fbpx

Η ιστορία πίσω από τον μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη!

Στις 12 Ιανουαρίου 1873 γεννήθηκε ο Σπύρος Λούης, ο νικητής στον μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών το 1986 και ο μεγαλύτερος θρύλος στον ελληνικό αθλητισμό.

Πως αλλιώς να εξηγηθεί πως ακόμα και σήμερα το όνομα του παραμένει στα χείλη των Ελλήνων όπως και το γεγονός πως το μεγαλύτερο στάδιο της Ελλάδας (ΟΑΚΑ) φέρει το όνομα του;

sport.wp.pl
sport.wp.pl

Ο Λούης, νερουλάς στο επάγγελμα, συμμετείχε από σπόντα στους Ολυμπιακούς αφού στα προκριματικά απέτυχε (κατετάγη 5ος) αλλά τελικά συμμετείχε μετά από προτροπή του κριτή και φίλου του, ταγματάρχη Παπαδιαμαντόπουλου.

Χωρίς καμιά ουσιαστική προετοιμασία, λοιπόν, ήρθε η μέρα του Μαραθωνίου στον οποίον συμμετείχαν 10 Έλληνες και 4 ξένοι. Προβάδισμα στην αρχή είχαν κατά σειρά ο Γάλλος, Albin Lermusiaux και ο Αυστραλός Teddy Flack. Και οι 2 όμως, ασυνήθιστοι σε τόσο μεγάλες αποστάσεις, κατέρευσαν προς το τέλος με τον Λούη να παίρνει την πρωτοπορία, 5 χιλιόμετρα πριν την είσοδο στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Στο μεταξύ, αγγελιαφόρος μετέφερε την είδηση στο στάδιο πως ο πρωτοπόρος είναι Έλληνας, γεγονός που προκάλεσε αναβρασμό. Όλοι πλέον περίμεναν τον Σπύρο Λούη να μπει στο στάδιο.

Όταν αυτό έγινε, ζητωκραυγές ακούγονταν από παντού “Έλλην, έλλην” με τους θεατές να χαίρονται την επιτυχία ενός Έλληνα. Άλλωστε, η Ελλάδα τότε, στα πρώτα χρόνια της δημοκρατίας, προσπαθούσε ακόμα να αναπτυχθεί αφού είχαν προηγηθεί 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους και η νίκη ενός Έλληνα ήταν μεγάλη όσο αφορά το ηθικό του φτωχού ελληνικού λαού.

mpora.com
mpora.com

Οι 2 πρίγκιπες, Κωνσταντίνος και Γεώργιος, που παρακολουθούσαν τους Αγώνες, κατενθουσιασμένοι από τη νίκη του Έλληνα μαραθωνοδρόμου του πρόσφεραν πασχαλινά αυγά (Απρίλη ήταν οι Αγώνες), γάλα, πορτοκαλάδα και πολλά άλλα δώρα τα οποία παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα αν ο Λούης τα δέχτηκε.

Ο βασιλιάς Γεώργιος ρώτησε τον Σπύρο Λούη τι δώρο ήθελε για την νίκη του και αυτός απάντησε, απλά και ταπεινά: ” Ένα γαϊδούρι να με βοηθά να κουβαλώ νερό”.

Μετά τους Ολυμπιακούς ο μαραθωνοδρόμος γύρισε στο Μαρούσι από όπου και καταγόταν και έζησε μια ζωή ήρεμη. Δεν έτρεξε ποτέ σε άλλο αγώνα.

Το 1936, στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, έλαβε μέρος ως σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής προσφέροντας κλαδί ελιάς, σαν σύμβολο ειρήνης, στον Αδόλφο Χίτλερ.

mixanitouxronou.gr
mixanitouxronou.gr

Λίγα χρόνια αργότερα (1940), ο Χίτλερ ξεκινούσε πόλεμο και ο Λούης έφευγε από τη ζωή αφήνοντας όμως πίσω του ένα μύθο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο νερουλάς που κέρδισε τον πρώτο μαραθώνιο, έγινε συνώνυμο της ταχύτητας και παρέμεινε ταπεινός μέχρι το τέλος της ζωής του!

Εσύ, ήξερες την ιστορία πισω από τον Σπύρο Λούη;

 

Δες επίσης: Γιώργος Κούδας, ο ποδοσφαιριστής που έγινε τραγούδι!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending