fbpx
No menu items!
More

    UCY: Επιχορήγηση έρευνας στο Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πλαίσιο από Τμήμα Πληροφορικής

    Ένα ρομπότ που είναι αρκετά «ανθρώπινο» για επικοινωνία θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός συνεργάτης υποστήριξης για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αλλά είναι αυτό δυνατόν; Για να διαπιστωθεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το πρόγραμμα «Miraculous-Life για Ανεξάρτητη Διαβίωση Πολιτών Μεγαλύτερης Ηλικίας».

    Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξει και να δοκιμάσει το λεγόμενο Εικονικό Συνεργάτη Υποστήριξης (VirtualSupportPartner), ο οποίος θα φροντίζει για τις καθημερινές δραστηριότητες και τις ανάγκες των πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας (65+) στην καθημερινή τους ζωή.

    Το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με συντονιστή τον καθηγητή Γιώργο Σαμάρα, σε συνεργασία με την μικρομεσαία επιχείρηση CITARD Ltd έχουν πρόσφατα εξασφαλίσει συμμετοχή στο νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Miraculous-Life, συνολικής χρηματοδότησης €3,320,000. Εννέα εταιρείες και ερευνητικοί οργανισμοί από πέντε ευρωπαϊκές χώρες ,με επικεφαλής τον Αυστριακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (AIT), θα συνεργαστούν, θα αναπτύξουν το σύστημα Miraculous-Lifeκαι θα το δοκιμάσουν με πραγματικούς χρήστες σε δύο Ευρωπαϊκές χώρες. Στο επίκεντρο της συνεργασίας τους είναι μια διεπαφή «avatar», μια ψηφιακή περσόνα που οι ηλικιωμένοι μπορούν να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν.  Αυτή η κοινοπραξία συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθιερωμένους προμηθευτές τεχνολογίας, καινοτόμες ΜΜΕ και οργανισμούς τελικών χρηστών. Το ύψος χρηματοδότησης που αναλογεί στην Κυπριακή ομάδα για τη συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα ανέρχεται στα €747,000.

    Μία διεπαφή βασισμένη σε Avatar

    Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Εικονικού Συνεργάτη Υποστήριξης (ΕΣΥ) θα είναι η ικανότητά του για κατανόηση της συμπεριφοράς και της συναισθηματικής κατάστασης του ανθρώπου μεγαλύτερης ηλικίας. Χάρη στη διεπαφή βασισμένη σε Avatar, ο ΕΣΥ είναι σε θέση να ενσωματώσει εκφράσεις προσώπου, τόνο φωνής, χειρονομίες και άλλες συναφείς πληροφορίες από το περιβάλλον του χρήστη, για την παροχή ενσυναίσθηματικών απαντήσεων και υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, παρέχει υπηρεσίες ΤΠΕ (ICT) για την υποστήριξη των καθημερινών δραστηριοτήτων με ένα πιο ανθρώπινο τρόπο. Αυτό με τη σειρά του διεγείρει και παρακινεί τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να παραμείνουν ενεργοί. Σε μια πιο μακροπρόθεσμη βάση, το σύστημα θα παρέχει πρακτικά, ψυχολογικά και κοινωνικά ωφέλη τα οποία θα παρέχουν κίνητρα στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας για να παραμείνουν ενεργοί στο σπίτι τους, παρατείνοντας έτσι την ανεξαρτησία τους και τη βελτίωση της ευημερίας τους.

    «Βάσει της αναγνώρισης της συναισθηματικής κατάστασης του χρήστη και την ερμηνεία της συμπεριφοράς του σε θέματα περιβάλλοντος, θα αναπτύξουμε και θα αξιολογήσουμε ένα νέο σύστημα διάλογου που θα χρησιμοποιεί ρεαλιστικό 3D rendering ανθρώπου με avatars το οποίο ανταποκρίνεται συναισθηματικά» , όπως λέει ο Andreas Hochgatterer, επικεφαλής του προγράμματος από τοAIT.

    Για να μάθουμε αν η έννοια της διεπαφής βασισμένη σε Avatar ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις της, το σύστημα θα δοκιμαστεί με 100 ηλικιωμένα άτομα από δύο περιοχές δοκιμής (Ελβετία και Ολλανδία) για μια περίοδο έξι μηνών.

    Το ερευνητικό πρόγραμμα Miraculous-Life συν-χρηματοδοτείτεαπότην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το  7ο  Πλαίσιο Προγραμμάτων. Οι συνεργάτες του ερευνητικού προγράμματος είναι οι:

    • ΑΙΤ: Αυστριακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (Αυστρία)
    • Πανεπιστήμιο Γενεύης (Ελβετία)
    • Πανεπιστήμιο Κύπρου (Κύπρος)Υπεύθυνος: Καθηγητής Γιώργος Σαμάρας
    • ORBIS: Κέντρο Φροντίδας(Ολλανδία)
    • Fraunhoffer: Οργανισμός Προώθησης Έρευνας( Γερμανία)
    • Noldus: Τεχνολογίες Πληροφορικής (Ολλανδία)
    • Citard:Υπηρεσίες Πληροφορικής (Κύπρος)Υπεύθυνος: Δρ Ελένη Χριστοδούλου
    • Zoobe:Ψυχαγωγία μέσω μηνυμάτων (Γερμανία)
    • MRPS: Οργανισμός Κατ’ οίκον Φροντίδας (Ελβετία)

    Για περισσότερες πληροφορίες: www.miraculous-life.eu

    Follow Us

    45,341FansLike
    11,539FollowersFollow
    17,400FollowersFollow
    1,070SubscribersSubscribe

    Trending