fbpx

Η κριτική στη ζωή μας: Μην κρίνεις για να μην κριθείς

Πόσες φορές έχουμε κρίνει κάτι/κάποιον που είδαμε (και κατά προτίμηση) αρνητικά; Η κριτική είναι -θέλοντας ή μη- μέσα στη ζωή μας καθημερινά. Άλλο η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης από την παιδική ηλικία κι άλλο τα κακόβουλα σχόλια που έχουν τις ρίζες τους στο κουτσομπολιό. Τελικά τι είναι πιο εύκολο ή/και ευχάριστο; Να κρίνεις ή να κρίνεσαι;

 

Η κριτική – συμβουλή: 

Η μαμά, ο μπαμπάς, η δασκάλα, ο φίλος, η φίλη… Όλοι το κάνουν επειδή σε αγαπάνε, επειδή “θέλουν το καλό σου”. Δεν είναι αυτή η πιο συχνή ατάκα; Και όμως, είναι η πραγματικότητα. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την κριτική αυτών των προσώπων. Όσο κι αν σε εκνευρίζει να ακούς κάθε λίγο το: “Πρόσεχε, κάνε έτσι, κάνε αλλιώς επειδή…“, καταβάθος ξέρεις ότι μετά τα νεύρα της στιγμής, έχουν δίκαιο. Πάντα θα καταλήξεις στο συμπέρασμα: “Γιατί δεν τους άκουσα και έκανα το δικό μου;” Ε, μα ποτέ δεν είναι αργά. Προσπάθησε την επόμενη φορά να τα φιλτράρεις και να ακολουθήσεις κάτι λίγο από όλα εκείνα που σε βομβαρδίζουν.

 

Η κριτική – αξιολόγηση:

 

Στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά.. Έχουμε και αυτή την κριτική -δυστυχώς ή ευτυχώς- που κάνει τις μέρες και τις νύχτες μας ατελείωτες. Σε καθεμία από τις περιπτώσεις, η εξέταση από κάποιον τρίτο μας αγχώνει, μας γεμίζει ανασφάλεια και φόβο. Σκέψου όμως ότι αν δεν ήταν κι αυτή η κριτική, δεν θα μπορούσαμε να προοδεύσουμε. Σε αντίθεση με την προηγούμενη κατηγορία, αυτή η κριτική επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας, τις αποφάσεις μας και κυρίως την πρόοδό μας. Πάλι, σκέψου ότι σημασία δεν έχει ο βαθμός και το τελικό αποτέλεσμα, αλλά το τι σου έμεινε από τα σχόλια και την ανατροφοδότηση κάποιου περισσότερο έμπειρου και καταξιωμένου από εσένα. Μάθε από αυτόν και έχε τον πρότυπο για το μελλοντικό σου εαυτό.

 

Η κριτική – κουτσομπολιό:

Είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, το κουτσομπολιό δεν πέρασε απαρατήρητο από το δικό σου στόμα ή αυτί. Ξέρεις, λοιπόν, καλά πως όταν κάποιος σχολιάζει, κριτικάρει και ασχολείται με κάποιον άλλον, πιθανότατα να το κάνει και μαζί σου. Άρα, προσπάθησε να μην εμπιστεύεσαι τα άτομα αυτής της κατηγορίας. Δεν έχουν καμία σχέση με τα πιο πάνω και σίγουρα δεν θα σε βοηθήσουν για προσωπική βελτίωση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: “Μα γιατί μιλά έτσι αυτή/αυτός; Μα τι φόρεσε σήμερα; Αυτό είναι η χειρότερη άποψη που έχω ακούσει κτλ.. Πού ξέρεις τι φορτίο κουβαλά ο άλλος και πρέπει να τον κρίνεις μόνο με τα 5 λεπτά που βλέπεις από τη ζωή του;!

 

Μάθε να ξεχωρίζεις και να διαχωρίζεις τις καλές από τις κακές κριτικές:

Δεν είναι λάθος να κρίνεις, φτάνει να το κάνεις για συγκεκριμένο σκοπό και όφελος. Εξάλου τι θα γινόταν αν δεν κρινόμασταν από κανέναν; Θα ακούγαμε μόνο τις υποκειμενικές απόψεις μας και πολλές φορές θα καταλήγαμε παγιδευμένοι στο πουθενά.

            Κρίνε όπου και όταν θεωρείς ότι είναι απαραίτητο. Κάνε ότι θέλεις να σου κάνουν.

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending