fbpx

«Δικαιολογίες» – Ο εχθρός της επιτυχίας

«Ε κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις – το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα ‘ναι πολύ αργά. Ας ανασκουμπωθούμε εμείς που το ξέρουμε, ας σύρουμε μπορεί να μας ακούσουν!»

Τα λόγια αυτά του Καζαντζάκη εμπεριέχουν την σημαντικότερη αλήθεια της ανθρώπινης φύσης· ο καθένας από εμάς είναι ένας μικρός Θεός. Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου. Αν γνωρίζαμε τις πραγματικές μας δυνατότητες θα τρομάζαμε.

mountain1

Γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν φθάνουμε καν στο 10% των πραγματικών μας δυνατοτήτων;

2011-07-19-putao

Το ερώτημα απαντιέται με μία μόνο λέξη: «Δικαιολογίες». Όπως την αλεπού που χαρακτήρισε ξινά τα σταφύλια που δεν έφτανε, έτσι και οι περισσότεροι από μας βρίσκουμε μια φτηνή δικαιολογία για πράγματα που, με μια ελάχιστη προσπάθεια, δεν καταφέρνουμε και φταίμε οτιδήποτε και οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό μας.

 

Σκεφτείτε πως θα ήταν η ζωή σας αν δεν αναβάλλατε συνεχώς πράγματα:
…Αν δεν αμφισβητούσατε τον εαυτό σας, αν δεν σπαταλούσατε άσκοπα το χρόνο σας, αν δεν ανησυχούσατε για το κάθε τι και αν δεν σας επηρέαζε τι έλεγε ο καθένας. Σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να καταφέρετε αν είχατε την δύναμη και τις ικανότητες να αντιμετωπίζετε θαρραλέα αυτά τα εμπόδια. Προτείνω αυτές τις 6 συμβουλές για να μπορέσετε να διώξετε τα εμπόδια και σταδιακά να αγγίξετε τις «θεϊκές» σας ικανότητες:

1. Διώξτε από τη ζωή σας αρνητικούς ανθρώπους

Hiding-Negative-People-LONG

Κρατήστε και αναζητήστε θετικούς ανθρώπους που θαυμάζετε και μπορούν να σας στηρίζουν.

 

2. Διαβάστε βιβλία

tumblr_m28ff6gVBI1qbt8lko1_500

Πολλά βιβλία. Πηγαίνετε και κάντε κάρτα μέλους σε μια βιβλιοθήκη και πάρτε ένα βιβλίο που σας ενδιαφέρει. Ένα Σάββατο πρωί πηγαίνετε μόνοι σας (ναι, μόνοι σας) σε ένα καφέ, καθήστε σε μια αναπαυτική πολυθρόνα και αρχίστε διάβασμα. Στην αρχή θα είναι περίεργα… μετά όμως, όταν χαθείτε μέσα στο βιβλίο, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή εμπειρία. Προσοχή! Τα καλά βιβλία είναι εθιστικά.

 

3. Ψάξτε και βρείτε πρότυπα.

6124570_f248

Υπάρχουν άνθρωποι που θαυμάζετε και που έχουν πετύχει πράγματα που επιθυμείτε και εσείς να πετύχετε. Μάθετε για αυτούς. Μάθετε από αυτούς. Είναι σημαντικό να είστε εκτεθειμένοι σε θετικά πρότυπα. Το μυαλό εξοικειώνεται με το περιβάλλον του.

 

4. Αφιερώστε χρόνο στις σκέψεις σας

thinking-cap

Κάθε μέρα για 10-20 λεπτά κλείστε κινητά και πηγαίνετε ένα περίπατο ή καθίστε κάπου ήσυχα. Ανοίξτε το μυαλό σας και αφήστε τις σκέψεις να κυλήσουν άφοβα. Αναλύστε, εξετάστε, φανταστείτε, ονειρευτείτε και οραματιστείτε αυτά που η καρδιά σας πραγματικά επιθυμεί. Γράψετε τα σε ημερολόγιο και διαβάστε τα συνεχώς για να μετατραπούν στην πραγματικότητα σας.

 

5. Δημιουργήστε ένα πλάνο

make-a-plan-v2

Σχεδιάστε το ιδανικό σας μέλλον. Μην κάνετε περικοπές και εκπτώσεις. Μην συμβιβαστείτε. Αφιερώστε αρκετό χρόνο ώστε κάθε φορά που το διαβάζετε να σας κάνει να ανατριχιάσετε. Γίνεται! Μην αφήσετε κανένα να σας πει πως δεν γίνεται. Καλύτερα, μην το δείξετε σε κανένα. Είναι δικό σας, για τα μάτια και την καρδιά σας μόνο.

 

6. Να δείχνετε έμπρακτα ευγνωμοσύνη

tumblr_m3ghoncRuk1qastsxo1_500

Μην παραπονιέστε για τα ελαττώματα σας, χαρείτε για αυτά που έχετε. Για κάποιο λόγο είμαστε προγραμματισμένοι να θεωρούμε ως δεδομένο αυτά που έχουμε και να αποσπούν την προσοχή και να ασχολούμαστε μόνο με αυτά που δεν έχουμε. Αναγκάστε τον εαυτό σας να ευγνωμονεί και σιγά σιγά θα σας γίνει συνήθειο.

 

«Τρομάζεις όταν, ύστερα από πικρές δοκιμασίες, καταλάβεις πως μέσα μας υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει τη δύναμη του ανθρώπου τρομάζεις, γιατί από τη στιγμή που θα καταλάβεις πως υπάρχει η δύναμη αυτή, δεν μπορείς πια να βρεις δικαιολογίες για τις ασήμαντες ή άναντρες πράξεις σου, για τη ζωή σου τη χαμένη, ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους∙ ξέρεις πια πως εσύ, όχι η τύχη, όχι η μοίρα, μήτε οι ανθρώποι γύρα σου, εσύ μονάχα έχεις, ό,τι κι αν κάμεις, ό,τι κι αν γίνεις, ακέραια την ευθύνη. Και ντρέπεσαι τότε να γελάς, ντρέπεσαι να περιγελάς αν μια φλεγόμενη ψυχή ζητάει το αδύνατο.» Νίκος Καζαντζάκης

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending