fbpx

H δημιουργία της φαντασίας

Ξεκίνησα προβληματισμένος για το περιεχόμενο αυτού του άρθρου.. Δυσκολευόμουν να βρω ένα θέμα, που να είναι ταυτόχρονα θελκτικό για όλους, αλλά και να βγαίνει από μέσα μου σαν τρεχούμενο νερό, να μην με φοβίζει η παραμικρή παύση που  κάποιο σημείο στίξης θα δημιουργούσε. Πριν προλάβω να αναζητήσω την ερώτηση, ανακάλυψα ωστόσο την απάντηση.. “η φαντασία”!

Η φαντασία βρίσκεται παντού γύρω μας. Μας προκαλεί κάθε λεπτό να την εξερευνήσουμε, να την δοκιμάσουμε, να την αμφισβητήσουμε και να την δημιουργήσουμε και πάλι από την αρχή! Για κάποιους μπορεί να κρύβεται στα σχήματα που παίρνουν τα σύννεφα και για άλλους στις σκιές που πέφτουν στην Γη. Η πιο μικρή εικόνα και στιγμή μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο ερέθισμα για τη φαντασία κάποιου, από τον κόκκο του καφέ που περιμένει τη σειρά του στο καφεκοπτείο ως τη σταγόνα που επιμένει να πέφτει ρυθμικά και να πληγώνει το μάρμαρο όλο και περισσότερο. Ακόμα όμως και το ίδιο ερέθισμα μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες διαφορετικά αποτελέσματα στη φαντασία κάθε ατόμου, έτσι ώστε να το παρακινήσει για τη δημιουργία.

62 (1)

Πώς όμως μπορούμε να καλλιεργήσουμε οι ίδιοι την φαντασία μας; Πώς μια απλή εικόνα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ως ερέθισμα ανά πάσα στιγμή; Ο Ροντάρι, Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την τέχνη της δημιουργίας μέσω της συγγραφής παιδικών παραμυθιών. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που περιγράφει πώς προσπαθεί να εξάψει τη φαντασία του με κάθε μέσο, ώστε να καταλήξει στην συγγραφή μιας ιστορίας. Ένα από τα τεχνάσματά του ήταν η τυχαία δημιουργία ζευγαριών λέξεων – ζητούσε από 2 άτομα να σκεφτούν μια λέξη και στη συνέχεια να την ανακοινώσουν μεγαλόφωνα. Από το ζευγάρι λέξεων, που προέκυπτε προσπαθούσε έπειτα να δημιουργήσει μια ιστορία σχετίζοντας τις δύο λέξεις μεταξύ τους. Όπως καταλαβαίνετε, τα αποτελέσματα είναι διασκεδαστικά, καθώς δεν υπάρχει περιορισμός στην επιλογή των λέξεων και έτσι, μπορούν να δημιουργηθούν πολύ ενδιαφέροντες συνδυασμοί και πολλές διαφορετικές ιστορίες για κάθε ζευγάρι λέξεων. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι οι λέξεις σταγόνα-μυρμήγκι, όπου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ιστορίες για ένα μυρμήγκι το οποίο ταξίδεψε μέσα σε μία σταγόνα βροχής για να γνωρίσει τον κόσμο ή που αγάπησε την σταγόνα την οποία κουβαλούσε και δεν μπόρεσε να την αποχωριστεί ποτέ.

Στη ζωή μας, χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας συνέχεια. Ακόμα και αν είναι ελάχιστα τα δευτερόλεπτα που αφήνουμε ελεύθερη τη σκέψη μας, εκείνη προλαβαίνει να δημιουργήσει τον δικό της κόσμο και να πλάσει ιστορίες και εικόνες. Είναι ίσως ένα από τα ελάχιστα πράγματα που δεν μπορούμε να τιθασεύσουμε και αυτό είναι πολύ θετικό! Η φαντασία του κάθε ανθρώπου μπορεί να εκφραστεί με ήχους, με μουσική, με ζωγραφιές και με εικόνες, με φωτογραφίες αλλά και με το θέατρο, με ιστορίες και παραμύθια και γενικότερα, με κάθε μέσο που μπορεί να εξωτερικευθεί. Αυτή η έκφρασή της  αναζωογονεί τον κάθε άνθρωπο και τον εμπνέει να συνεχίσει και να ζει πιο θετικά κάθε στιγμή.

Η φαντασία υπάρχει στην ανθρώπινη φύση και επομένως, είναι περιττό να αναζητήσει κάποιος τρόπους να την δημιουργήσει, όπως αντιθετικά δηλώνει και ο τίτλος. Γι’αυτό, θα ήταν ιδανικό για τον καθένα μας να βρίσκει συνεχώς τρόπους να την αφυπνίζει και να την αφήνει ελεύθερη, όπως γεννήθηκε να είναι. Έτσι, αντί να δημιουργήσουμε την φαντασία μας, θα μπορέσουμε να φανταστούμε και να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι, να εκφραστούμε και να νιώσουμε ελεύθεροι!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending