fbpx

UNIC: Η εκπληκτική ιστορία αριστούχου αποφοίτου Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Ήρθε στην Κυπριακή Δημοκρατία πριν από έξι χρόνια γιατί ερωτεύτηκε Κύπριο, αλλά στη συνέχεια αγάπησε ιδιαίτερα το ίδιο το νησί. Και σήμερα, αριστούχος απόφοιτος της Βιολογίας του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, επιλέχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία για να της δοθεί πλήρης υποτροφία (δίδακτρα, επιστημονικό υλικό, και 14.000 λίρες – στερλίνες) για να συνεχίσει εκεί το μεταπτυχιακό της στην Κλινική Εμβρυολογία.
Είναι η Νάντια Κουμπίκοβα, 23 χρόνων, από τη Μπάνσκα Μπίστρικα της Σλοβακίας, που αυτό το μήνα ολοκληρώνει με άριστα τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ετοιμάζεται για την Αγγλία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Είναι αλήθεια πως δεν είχα υπολογίσει έτσι τα πράγματα», λέει η Νάντια. «Ερωτεύτηκα πριν από έξη χρόνια έναν Κύπριο και τον ακολούθησα στην Κύπρο. Αγάπησα το νησί και αποφάσισα να ρίξω μαύρη πέτρα πίσω μου. Παρόλο που οι γονείς μου και τα αδέρφια μου εξακολουθούν να ζούν στην Σλοβακία, για μένα αυτή ανήκει στο παρελθόν».
Όμως η ζωή της στην Κύπριο δεν ήταν ανθόσπαρτη.  Έπρεπε να σπουδάσει και τα χρήματα που της έστελναν από το σπίτι δεν ήταν αρκετά. Τα τέσσερα χρόνια των σπουδών της δεν ήταν καθόλου εύκολα. «Επέλεξα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και όλα όσα βρήκα εκεί για τις σπουδές μου στην Βιολογία με ικανοποίησαν πλήρως. Οι εγκαταστάσεις, οι καθηγητές, η ατμόσφαιρα… Αλλά έπρεπε παράλληλα να εργαστώ, για να προσθέσω χρήματα για τα δίδακτρα μου. Δε μπορούσα να βασίζομαι μονάχα στους γονείς μου. Αυτό συμβαίνει στην Κύπρο και δε το βρίσκω καλό -δηλαδή οι νέοι δε μπορεί να βασίζονται για πάντα στις οικογένειες τους, πρέπει να μάθουν να μάχονται για την επιβίωση τους. Αυτό έκανα εγώ και ιδού το αποτέλεσμα..» τονίζει.
Η 23χρονη Σλοβάκα φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, έπεσε όπως λέει    με τα μούτρα στο διάβασμα, γιατί ήθελε τελειώνοντας τις σπουδές της να εργαστεί σε έναν καλό οργανισμό. Έκανε αίτηση σε τρία μεγάλα Πανεπιστήμια της Βρετανίας και επέλεξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που της έδωσε υποτροφία.  «Τον Σεπτέμβριο φεύγω για την Οξφόρδη», λέει. «Θα μείνω εκεί έναν χρόνο. Ακόμα δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω στη συνέχεια. Ξέρω πως στη Βρετανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχω περισσότερες ευκαιρίες για καλή δουλειά ή και έρευνα πάνω στο αντικείμενο του μάστερ μου, την Κλινική Εμβρυολογία. Δεν κάνω μεγάλα σχέδια για το μέλλον. Βήμα προς βήμα. Το σίγουρο είναι πως στη Σλοβακία δε θα επιστρέψω για να ζήσω εκεί. Στην Κύπρο; Θα το δούμε… Μη ξεχνάτε πως εξακολουθώ να είμαι πολύ ερωτευμένη» παραδέχεται, με εκπληκτική ειλικρίνεια που σε αφοπλίζει.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending