fbpx

Σεξουαλική κακοποίηση – ναρκωτικά – διαδίκτυο

Ένα θέμα, πάντοτε επίκαιρο αλλά και καλά κρυμμένο. Ήρθε νομίζω η ώρα, να αντικρίσουμε όλοι μας την γυμνή αλήθεια και να έρθουμε αντιμέτωποι μαζί της.

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης δύο ανήλικων κοριτσιών, από έναν άντρα που κατά τα λεγόμενα τους γνώρισαν μέσω διαδικτύου και τη παράλληλη χρήση ναρκωτικών, οφείλουμε να ευαισθητοποιηθούμε και να προστατέψουμε τόσο τους εαυτούς μας, όσο και τους γύρω μας. Το παρών περιστατικό που σόκαρε (και λογικό είναι) την κυπριακή κοινωνία, έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα της ελλιπούς νομοθεσίας για τη προστασία των ανηλίκων. Το σχετικό νομοσχέδιο, ετοιμάστηκε τώρα, ενώ κανονικά, θα έπρεπε να έχει ήδη ψηφιστεί με νόμο εδώ και δύο χρόνια (!)

 

Η Κύπρος έχει καταγεγραμμένα ποσοστά εκμετάλλευσης ανηλίκων. Ποσοστά , που ομοιάζουν με αυτά, άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι, ένα στα πέντε παιδιά, έχουν βιώσει τη κακοποίηση. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε αγνοώντας ή απλά αδιαφορώντας για ότι συμβαίνει γύρω μας… Η εκμετάλλευση παιδιών με οποιονδήποτε τρόπο, δεν είναι γεγονός εξωπραγματικό. Συμβαίνει κάθε μέρα και στη θέση των παιδιών  μπορεί να είναι κάποιο παιδί που τυχαία βλέπουμε στο δρόμο,  το παιδί από τη γειτονιά  μας , θα μπορούσαμε να είμαστε κι εμείς οι ίδιοι….

Παρακάτω ακολουθεί σχετικό άρθρο από την εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, που αναλύει και επεξηγεί όσα αναφέρθηκαν.

sa2

Μια υπόθεση, τρεις ανοικτές πληγές  Λευκωσία: Τη γύμνια του κράτους σε δύο σοβαρά ζητήματα φέρνει στο φως η νέα υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης/ κακοποίησης ανηλίκων. Η για χρόνια καθυστέρηση στην ετοιμασία νομοσχεδίου και στην ψήφιση νόμου για τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, αλλά και η τεράστια αδυναμία της Πολιτείας να παρέχει βοήθεια και στήριξη στα παιδιά χρήστες ναρκωτικών, έρχονται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο. Παράλληλα, επανέρχεται και το τεράστιο ζήτημα της σωστής ενημέρωσης παιδιών και γονιών γύρω από θέματα διαδικτύου.   Η νέα υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων δεν προκαλεί μόνο σοκ στην κυπριακή κοινωνία. Αποτελεί μια υπενθύμιση των όσων διαδραματίστηκαν τους τελευταίους έξι μήνες εντός και εκτός Κοινοβουλίου, αλλά και επιβεβαίωση των προειδοποιήσεων αλλά και των στοιχείων της Αστυνομίας και των διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με ζητήματα παιδιών.  

Προ μερικών μηνών, το φως της δημοσιότητας είδαν μέσω του «Φ» στοιχεία τόσο από τον Σύνδεσμο για την πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, όσο και από την Αστυνομία. Με βάση αυτά τα στοιχεία, σε διάστημα τριών μόνο χρόνων, καταγγέλθηκαν 81 περιστατικά σεξουαλικής βίας εις βάρος παιδιών. Το 2011 έγιναν 28 αναφορές για σεξουαλική βία, ενώ καταγράφηκαν 129 περιπτώσεις σωματικής βίας. Την επόμενη χρονιά, το 2012, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, καταγγέλθηκαν επίσημα 176 υποθέσεις κακοποίησης παιδιών. Από αυτές τις υποθέσεις, οι 41 αφορούσαν σεξουαλική βία σε βάρος ανηλίκων.   Οι αριθμοί αυτοί, απλώς επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση και στο νησί καταγράφονται τα ίδια ποσοστά εκμετάλλευσης των παιδιών όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δηλαδή «ένα στα πέντε», όπως ορίζει και η σχετική Εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κακοποίηση ανηλίκων.   Προ ενός μηνός, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, η συζήτηση γύρω από το θέμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της εμπορίας προσώπων ήταν έντονη. Τελικά τα δύο ζητήματα διαχωρίστηκαν. Το νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση ανηλίκων ετοιμάστηκε και, όπως πληροφορούμαστε, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη νομική Υπηρεσία για τελική επεξεργασία. Θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί σε νόμο πριν από δύο χρόνια.

  Πριν από τέσσερις μήνες, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού και ο τότε υπουργός Υγείας, προσπαθούσαν να βρουν χώρο για να φιλοξενηθούν δύο παιδιά χρήστες ναρκωτικών. Η Κύπρος δεν διαθέτει δομές για ανήλικους χρήστες. Τα παιδιά όπως-όπως φιλοξενήθηκαν σε δομή απεξάρτησης ενηλίκων. Αποτέλεσμα το ένα παιδί, να αποτελεί σήμερα το θύμα της νέας υπόθεσης σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων.   Πώς προστατεύονται όμως τα παιδιά στην Κύπρο; Η εκστρατεία «ένα στα πέντε» βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η οδηγία για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών βρίσκεται ουσιαστικά σε εκκρεμότητα, αφού ακόμη να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, έστω και εάν αυτό έχει ετοιμαστεί και βεβαίως η προσπάθεια για δημιουργία δομών απεξάρτησης/ αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά βρίσκεται σε πολύ αρχικά στάδια.   «Είναι δεδομένο ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Κύπρο θα βρεθεί αντιμέτωπο με κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση», επανέλαβε και χθες η επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, προσθέτοντας ότι η τραγική αυτή πραγματικότητα πρέπει να θέσει σε εγρήγορση όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να υλοποιηθεί το συντομότερο η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας.   Η σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικης που ήταν χρήστης ναρκωτικών ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει τα όσα λέγονταν τους τελευταίους μήνες. Μόλις προ μερικών ημερών η γενική εισηγήτρια για τα παιδιά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, είχε συνάντηση με τον αρχηγό της Αστυνομίας και τον Αρχιεπίσκοπό Κύπρου, σε μια προσπάθεια προώθησης της εκστρατείας «Ένα στα πέντε» αλλά και της εφαρμογής της Συνθήκης Λανζαρότε (για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων).  

Προσπαθούσαν να σώσουν την ανήλικη από τα ναρκωτικά   Η ανήλικη η οποία είναι το θύμα της υπόθεσης σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, δεν είναι καθόλου άγνωστη ούτε στις διωκτικές Αρχές, ούτε στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ούτε στο υπουργείο Υγείας, ούτε στην επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, αλλά ούτε και στην ίδια την κοινωνία.   Τον περασμένο Δεκέμβριο, προκλήθηκε σάλος όταν το υπουργείο Υγείας «ανακάλυψε» την ανυπαρξία δομών για απεξάρτηση ανήλικων χρηστών. Μετά τη δημόσια κατακραυγή, τελικά η ανήλικη εντάχθηκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης ανηλίκων, αφού δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να βοηθηθεί. Όπως ήταν φυσικό, η προσπάθεια απέτυχε αφού το πρόγραμμα δεν είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες ανηλίκων και έτσι, αυτή τη στιγμή το κορίτσι ζει έναν νέο εφιάλτη.  

Τόσο η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, όσο και η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, τόνιζαν από το τέλος του περασμένου χρόνου ότι ο αριθμός των ανήλικων χρηστών ναρκωτικών αυξάνεται και ότι η Κύπρος χρειάζεται δομές απεξάρτησης. Το υπουργείο Υγείας μόλις πρόσφατα άρχισε να μελετά το θέμα.   Ο δράστης είναι συνήθως πέραν πάσης υποψίας   Με τη νέα υπόθεση, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η διεθνώς αποδεκτή διαπίστωση ότι δράστης σε περιπτώσεις παιδεραστίας μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της και η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, η υπόθεση με δράστες 59χρονο επιχειρηματία και 37χρονο, επιβεβαιώνεται ότι ο δράστης είναι συνήθως άτομο πέραν πάσης υποψίας. «Η άσκηση βίας δεν σχετίζεται ούτε με το κοινωνικό, ούτε με το οικονομικό επίπεδο, αλλά διαχέεται σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας».   Η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών είναι φαινόμενο παγκόσμιο. Υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια παιδιά χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία του σεξ κάθε χρόνο.

Παράλληλα, στο διαδίκτυο υπάρχουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο φωτογραφίες που αφορούν 10-20.000 παιδιά τα οποία έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά.   Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την ΕΕ για τη σεξουαλική κακοποίηση/ εκμετάλλευση των παιδιών, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος από τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία στις διωκτικές Αρχές και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας των κρατών-μελών. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Συνήθως, όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα περιστατικά αυτά, μένουν στην πλειοψηφία τους «μυστικά».   Στην Κύπρο μόλις προσφάτως εντάχθηκε στα σχολεία το σχετικό πρόγραμμα με το βιβλιαράκι «Ο Κίκο και το Χέρι» και τον «κανόνα του εσώρουχου», που αποτελούν πολύτιμα «όπλα» στα χέρια γονιών και εκπαιδευτικών.   Σε νομοθετικό επίπεδο, η Κύπρος ακόμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα της νέας εποχής. Με τη νομοθεσία που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας από τη νομική υπηρεσία, αναμένεται ότι θα θεσμοθετηθούν όλα τα σχετικά ζητήματα. Από την πρόληψη, μέχρι την αντιμετώπιση παιδιών/ θυμάτων αλλά και θυτών.  

Η συζήτηση δε στη Βουλή αναμένεται ότι θα αρχίσει αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου (μετά από τις Ευρωεκλογές). Οδηγός για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τα ίδια τα παιδιά, βρίσκεται αναρτημένος στο διαδίκτυο τόσο στις ιστοσελίδες των κυπριακών Φορέων, όσο και στις ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   Ελλιπής ενημέρωση για τους κινδύνους του διαδικτύου – 30% συνάντησαν «φίλους»   Αν και η ενημέρωση των Κυπρίων γύρω από τους κινδύνους του διαδικτύου φαίνεται να είναι αρκετά καλή, τα ποσοστά που κατέγραψε η τελευταία Ευρωπαϊκή Έρευνα καταδεικνύουν ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρείται ελλιπής ενημέρωση ενηλίκων και ανηλίκων γύρω από το θέμα.  

Από την τελευταία κυπριακή έρευνα, που διεξήχθη τα έτη 2011-2012, προκύπτει ότι το 97% γνωρίζει ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες. Το 92% ότι δεν πρέπει να στέλνει προσωπικές φωτογραφίες σε ξένους. Περίπου το ίδιο ποσοστό (84%) γνωρίζει ότι δεν πρέπει να επικοινωνεί με ξένους ή να εκμεταλλεύεται προσωπικά δεδομένα άλλων. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η οργάνωση «Hope for Children», τα στοιχεία έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος «EU Kids Online II», από το London School of Economics κατά τα έτη 2009-2011 καταδεικνύουν ότι:   – 30% των Ευρωπαίων ηλικίας 9-16 χρονών έχουν επικοινωνήσει διαδικτυακά με άτομο το οποίο δεν έχουν γνωρίσει ποτέ προσωπικά. – Ταυτόχρονα, το 61% των γονέων αυτών των παιδιών δεν είχαν επίγνωση της δραστηριότητας αυτής, – 9% των παιδιών αυτών είχαν συναντηθεί από κοντά με άτομο που γνώρισαν για πρώτη φορά στο διαδίκτυο.

  Η Κύπρος επίσης έλαβε μέρος στην έρευνα, που έδειξε ότι οι Κύπριοι γονείς δεν γνώριζαν για τις δραστηριότητες των παιδιών τους στο διαδίκτυο, ενώ είχαν τη λιγότερη επίγνωση -συγκριτικά με γονείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών- της πιθανότητας τα παιδιά τους να συναντούν άτομα που γνώρισαν στο διαδίκτυο». Οδηγίες για ασφαλές διαδίκτυο υπάρχουν στις ιστοσελίδες όλων των παροχέων υπηρεσιών διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, αλλά και στις ιστοσελίδες όλων των φορέων που ασχολούνται με τα παιδιά, την οικογένεια και το διαδίκτυο. 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending