fbpx

Neapolis: «Πολεμώντας τη λευχαιμία» από την Lifebank και το Ίασις

«Η χρήση αρχέγονων κυττάρων για πρόσθετες ιατρικές εφαρμογές, υπήρξε το επίκεντρο εργαστηριακών ερευνών, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η δυνατότητα των αρχέγονων κυττάρων του αίματος ομφάλιου λώρου να διαφοροποιούνται σε άλλα είδη κυττάρων, είναι μία σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη που προσδίδει ελπίδες θεραπείας πολλών άλλων ασθενειών».

Αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιστημονική διάλεξη που συνδιοργάνωσαν τις 2 Μαΐου 2014 η Lifebank, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Ίασις, με θέμα: «Πολεμώντας την λευχαιμία: Χρήση αίματος ομφάλιου λώρου και προετοιμασία για μεταμόσχευση» με Ομιλητή τον καθηγητή Arnon Nagler, Αιματολόγο – Μεταμοσχευτή στο Kρατικό Nοσοκομείο Tel Hashomer του Ισραήλ.

Ο Καθ. Arnon Nagler σημείωσε ότι «Το αίμα ομφάλιου λώρου, είναι το αίμα που παραμένει στον ομφάλιο λώρο και στον πλακούντα μετά τη γέννηση του παιδιού. Συνήθως, μετά τη γέννηση ενός παιδιού, το αίμα ομφάλιου λώρου αχρηστεύεται μαζί με τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο διότι αποτελούν υπολείμματα της γέννας». Εξήγησε ότι «Τα αρχέγονα κύτταρα είναι τα κύτταρα που δημιουργούν τον μυελό των οστών, παράγουν και ανανεώνουν κατά εκατομμύρια ανά ώρα το αίμα του οργανισμού μας. Σήμερα είπε, τα αρχέγονα κύτταρα χρησιμοποιούνται κυρίως στην ιατρική για μεταμοσχεύσεις, με στόχο την υποστήριξη της θεραπείας αιματολογικών παθήσεων». Πρόσθεσε ακόμα ότι «Για διάφορες ασθένειες όπως η λευχαιμία, χρειάζεται χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ώστε να καταστραφούν τα ανεπιθύμητα κύτταρα. Στις περιπτώσεις που η χημειοθεραπεία καταστρέψει μαζί με τα ανεπιθύμητα κύτταρα και τα υγιή κύτταρα του ασθενούς, η μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων είναι απαραίτητη για τη δημιουργία καινούργιου μυελού των οστών. Ακολούθως, ο μυελός των οστών παράγει και τροφοδοτεί τον οργανισμό με κύτταρα αίματος και δημιουργεί καινούργιο ανοσοποιητικό σύστημα».

Την διάλεξη χαιρέτισαν ο Δρ. Πανίκος Παπαγεωργίου, Καρδιολόγος, Ιατρικός Διευθυντής Ιδιωτικού Νοσοκομείου Ίασις και πρώην Υπουργός Υγείας. Και ο Παναγιώτης Βορκάς, Γενετιστής, Γενικός Διευθυντής Lifebank. Το συντονισμό ανέλαβε ο Δρ. Στέφανος Παυλίδης, Γενετιστής, Διευθυντής Χημείου «Στέφανος Παυλίδης». Καταληκτικά τονίστηκε ότι «Οι γιατροί, είναι αισιόδοξοι όσον αφορά την μελλοντική χρήση των αρχέγονων κυττάρων που λαμβάνονται από το αίμα ομφάλιου λώρου, στον αναπτυσσόμενο τομέα της ιατρικής και συγκεκριμένα για εφαρμογές γονιδιακών θεραπειών. Το αίμα ομφάλιου λώρου του παιδιού είναι πάντα απολύτως ιστοσυμβατό για το ίδιο το παιδί. Υπάρχουν επίσης μία στις τέσσερις πιθανότητες να είναι απολύτως συμβατό με τα αδέλφια του».

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending