fbpx

O Παναγιώτης Μελινιώτης είναι φοιτητής και έχει πάθος με το Break Dancing!

Ο Παναγιώτης Μελινιώτης είναι φοιτητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και συγκεκριμένα στον κλάδο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ). Παράλληλα με τις σπουδές του, αγάπη και πάθος του είναι ο χορός και η μουσική.

Είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τη ζωή και το ταλέντο του μέσα από την συνέντευξη που του πήραμε.

Δες πιο κάτω όσα μας είπε:

Αρχικά Παναγιώτη, πες μας σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον χορό και ποια ήταν η αφορμή;

Ξεκίνησα χορό όταν ήμουν πρώτη γυμνασίου. Κάπου το είχα δει τυχαία και με έπιασε να μάθω χορό. Πιο συγκεκριμένα, Break Dance. Ασχολούμουν μέχρι την 3η λυκείου όταν σταμάτησα για 1μισι χρόνο και ξεκίνησα ξανά στον 2ο χρόνο του στρατού. Όταν απολύθηκα ξεκίνησα να παίρνω αυτή την τέχνη πιο σοβαρά και να μαθαίνω για τα καλά χορό.  Δηλαδή χορεύω περίπου 9 χρόνια.

12657987_1219881804707610_4865396814381647194_o

Πες μας λίγα λόγια για το είδος του χορού που αγαπάς.

Το είδος του χορού που κάνω είναι ένα από τα 4 στοιχεία της Hip Hop κουλτούρας, η οποία ξεκίνησε περίπου την δεκαετία του ’70 στο Bronx στη Νέα Υόρκη, βγαλμένη μέσα από τη φτώχεια, τη βία, τα ναρκωτικά, που ήτανε στα γκέτο τον τότε καιρό.

Με λίγα λόγια ήταν ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας των  ανθρώπων της τότε εποχής μεταξύ τους, ιδιαίτερα στα parties. Για παράδειγμα, όταν είχαν κάποιες διαφωνίες, έλυναν  τις διαφορές τους μέσω του χορού. Τα 4 στοιχεία αυτής της κουλτούρας είναι το MCing (ραπ), το Graffiti, το DJing και το Bboying ή αλλιώς Break Dance. Δηλαδή το τραγούδι, το σχέδιο, η μουσική και ο χορός. Και αυτή η κουλτούρα εξελίχτηκε σε αυτό που είναι σήμερα.

picmonkey-collage
Το Breaking συγκεκριμένα είναι εμπνευσμένο από παντού. Για παράδειγμα από πολεμικές τέχνες, ταινίες, τραγουδιστές,  από άλλους χορούς όπως jazz, latin και οτιδήποτε άλλο.

Όπως και η Hip Hop έτσι και το Break έχει 4 βασικά στοιχεία:

1) τα Toprocks (βήματα που τα χορεύουμε σαν είμαστε όρθιοι),
2) τα Footworks (βηματισμοί και χορός στο πάτωμα χρησιμοποιώντας κυρίως τα πόδια),
3) τα Power Moves (ακροβατικά και  “θεαματικά” όπως στροφές πάνω στο κεφάλι, στροφές με το σώμα ή με τα χέρια κλπ)
4) τα Freezes (πόζες για να τονίσουμε την κίνηση μας και τις παύσεις  που έχει το τραγούδι).

Πίσω από αυτές όλες τις κινήσεις όμως, το πιο σημαντικό από όλα είναι το συναίσθημα.

Όταν χορεύεις είναι απαραίτητο να νιώθεις τη ΜΟΥΣΙΚΗ, γιατί σε ένα χορευτή, αυτό που ξεχωρίζει εκτός από τις κινήσεις του είναι το συναίσθημα.

12605364_1219882881374169_783792379705459240_o

Περίγραψε μας τις δραστηριότητες χορού που σου αρέσει να κάνεις.

Την συγκεκριμένη περίοδο που  σπουδάζω δεν πηγαίνω κάπου συγκεκριμένα. Μπορεί  να πάω σε σχολές γνωστών μου, στο γυμναστήριο του Παν. Κύπρου ή ακόμα και στην αίθουσα των εστιών. Με λίγα λόγια, ψάχνω και βρίσκω χώρους για να κάνω προπόνηση.

Όταν είμαι στην πόλη μου, τη Λεμεσό, πηγαίνω σταθερά στην σχολή The Art of Bboying, στην οδό Πάφου, για να κάνω προπόνηση. Εκεί, είμαστε όλοι μια παρέα. Για κάθε προπόνηση θα προγραμματίσω από πριν σε τι θα προπονηθώ για να είμαι αποτελεσματικός.

Πρώτα ξεκινάω με το ζέσταμα, το οποίο είναι απαραίτητο για να με αποτρέψει από τους τραυματισμούς και μετά ξεκινώ να χορεύω, να κινούμαι και να κάνω Toprocks σιγά-σιγά, για να “βράσει” το σώμα μου. Μετά θα κάνω αυτό που προγραμμάτισα για τη συγκεκριμένη προπόνηση.

Κάθε συνηθισμένη προπόνηση διαρκεί περίπου 2 ώρες και πάνω. Στο τέλος της προπόνησης, είναι απαραίτητη η αποθεραπεία, που πάλι μας αποτρέπει από τους τραυματισμούς και πολλά πιασίματα. 

13996228_1095303777215873_4701108491749790708_o

Πόσο εύκολο είναι για ‘σένα να συνδυάζεις σπουδές και το χόμπι σου;

Μπορεί να έχει λίγη δυσκολία αλλά αν αγαπάς αυτό που κάνεις, βάζεις τις προτεραιότητες σου και φτιάχνεις το πρόγραμμα σου. Μετά από το διάβασμα, για ‘μένα, χρειάζεται ο χορός για να χαλαρώνει το μυαλό. Πιστεύω ότι αν διαβάζεις έγκαιρα τα μαθήματα για το πανεπιστήμιο υπάρχει χρόνος για όλα.

Τι σημαίνει για ‘σένα να χορεύεις και τι ακριβώς σου προσφέρει ο χορός;

Για ‘μένα ο χορός είναι ελευθερία και ένας τρόπος έκφρασηςψυχικής ξεκούρασης και ευχαρίστησης. Επίσης, είναι μια μεγάλη δοκιμασία, που μαθαίνω τι κινήσεις μπορώ να πιτύχω με το σώμα μου και παράλληλα να χορέψω αυτές τις κινήσεις με τη μουσική που αγαπώ.

Είναι ένας τρόπος να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου, αφού μπορεί να γίνει και μια μορφή διαλογισμού (meditation).

Έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα μου, το σώμα μου και επίσης, μέσα από αυτόν, γνώρισα πολλά άτομα τα οποία έχουν την ίδια ασχολία με ‘μένα. Το πιο εντυπωσιακό που μου προσφέρει, εκτός από τη γνώση της μουσικής, είναι μια δυνατή σύνδεση με τη μουσική, με αποτέλεσμα να χάνομαι μέσα σ’αυτή.

15801019_10207934443460997_2120765200_n

Θα παρότρυνες ένα φοιτητή να ασχοληθεί με τον χορό και γιατί;

Βεβαίως και θα του το πρότεινα! Αν θα ήθελε να ξεκινήσει χορό και του αρέσει πραγματικά η μουσική, ιδιαίτερα η HipHop και η Funk, ευχαρίστως να τον βοηθήσω να μάθει και να γνωρίσει αυτή την καταπληκτική κουλτούρα. Κανένας δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να ζήσει την εμπειρία του χορού!

Πολλοί θα πουν ότι για να ξεκινήσεις χορό πρέπει να είσαι πιο μικρός, αλλά προσωπικά διαφωνώ γιατί η ηλικία είναι ένας απλός αριθμός και μια δικαιολογία. Όταν το θέλεις όλα γίνονται. Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει το ταξίδι του σαν χορευτής.

Ένας σημαντικός λόγος επίσης που θα το πρότεινα σε ένα φοιτητή, είναι για να χαλαρώνει λίγο το μυαλό του από τις σπουδές. Όποιος θέλει να μάθει, ευχαρίστως μπορεί να με ενημερώσει για μερικά μαθήματα.

Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη για όσα μας είπε και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνει στο μέλλον! 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending