fbpx

10 χρόνια Facebook – 10 τρόποι που επηρέασε τη ζωή μας. Ταυτίζεσαι;

Στις 4 Φεβρουαρίου 2004, ο Mark Zuckerberg εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Facebook, ενός εκ των διασημότερων (αν όχι ΤΟ διασημότερο) μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αρκετοί τον αμφισβήτησαν, αρκετοί τον μήνυσαν, αλλά ακόμη περισσότεροι έγιναν ενεργά μέλη αυτής της ιστοσελίδας. Υπολογίζεται πως γύρω στα 1.23 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες ανά το παγκόσμιο, έχουν εντάξει το Facebook στη ζωή τους και έχουν επηρεαστεί από αυτό με τον Α ή Β τρόπο. Είσαι κι εσύ ένας από αυτούς; Για να δούμε με πόσα «ναι» θα απαντήσεις..

1.     Είναι καθημερινή ανάγκη από την ώρα που ξυπνάς ή θα πας για ύπνο;

 

Η σύγχρονη εφημερίδα της γενιάς μας, η παρέα σε ένα βαρετό μάθημα, η τελευταία ενημέρωση για κάτι που έγινε… Όσο και να το κάνουμε είναι από τα βασικά που θα ελέγξεις πριν από τα emails ή ίσως τις αναπάντητες κλήσεις ή μηνύματα στο κινητό μόλις ξυπνήσεις και καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

 

2.     Είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να μιλάς με τους φίλους/συγγενείς σου;

 

Παλιά υπήρχε η ανταλλαγή SMS. Στη συνέχεια, πιο οικονομικά μέσα όπως το MSN, Skype, Oovoo, MySpace, Hi5 κτλ, έκαναν πιο εύκολη την κοινωνική ζωή μας. Με το που ήρθε όμως το Facebook, το Chat με τους online friends σου, η ανταλλαγή των comments και τόσα άλλα, έχουν καταστήσει την επικοινωνία τόσο άμεση, που ανά πάσα στιγμή, χρόνο και τόπο είσαι ενήμερος για τα πάντα.

 

3.     Κάνει πιο εύκολη την έρευνα περί (νέων) σχέσεων και ραντεβού;

Έλα, πες την αλήθεια. Όταν γνώρισες κάποιον/α πρόσφατα, έμεινες στην απλή ανταλλαγή μηνυμάτων, αφήνοντάς τον/την να σου πει τα πάντα για τον εαυτό του/της; Πού ξέρεις αν έχει σχέση και δεν σου το είπε; Δεν έψαξες ούτε μία φωτογραφία, ούτε σχόλια και ενδιαφέροντά του/της; Μμμ, λίγο απίθανο μου ακούγεται.. Ή πόσοι νομίζεις δεν χώρισαν εξαιτίας του Facebook, λόγω chat ή σχολίων/Likes που έκαναν;

 

4.     «Κατασκοπεύεις» πιο εύκολα όποιον θέλεις, όποτε θέλεις;

fb_fbi

Είτε αυτός ο κάποιος είναι πρώην είτε κρυφός έρωτας, είτε παλιός συμμαθητής/γνωστός. Ειδικά τώρα με τα Public Profiles και τις Public Photos και Albums, ο καθένας μπορεί να εντοπίσει βασικές πληροφορίες του οποιουδήποτε. Τύφλα να ‘χει το FBI (το οποίο μπορεί να αναλυθεί σε FB + I = Facebook + Instagram). Να θυμάσαι όμως: Μην το παρακάνεις.

 

5.     Μοιράζεσαι ό,τι θέλεις σχετικά με τη ζωή/ενδιαφέροντα σου;

 

«Αυτό θα το γράψω σαν Status»:Νιώθω υπέροχα”, “Βρίσκομαι ταξίδι στη Ρώμη με τον τάδε και τον τάδε”, “Μόλις παντρεύτηκα/χώρισα/απολύθηκα/ αποφοίτησα!” “Καλό ταξίδι θείε μου R.I.P.” “Τρώω αυτό το υπέροχο φαγητό à φωτογραφία”. Καψουροτράγουδα: – Να μείνεις εδώ, Φύλακας Άγγελος, Κάποτε θα ‘μαστε μαζί… Ok, δεν είναι πάντα αναγκαίο να τα μοιράζεσαι όλα!

 

6.     «Σκοτώνεις» την ώρα σου όταν δεν έχεις τίποτα να κάνεις;

 

Να βλέπεις φωτογραφίες από φίλους σου, να εξερευνείς profiles γνωστών και αγνώστων.. Να παίζεις Candy Crash, Farmville, Angry Birds.. Μετά από 2-3 ώρες: «Πρέπει να διαβάσω!» Προσοχή: Μπορεί πολλές φορές να γίνει εθιστικό εκεί που δεν το περιμένεις.

 

7.     Σε θυμίζει για γενέθλια γνωστών/φίλων/αγνώστων;

Ειλικρινά, θα θυμόσουν τα γενέθλια ενός φίλου σου που δεν ανήκει στην κατηγορία των κολλητών σου; Πόσα γενέθλια και ημερομηνίες μπορείς να συγκρατήσεις; Ας είναι καλά το Facebook που μας βγάζει (και) από αυτό τον κόπο. Κι ας μη μιλήσουμε ποτέ ξανά με το συγκεκριμένο άτομο στο μέλλον.

 

8.     Σου βγάζει τον καλύτερο ή χειρότερο εαυτό σου;

Καλύτερος εαυτός: Θυμάσαι όλα τα γενέθλια, κάνεις Like σε ότι σου αρέσει, ενημερώνεσαι για τα νέα των φίλων σου, ενημερώνεσαι για ειδήσεις πριν καν ξεκινήσει η μέρα, μοιράζεσαι μια ευχάριστη εμπειρία σου, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις 10 τηλέφωνα.

Χειρότερος εαυτός: Μπλοκάρεις όποιον σε έχει βγάλει εκτός εαυτού, δεν απαντάς σε μηνύματα όταν δεν το θέλεις, ενώ μπορείς να το διαβάσεις, κάνεις ή παίρνεις Like, προκαλώντας παρεξηγήσεις, πρήζεις τους φίλους σου στο Facebook για ό,τι σου κατεβεί στο κεφάλι, κάνεις ρεζίλι τους πραγματικούς σου φίλους με γελοίες φωτογραφίες ή ατάκες τους. Ξανά προσοχή: Μην το παρακάνεις.

 

 

9.      Μαθαίνεις για σεισμούς, βροχές και όλες τις ειδήσεις που μάλλον δεν έμαθες;

Σε σημείο που καταντά αστείο, βλέπουμε όλη μια είδηση να παράγεται και να ανα-παράγεται κάνοντας scrolling από πάνω μέχρι κάτω. Είτε πρόκειται για πρωτοβρόχια, είτε για βροχή, είτε για σεισμό, το μόνο σίγουρο είναι πως η είδηση θα εξαπλωθεί τόσο γρήγορα στο Facebook που ακόμη και οι μετεωρολόγοι θα μένουν άπραγοι.

 

10.            Δίνει αξία σε (νέους) φίλους με αιτήματα φιλίας ή τελειώνει μια φιλία με ένα «block» ή «unfriend»;

Δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη να έχεις τα νούμερα των τηλεφώνων όσων σε ενδιαφέρουν. Επίσης, δεν χρειάζεται να τους έχεις γνωρίσει από κοντά, προκειμένου να τους έχεις φίλους σου στο Facebook. Είτε πρόκειται για σύντροφο ή για νέο φίλο που έκανες πρόσφατα, ξέρεις 99% πού θα τον/την βρεις. Τώρα, αν θα δεχτεί το αίτημα φιλίας, είναι άλλη αγχωτική διαδικασία. Από την άλλη, μπορείς πολύ εύκολα να τελειώσεις μια σχέση (φιλική ή μη) αποφασίζοντας να κάνεις unfriend το εν λόγω άτομο. Οι συνέπειες είναι όλες ευπρόσδεκτες.

Enjoy your Facebook life!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending