fbpx

UCY: «Μιλώντας για το σεξ» – Καλοκαιρινή Σχολή Μη Τυπικής Μάθησης

Εγκαινιάστηκε το Πρόγραμμα Μη Τυπικής Μάθησης της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Κύπρου! Η 1η Καλοκαιρινή Σχολή Μη Τυπικής Μάθησης «Let’s Talk About Sex!» πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 25 έως και το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014.

Τα σεξουαλικά δικαιώματα υπό την προοπτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αντισύλληψη, η προφύλαξη, οι σχέσεις και η ισότητα των φύλων, τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, η ομοφοβία, στάσεις και απόψεις για θέματα σεξουαλικότητας και δικαιωμάτων και άλλα πολλά που ενδιαφέρουν άμεσα τους νέους, ήταν μερικά από τα θέματα που διερεύνησαν και συζήτησαν 27 νέοι συμμετέχοντες, με βιωματικές μεθόδους και παιγνίδια Μη Τυπικής Μάθησης, στις τέσσερις ημέρες της Καλοκαιρινής Σχολής «Let’s Talk About Sex!» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η Σχολή συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας (ΥΣΦΜ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ), με την οικονομική στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, και με την εθελοντική υποστήριξη φοιτητών-μελών του Προγράμματος Εθελοντών Φοιτητών (ΠΕΦ) της ΥΣΦΜ. Στόχο είχε να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους για θέματα σεξουαλικότητας, όπως το ασφαλές σεξ, με σκοπό την ανάδειξη των θετικών πτυχών της μέσα από τη δημιουργία υγιών σχέσεων που δίνουν ευχαρίστηση και νόημα στη ζωή.

Το τετραήμερο συντόνισαν δώδεκα και πλέον εθελοντές εκπαιδευτές από τον ΚΣΟΠ και από την ομάδα «Ασπίδα Κατά της Ομοφοβίας στην Εκπαίδευση», καθώς και Λειτουργοί του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ άλλοι τόσοι εθελοντές και μέλη οργανώσεων και ομάδων που εργάζονται για την καταπολέμηση των διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του φύλου συμμετείχαν στο «Καφενείον Εθελοντών – Γνωριμία με ΛΟΑΤ ακτιβιστές και ομάδες», στις 27 Ιουνίου. Στο «Καφενείον Εθελοντών», που ήταν μια από τις ενότητες της Σχολής που ήταν ανοικτές για το κοινό, οι συμμετέχοντες και επισκέπτες μπορούσαν να ενημερωθούν για το έργο των εθελοντών, σε ένα χαλαρό κλίμα, πίνοντας καφέ και κουβεντιάζοντας μαζί τους. Το ενδιαφέρον του κοινού προσέλκυσε επίσης και η ανοικτή παρουσίαση «Σεξουαλικότητα και Νομοθεσία» στις 26 Ιουνίου, καθώς και η υπαίθρια προβολή ταινίας για το θέμα της Ανθρώπινης Σωματεμπορίας το βράδυ της Παρασκευής, 27 Ιουνίου.

10518578_10202989338472251_7350225805738293294_o

Ενθουσιασμένοι με την εμπειρία των τεσσάρων ημερών, οι συμμετέχοντες, με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, χαρακτήρισαν τη Σχολή ως μια «πηγή έμπνευσης, εμπειρίας, γνώσης, γνωριμιών», «μια μοναδική εμπειρία» που «την χάρηκαν με όλη τους την ψυχή». «Έμαθα ότι τώρα νιώθω πιο άνετα να συζητώ και να εκφράζω άποψη για θέματα ταμπού. Επίσης, η διοργάνωση ήταν πολύ βοηθητική στη δικτύωση μεταξύ των φοιτητών, αλλά και με άλλα άτομα και οργανώσεις. Μας βοήθησε κιόλας να μάθουμε να οργανώνουμε εκδηλώσεις, και να δουλεύουμε εθελοντικά», δήλωσε ο Σάββας Αλεξάνδρου, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ομίλων του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος του ΠΕΦ.

Τον εντυπωσιασμό των εκπαιδευτών και διοργανωτών με «τον ένθερμο ενθουσιασμό των συμμετεχόντων στην πιο δροσερή Καλοκαιρινή Σχολή», έκφρασε η Λειτουργός Νέων του ΚΣΟΠ, Στέλλα Χίου, ενώ ο εθελοντής εκπαιδευτής και μέλος του Δ.Σ. του ΚΣΟΠ Δημήτρης Παρπέρης ανέφερε πως «η κριτική συζήτηση για θέματα που απασχολούν τους νέους, ακριβώς όπως πρέπει να γίνεται στους ακαδημαϊκούς χώρους, ήταν αναζωογονητική για μένα».  Η Λειτουργός Ψυχολογικής Στήριξης της ΥΣΦΜ, Μαργαρίτα Καψού, τόνισε τη σημασία των τεχνικών της Μη Τυπικής Μάθησης και της ουσιαστικής συμμετοχής των νέων στην προσωπική ανάπτυξη και ενδυνάμωση των φοιτητών και νέων, «ιδιαίτερα σε μια περίοδο της ζωής σημαντική για την ανακάλυψη της ταυτότητας, τη δημιουργία και διατήρηση σχέσεων με άλλους ανθρώπους, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, και τη συμμετοχή σε διαδικασίες προάσπισης της ψυχοκοινωνικής τους ευημερίας».

10271380_10202989365992939_8562523560639882068_o

Η Καλοκαιρινή Σχολή «Let’s Talk About Sex!» εγκαινίασε το Πρόγραμμα Μη Τυπικής Μάθησης για Φοιτητές και Αποφοίτους του Πανεπιστημίου Κύπρου, μια νέα πρωτοβουλία του Τομέα Φοιτητικής Μέριμνας της ΥΣΦΜ του Πανεπιστημίου Κύπρου, με σκοπό να συμβάλει στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής, της απασχολησιμότητας και της ευημερίας των φοιτητών και των νέων. Οι δράσεις του Προγράμματος σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε συνεργασία με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, τους φοιτητικούς ομίλους, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), και ιδιαίτερα με ΜΚΟ νεολαίας με εμπειρία σε θέματα Μη Τυπικής Μάθησης. Στις επόμενες δράσεις του Προγράμματος, συμπεριλαμβάνονται εκπαιδεύσεις σε μεθόδους Μη Τυπικής Μάθησης για φοιτητές και αποφοίτους, καθώς και το Φεστιβάλ Διαφορετικότητας και Εθελοντισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου το Σεπτέμβριο του 2014.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending