fbpx

Θέλεις να γίνεις πλούσιος; Σταμάτα να είσαι οικονομικά αγράμματος!

Close up portrait of an excited young girl holding bunch of money banknotes at her face isolated over white background

Από την βιομηχανική επανάσταση μέχρι σήμερα, το σχολικό μας σύστημα δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου. Εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό·  να δημιουργεί υπάκοους υπαλλήλους. Δεν είναι τυχαίο πως στο σχολείο μαθαίνουμε στα παιδιά να κάθονται σε σειρές και να υπακούουν εντολές. Το σχολικό σύστημα είναι σύστημα μαζικής παραγωγής που σκοτώνει την δημιουργικότητα και προάγει την μετριότητα. Είναι πιο εύκολο και φθηνό να παράγεις την μετριότητα παρά να διαχειριστείς την δημιουργικότητα και την διαφορετικότητα.

Tired stressed male worker taking off glasses, person massaging nose bridge suffering from headache and trying to relieve pain. Despaired man frustrated after reading company collapse or failure news

Θα μου πείτε πως, τουλάχιστο, το σύστημα αυτό οργάνωνε τον κόσμο και μπορούσε μετά το σχολείο να βρεί μια δουλειά και εύκολα ή δύσκολα να βγάλει το προς το ζην του. Σήμερα όμως ισχύει αυτό; Πηγαίνουμε σχολείο για 12 χρόνια, σπουδάζουμε για τουλάχιστο 4 χρόνια και θεωρούμε τυχερό αυτόν που βρίσκει δουλειά με €1000 μισθό. Που και αν δεν πηγαίναμε σχολείο, θα μπορούσαμε να βρούμε δουλειά σαν σερβιτόροι και ίσως να παίρναμε και περισσότερα χρήματα. 45% των νέων αποφοίτων είναι άνεργοι· δεν πρέπει να είσαι ιδιοφυΐας για να καταλάβεις ότι το σύστημα είναι ελλατωματικό και ξεπερασμένο.

Unemployed man desperately looking for a job. Holding a need a job sign.

Σχεδόν 95% του πληθυσμού είναι οικονομικά αγράμματοι. Τι σημαίνει οικονομικά αγράμματος; Σημαίνει πως ο μόνος τρόπος που γνωρίζει κάποιος να βγάζει χρήματα είναι να ανταλλάσει χρόνο για χρήμα. Δουλεύεις σε ένα λογιστικό γραφείο ή σε μια τράπεζα και παίρνεις 7 ευρώ την ώρα. Ανταλλάσεις μία ώρα για 7 ευρώ. Με τα χρήματα που αποκτάς πληρώνεις έξοδα και αγοράζεις πράγματα.  Μπορεί να σου ακούγεται απολύτως φυσιολογικό. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Τι γνωρίζει ο οικονομικά εγγράμματος που δεν γνωρίζει ο οικονομικά αγράμματος; Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι ο οικονομικά εγγράμματος αγοράζει πράγματα που του βγάζουν λεφτά και ο οικονομικά αγράμματος αγοράζει πράγματα που του τρώνε λεφτά. Για παράδειγμα, έχουμε δύο άτομα που δουλεύουν κάπου και παίρνουν €1000 μισθό, ο ένας είναι οικονομικά εγγράμματος και ο άλλος είναι οικονομικά αγράμματος, και οι δύο χρειάζονται €650 για τις βασικές ανάγκες στέγασης και διατροφής.   Ο οικονομικά αγράμματος κάνει δάνειο €15,000 ευρώ για να αγοράσει αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο θα του κοστίσει, με τους τόκους, πάνω από €20,000 και θα πληρώνει €350 τον μήνα δόσεις για 4 χρόνια. Ο οικονομικά εγγράμματος θα φυλάξει €350 για 2 χρόνια, μαζεύοντας €8400, στα δύο χρόνια θα πηγαίνει στην βιβλιοθήκη και θα διαβάζει βιβλία για την επιχειρηματικότητα, για επενδύσεις, για πωλήσεις και όταν βρεί την κατάλληλη επιχειρηματική ιδέα ή ευκαιρεία για επένδυση, θα το πράξει.

funny happy excited young pretty woman sitting at table in black shirt working on laptop in co-working office, wearing glasses

Υπάρχουν 4 βασικές δεξιότητες για να γίνετε οικονομικά εγγράμματοι:

  1. Η ικανότητα να διαβάζετε αριθμούς. Να γνωρίζετε βασικές γνώσεις λογιστικής. Είναι βαρετό αλλά απαραίτητο.
  2. Να γνωρίζετε στρατηγικές επένδυσης
  3. Να γνωρίζετε την αγορά. Ζήτηση και Προσφορά
  4. Να γνωρίζετε τους νόμους περι φορολογίας και επενδύσεων

Αυτά θα τα βρείτε σε βιβλία, σεμινάρια και στο Google! Συστήνω να αρχίσετε με το βιβλίο που άρχισα εγω, το “Rich Dad, Poor Dad” του Robert Kiyosaki.

Justice and legislation attorney and judge attributes scales, constitution, wooden gavel and money stacks. Hammer with book of laws. Criminal and judgement verdict. Isometric 3d vector illustration

Πολλοί θα μου πείτε πως τα λεφτά δεν είναι τα πάντα. Ναί, έχετε δίκαιο. Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από τα χρήματα. Η υγεία, η αγάπη, η οικογένεια, οι φίλοι και άλλα είναι όντος πιο σημαντικά από τα χρήματα. Όμως, στην πραγματικότητα, όλοι γνωριζουμε πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν τα χρήματα στις ζωές μας. Αν δεν αποκτήσεις εξουσία και έλεγχο πάνω στα χρήματα σου, τότε, με μαθηματική ακρίβεια, τα χρήματα θα αποκτήσουν έλεγχο απάνω σου. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για καυγάδες στην οικογένεια ή και χωρισμοί είναι τα χρήματα. Αυτοί που έχουν λίγα χρήματα και δυσκολεύονται, ασχολούνται πολύ περισσότερο με τα χρήματα παρά από αυτούς που έχουν χρήματα. Σκεφτείτε το καλά.

young couple holding a piggy bank

Από σας και μόνο εξαρτάται αν θα παραμείνετε οικονομικά αγράμματοι ή αν θα επενδύσετε το χρόνο σας να μάθετε πως να γίνετε οικονομικά εγγράμματοι και να ζήσετε την ζωή που σας αξίζει. Δουλέψτε για να ζήσετε, μην ζήσετε για να δουλεύετε.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending