιμετωπίσω στο χώρο της μόδας.

Ο Παντελής Παντελή μας φιλοξενεί στο atelier του και μας μιλά για την επαγγελματική του πορεία, για τη μόδα και για πολλά άλλα!

Πάμε να δούμε όσα μας αποκάλυψε: 

maxresdefaultΠώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την μόδα;

Στα 7 μου χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ με τη μόδα και στα 12 μου συνειδητοποίησα  ότι είναι επάγγελμα. Θα έλεγα ότι η μόδα με επέλεξε και όχι εγώ την μόδα.

Πόσα χρόνια βρίσκεσαι στον χώρο της μόδας;

Δουλεύω στον χώρο της μόδας εδώ και 20 χρόνια.

13466416_10154289440292766_1417394028367207156_n
Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα στον χώρο της μόδας;

Μόλις τελείωσα της σπουδές μου δούλεψα σαν freelance designer στο Λονδίνο και είχα κάνει συνεργασίες με εταιρίες όπως το Topshop, Benetton, Vivienne Westwood, Ritva Westenius και την Caroline Parks κι έτσι ξεκίνησα να αποκτώ εμπειρίες  μέχρι που αποφάσισα να έρθω στην Κύπρο.

Έχεις μετανιώσει που έφυγες από το Λονδίνο;

Όχι δεν έχω μετανιώσει, ήταν αρκετά συνειδητή η απόφαση μου να έρθω στην Κύπρο είχα στόχο να επικεντρώσω την δουλειά μου εδώ, αλλά και να μάθω από το εξωτερικό.

Ποιος είναι ο σχεδιαστής μόδας που σε εμπνέει η δουλειά του;

Δεν είναι ένας, είναι πολλοί, εκτιμώ πολλούς σχεδιαστές για διάφορους λόγους αν έπρεπε να διαλέξω κάποιους αυτοί θα ήταν οι John Galliano, Alexander Mcqeen, Vivienne Westwood και η Iris van herpen.

camera-roll10
Είναι αλήθεια ότι είχες συνεργαστεί με τη Vivienne Westwood; Πώς ήταν η εμπειρία αυτή;

Ναι είναι αλήθεια, αν και δούλεψα για μικρό χρονικό διάστημα ως Work Experience ήταν μια καλή και τρελή εμπειρία. Έμαθα πως δημιουργούνται οι συλλογές και ταυτόχρονα κατάλαβα πόσο δύσκολο είναι να γίνεις σχεδιαστής μόδας.

Από πού εμπνέεσαι  κυρίως για να δημιουργήσεις της συλλογές σου;

Κάθε σεζόν υπάρχει μια διαφορετική  έμπνευση, κυρίως εμπνέομαι από την Ζώη. Η ιστορία και η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια με εμπνέει πολύ.

Μια από της αγαπημένες σου συλλογές;

Δύσκολη ερώτηση γιατί κάθε συλλογή που δημιουργώ την κάνω από αγάπη, αν έπρεπε να ξεχωρίσω μια θα ήταν η συλλογή μου 2468 που παρουσίασα στο Fashion Week το 2010, είχα ακούσει πολύ καλά σχόλια για την συγκεκριμένη συλλογή και από το εξωτερικό αλλά και από την Κύπρο.

τι είναι αυτό που κρατάς μέσα από τις συλλογές σου;

Κρατώ πολλά από τις συλλογές μου, τα λάθη μου τις δυσκολίες μου τα ωραία, αλλά και τις κριτικές που ακούω.

13327565_10154216209887766_2878068889728791955_n
Είσαι από τους πρώτους σχεδιαστές μόδας στην Κύπρο, πώς βλέπεις τα πράγματα σήμερα από την τότε μέχρι σήμερα πορεία σου. Έχουν δυσκολέψει τα πράγματα στον χώρο της μόδας;

Ναι είμαι από τους πρώτους σχεδιαστές  μαζί με μια ομάδα σχεδιαστών που είχαμε ξεκινήσει στην Κύπρο, ήταν πολύ διαφορετικά εκείνο τον καιρό ο κόσμος μας θωρούσε σαν απλούς ράφτες και όχι σαν σχεδιαστές, όμως χρόνο με χρόνο ο κόσμος μαθαίνει ποια είναι η πραγματική δουλειά ενός σχεδιαστή.

Τώρα όσον αφορά αν έχει δυσκολέψει ο χώρος της μόδας, αυτή  την περίοδο έχει γίνει πιο εύκολο για τους νέους σχεδιαστές λόγω του ότι έχουμε και τον σύνδεσμο σχεδιαστών Κύπρου, αλλά και τα Fashion Weeks τα οποία μπορούν εύκολα οι νέοι σχεδιαστές να προωθήσουν την δουλειά τους. Η δυσκολία στον χώρο της μόδας είναι ο ανταγωνισμός  που πάντα θα υπάρχει.

Θα σύστηνες σε κάποιον να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα στην Κύπρο / πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι;

Φυσικά θα το σύστηνα φτάνει να το αγαπάς, είναι δύσκολο αν όμως το αγαπάς και γίνει τρόπος ζωής σου τότε είναι εύκολο, πρέπει να θυσιάσεις ώρες  και να είσαι δεσμευμένος εκατό τις εκατό με αυτήν την δουλειά.

Πώς βλέπεις τους νέους σχεδιαστές σήμερα στην Κύπρο;

Έχουμε πολλούς κάλους και νέους σχεδιαστές στην Κύπρο και αυτό που μου αρέσει στους είναι που δε μένουν στα βραδινά σχέδια και στα νυφικά και έχουν εναλλακτικές ιδέες. Χαίρομαι για να είμαι ειλικρινής που σήμερα στην Κύπρο έχουμε μια ωραία ομάδα από Κύπριους σχεδιαστές.

13906906_10154392154027766_6732833510055493829_n

Είσαι από τα μεγάλα ονόματα σχεδιαστών στην Κύπρο, τι είναι αυτό που σε κρατά ψηλά πιστεύεις;

Αυτό που μας κράτα ψηλά πιστεύω είναι το καλό μας ράψιμο, ή ποιότητα μας το ότι κάνω μελετημένα και μετρημένα βήματα και το ότι είμαι κοντά στον κόσμο και στις απόψεις του.

Έχεις κάνει πολλά Fashion Shows, πόσο σημαντικό ήταν το πρώτο σου, πώς και πού ήταν;

Το πρώτο Fashion show είναι αυτό που σου μένει πάντα αξέχαστο, θυμάμαι τους πρώτους μήνες που ήρθα στην Κύπρο δούλευα σε γνωστό μπαρ και μου έκαναν πρόταση να κάνω ένα Fashion show εκεί. Έτσι ξεκίνησα να δουλεύω για τη χειμερινή μου συλλογή όπου και παρουσίασα στο μπαρ που δούλευα με 750 άτομα. Η συλλογή ήταν έμπνευση από τη δεκαετία του ’70  και τα μοντέλα τα έφερναν αντίκες αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ήταν αξέχαστο και σίγουρα πρωτότυπο για εκείνην την εποχή στην Κύπρο.

Εδώ και  4 χρόνια περίπου διδάσκεις σχέδιο μόδας/ Fashion Design στο Alexander College στη Λάρνακα. Πώς το αποφάσισες, ήταν κάτι που σε δυσκόλεψε στο να το αποφασίσεις;

Θυμάμαι όταν μου έκαναν την πρόταση ήμουν πολύ σκεπτικός γιατί δεν ήξερα αν μπορούσα να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της διδασκαλίας. Στην πορεία όμως ήξερα πως έπρεπε να μεταφέρω όλα όσα ήξερα, στους πρώτους φοιτητές  και αυτό έγινε πιο εύκολο στην πορεία.

Πώς είναι να δουλεύεις με νέους φοιτητές που θέλουν να ακολουθήσουν τον χώρο της μόδας. Τι είναι αυτό που κρατάς από τους φοιτητές σου;

Το να δουλεύω με τους νέους φοιτητές είναι μια πρόκληση, ταυτόχρονα όμως μαθαίνω από τους φοιτητές και είναι ωραίο να είμαι ο άνθρωπος που θα τους δώσει τες πρώτες γνώσεις σε αυτό το ξεκίνημα. Κάθε χρόνο αγωνιώ να μάθω τους νέους φοιτητές, αλλά και την πορεία αυτών που αποφοίτησαν και πώς εξελίσσονται.

Τι συμβουλή θα έδινες στους φοιτητές σου που ξεκινούν να ασχοληθούν με το σχέδιο μόδας;

Η συμβουλή που θα τους έλεγα είναι να έχουν υπομονή, επιμονή και να πιστεύουν πάντα στον εαυτό τους.

14813468_10154648291467766_608907127_n
Είχε γίνει το  fashion show στο οποίο έδειξες τη συλλογή σου μαζί με τις πρώτες απόφοιτες φοιτήτριες σου που έδειξαν και οι ίδιες  την δουλειά τους. Πώς ένιωσες, τι ήταν αυτό που σε συγκίνησε;

Καταρχάς, ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή. Στα τρία χρόνια ετοιμασίας και σκληρής δουλειάς για να ολοκληρωθούν οι συλλογές, συνειδητοποίησα μέσα στον πανικό και στο άγχος  ότι θα αποφοιτήσουν. Ένιωθα χαρούμενος που παρουσίασα μαζί τους, αλλά και συγκίνηση που θα τις έχανα. Εν τούτοις ένιωσα περηφάνεια όπως ένας μπαμπάς νιώθει για τα παιδιά του.

Τι είναι αυτό που σου έμαθε ο χώρος της μόδας;

Ο χώρος της μόδας είναι σκληρός, μπορεί να είναι ο καλύτερος χώρος ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και ο πιο κακός, ακόμα και όταν κάνεις σωστά τη δουλειά σου ξαφνικά έρχεται μια πισώπλατη  μαχαιριά από εκεί που δεν το περιμένεις. Αυτό με έκανε να γίνω πιο δυνατός άνθρωπος και να μπορώ να ανταπεξέλθω σε κάθε πρόκληση και κάθε δυσκολία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Ολοκληρώνω τη χειμερινή μου συλλογή και μετά ξεκινώ να δουλεύω απευθείας για την καλοκαιρινή μου συλλογή που θα παρουσιάσω την άνοιξη. Μέσα στα μελλοντικά μου σχέδια είναι και το διδακτορικό που σκέφτομαι να κάνω.

Τι σε εμπνέει για να σχεδιάσεις; Έχεις κάποια μούσα;

Η μούσα μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν η Γιώτα Κουφαλίδου από τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα. Μετά που αφυπηρέτησε όμως δεν ένιωσα να θέλω να δεθώ με κάποια άλλη και έτσι πλέον οι μούσες μου είναι οι καθημερινές γυναίκες του σήμερα, οι γυναίκες που θέλουν να αποδράσουν σε κάτι πιο μεγάλο και κάτι πιο glamorous.

Μπορεί μια γυναίκα να έρθει και να αγοράσει ή να ράψει ένα φόρεμα από εσάς; Πού κυμαίνονται ένα περίπου οι τιμές σας;

Ναι φυσικά μπορεί να αγοράσει  να ράψει και με παραγγελίες, ασχολούμαστε με βραδινά και με νυφικά. Επίσης, το καλοκαίρι και τον χειμώνα έχουμε δημιουργήσει τη συλλογή μας σε Pet a Porter γραμμή. Οι τιμές μας είναι λογικές και προσιτές.

e5919e6b4f942348eee1bd10198840f8_xl14826273_10154648291442766_1555727587_n

Εμείς με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε τον Παντελή Παντελή, γι’ αυτή την τόσο όμορφη συνέντευξη-συζήτηση που κάναμε!

Κι ελπίζουμε να ανυπομονείτε κι εσείς,
όσο εμείς για την καινούρια του συλλογή!

 

Δες επίσης: Νικόλας Χριστοφή: “Ένα αγόρι με προσωπικότητα”

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending