Χρηματοδότηση ύψους €349.912 έλαβε ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής τον Aναπληρωτή Kαθηγητή του Tμήματος Πληροφορικής Γιαννάκη Σαζεΐδη και τον Eπίκουρο Kαθηγητή του Tμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Χρυσόστομο Νικόπουλο, για το ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία HARPA (Harnessing Performance Variability). Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε συνολικά με το ποσό των €2.797.000 στo πλαίσιο του 7ου Προγράμματος-Πλαισίου και έχει διάρκεια τρία έτη (Σεπτέμβριος
2013 – Αύγουστος 2016) . Το ερευνητικό πρόγραμμα απασχολεί ήδη έξι νέους επιστήμονες που έχουν εργοδοτηθεί για της ανάγκες του.
Με την πάροδο του χρόνου, η σμίκρυνση της τεχνολογίας κατασκευής επεξεργαστών επιτρέπει την αύξηση των πυρήνων σε ένα υπολογιστικό σύστημα. Πέρα από τα θετικά που προσφέρει η σμίκρυνση της τεχνολογίας, παρατηρούνται και κάποιες επιπτώσεις όπως η μείωση της αξιοπιστίας καθώς και απόκλιση από την αναμενόμενη απόδοση των υπολογιστικών αυτών συστημάτων. Τα προβλήματα αξιοπιστίας και οι διακυμάνσεις στην απόδοση, μπορούν να παρουσιαστούν τόσο κατά την διάρκεια κατασκευής όσο και κατά τη διάρκεια ζωής του συστήματος. Η μειωμένη αξιοπιστία και οι αποκλείσεις από την αναμενόμενη απόδοση μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες σε κρίσιμης σημασίας υπολογιστικά συστήματα. Κύριος στόχος του ερευνητικού προγράμματος HARPA είναι η αντιμετώπιση των προαναφερθέντων επιπτώσεων μέσω μηχανισμών που θα μπορούν να αναγνωρίζουν και να επιλύουν τέτοιου είδους προβλήματα επιτρέποντας έτσι την κατασκευή μελλοντικών υπολογιστικών συστημάτων.
Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία μεταξύ του ακαδημαϊκού και βιομηχανικού τομέα. Εκτός από την ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου στο HARPA λαμβάνουν μέρος, το Πολυτεχνείο του Μιλάνου (POLIMI) που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος, το ερευνητικό κέντρο IMEC,το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ICCS) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το κέντρο υπερυπολογιστών IT4I του Tεχνικού Πανεπιστημίου της Οστράβα, η εταιρεία THALES και η εταιρεία HENESIS.