fbpx

Γιατί οι “καλοκαιρινές” μέρες του Γενάρη λέγονται Αλκυονίδες μέρες;

Ο χειμώνας είναι πάντα κρύος, με συννεφιά, βροχές και καταιγίδες.. Κάποιες όμως μέρες του χειμώνα, από την αρχαιότητα (συγκεκριμένα από την εποχή των 12 Θεών του Ολύμπου) είναι ηλιόλουστες με αρκετά καλό καιρό!

Γενικά, η διάρκεια των Αλκυονίδων ημερών κυμαίνεται από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα όμως, οι “καλοκαιρινές μέρες” παρουσιάζονται τον Γενάρη, κατά τις 16-31 Ιανουρίου!

Το σπουδαίο όμως, είναι ότι πίσω από την ηλιοφάνεια αυτών των ημερών κρύβεται ένας σπουδαίος μύθος από την αρχαιότητα!

Ο μύθος των Αλκυονίδων ημερών έχει ως εξής:

aromalefkadas.gr

Η Αλκυόνη, κόρη του θεού Αιόλου, ήταν μια πανέμορφη γυναίκα που ζούσε στις ακτές της θάλασσας με τον άντρα της Κήυκα. Το ζευγάρι ήταν τόσο ευτυχισμένο και ερωτευμένο, που κάποιες φορές με έπαρση αποκαλούσαν ο ένας τον άλλο “Δία και Ήρα“.

Ο Δίας όμως θύμωσε και για να τιμωρήσει το ζευγάρι για την ασέβεια του, μεταμόρφωσε τον Κήυκα σε όρνιο. Η Αλκυόνη δυστυχισμένη και απελπισμένη, έψαχνε παντού να βρει τον άντρα της, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

diassyros.gr

Οι θεοί του Ολύμπου, αφού τη λυπήθηκαν, σκέφτηκαν να τη μεταμορφώσουν και αυτή σε πουλί, ώστε να βρει τον άντρα της. Έτσι, την μεταμόρφωσαν στο όμορφο πουλί αλκυόνη.

firiki.pblogs.gr

Όμως, σε αντίθεση με τα άλλα πουλιά που γεννούν και κλωσσούν τα αυγά τους την ανοιξη, αυτή γεννούσε τα αυγά της τη βαρυχειμωνιά. Συνεπώς τα θυμωμένα κύματα της θάλασσας άρπαζαν τα αυγά της, κάνοντας την Αλκυόνη να κλαίει!

Οι θεοί τότε, επειδή κατάλαβαν το κακό που έκαναν, διέταξαν τη θάλασσα και τους ανέμους να ησυχάσουν και να γίνεται καλοκαιρία για δυο εβδομάδες, ώστε να μπορεί η Αλκυόνη να κλωσσά τα αυγά της!

1
Η άλλη εκδοχή του μύθου

Η άλλη εκδοχή του μύθου, θέλει την Ήρα και όχι τον Δία να μεταμορφώνει την Αλκυόνη σε πουλί. Πιστεύεται ότι ήταν τόσο ζηλιάρα με τον Δία, του οποίου άρεσε η πανέμορφη Αλκυόνη, ώσπου μια μέρα οργίστηκε τόσο πολύ και την μεταμόρφωσε σε πουλί για να μην την βλέπει ο Δίας.

Ακόμα κι αν αυτή η εκδοχή δεν είναι τόσο γνωστή όσο η προηγούμενη, είναι βάσιμη, αφού η ζήλεια μπορεί να κάνει μια γυναίκα αρκετά επικίνδυνη! 😉

Εσύ γνωρίζεις κάποια άλλη εκδοχή του συγκεκριμένου μύθου;

 

Δες επίσης: Γιατί θολώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου το χειμώνα;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending