fbpx

4 μύθοι και αλήθειες για τις σχέσεις εξ αποστάσεως (φιλικές και μη)

Είτε αναφερόμαστε σε απλούς φίλους είτε σε μια ερωτική σχέση, έχουμε ακούσει για όλα τα αρνητικά που έρχονται με την απόσταση. Συγκεκριμένα, όλοι έχουν γίνει ειδικοί, ισοπεδώνοντας τα άτομα και τις μεταξύ τους σχέσεις, μόνο και μόνο επειδή η απόσταση είναι εμπόδιο. Τελικά τι από αυτά ισχύει και τι όχι;

Μύθος 1: Η απόσταση θα οδηγήσει σε ανούσιους και ασταμάτητους καβγάδες.
Αλήθεια: Οι καβγάδες είναι απαραίτητο συστατικό μιας υγιούς σχέσης.

 

Νο. 1 κανόνας για όλα τα ζευγάρια και τους φίλους: Αν δεν τσακώνεστε μεταξύ σας, κάτι πάει Χ. Δύο άτομα αποκλείεται να έχουν ακριβώς τον ίδιο χαρακτήρα, τα ίδια θέλω, τις ίδιες δεοντολογίες ή πεποιθήσεις.  Συνεπώς, σε μια κοινή συζήτηση ή απόφαση, είναι άκρως φυσιολογικό να υπάρχουν ρήξεις και διαφωνίες. Δηλαδή όσοι είναι συνεχώς μαζί, δεν τσακώνονται ποτέ; Εξάλλου ποιος θέλει να ζει σε ένα κόσμο όπου περιτριγυρίζεται από ίδιους  ανθρώπους με αυτόν; Θα ήταν αφάνταστα βαρετό. Άρα, είτε είσαι συνεχώς μαζί με κάποιον είτε σας χωρίζουν κάποια km, μη διστάσεις να διαφωνήσεις!

 

Μύθος 2: Η απόσταση θα φθείρει τη σχέση και θα έρθει η απομάκρυνση.
Αλήθεια: Η απομάκρυνση θα έρθει μόνο με άτομα που δεν ήταν ποτέ ουσιαστικά κοντά σου.

Είναι ευνόητο πως εκείνος που θέλει πράγματι να μείνει κοντά σου, δεν θα σκεφτεί την απόσταση ή τις δυσκολίες. Είτε είναι ένας φίλος που έχεις χρόνια, είτε ο/η σύντροφός σου, θα βρει τον τρόπο. Αν όχι, σημαίνει πως άδικα ξόδεψες το χρόνο σου και ένα ξεκαθάρισμα πρέπει να γίνει. Ειδικά στην εποχή μας, όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν την απόσταση ανύπαρκτη:

  • Skype
  • ooVoo
  • Facebook
  • FaceTime
  • Snapchat

… και τόσα άλλα, έχουν βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να επικοινωνήσουν ανά πάσα στιγμή και λεπτό με τα στενά τους πρόσωπα. You can do it as well!

 

Μύθος 3: Με την απόσταση χάνεται η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια και η αξιοπιστία προς τον άλλον.
Αλήθεια: Τίποτα δεν χάνεται αν δεν υπήρχε εξ αρχής.

Ρίχνεις το φταίξιμο στην απόσταση που ακούς ψέματα; Άρχισες να ζηλεύεις και να γίνεσαι ύπουλος/η με το παραμικρό; Αν δεν υπήρχαν από την αρχή γερά θεμέλια, αυτά τα προβλήματα θα έρθουν στην επιφάνεια. Ήδη από τους πρώτους μήνες/χρόνο που είσαι μαζί με κάποιο άτομο (φίλο και μη), θα έπρεπε να έχετε συζητήσει τα βασικά. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και υπομονή
  • Aπουσία αμφιβολίας και ζήλιας
  • Χρόνος για συζήτηση και επίλυση διαφορών
  • Περιγραφή της καθημερινότητας του άλλου

Αν απουσιάζουν τα πιο πάνω, λογικό είναι να έρθει η ρήξη. Η απόσταση απλά αυξάνει ότι ήδη υπάρχει, θετικό ή αρνητικό.

 

Μύθος 4: Η απουσία του άλλου συνεπάγεται απουσία συναισθημάτων.
Αλήθεια: Τα συναισθήματα είναι πιο δυνατά όταν κάποιος λείπει από κοντά σου.

Πόσες φορές έχεις πεθυμήσει κάποιον φίλο σου που σπουδάζει στο εξωτερικό; Πόσες φορές έχετε κάνει reunion και οι στιγμές είναι ακόμη πιο αξέχαστες από εκείνες που ήσασταν κάθε μέρα μαζί; Δεν είναι σαν να και δεν έφυγε ποτέ; Το ίδιο συμβαίνει επίσης και με τα ζευγάρια. Γενικά, όταν κάποιος δικός μας απουσιάζει για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, η απουσία του τον κάνει ακόμη πιο σημαντικό και απαραίτητο στα μάτια μας. Πες το νοσταλγία, πες το ανυπομονησία, το μόνο σίγουρο είναι πως τα αρνητικά του άλλου μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Το μόνο που έχει σημασία είναι να έρθει πίσω και να ξαναζήσετε όλα όσα είχατε συνηθίσει.

 

Σταμάτα λοιπόν να ακούς τις κακές γλώσσες και τους “εμπειρογνώμονες” περί σχέσεων εξ αποστάσεως. Όλοι αυτοαποκαλούνται “ειδικοί” σε κάτι που δεν έχουν ζήσει. Πάρε το ρίσκο και ξεκαθάρισε τις σχέσεις σου όσο είναι νωρίς. Εκείνοι που αξίζουν  θα είναι πάντα στη ζωή σου, no matter what!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending