fbpx

Ταξίδι στον κόσμο της… σιωπής!

Πριν δύο χρόνια ξεκίνησα να παρακολουθώ μαθήματα Νοηματικής Γλώσσας τα οποία προσφέρονται  από τα Επιμορφωτικά Κέντρα. Στο μαθήματα υπάρχουν και κωφά άτομα αλλά και ακούοντες οι οποίοι θέλουν να μάθουν την νοηματική είτε για επαγγελματικούς είτε για προσωπικους λόγους. Μέσα από τα μαθήματα και την επαφή μου με κωφά άτομα συνειδητοποίησα πως τα κωφά άτομα καθημερινά προσαρμόζονται στα δικά μας δεδομένα. Στα μαθήματα προσπαθούν να μας κάνουν να νιώσουμε άνετα, να έρθουν πιο κοντά στα δικά μας πρότυπα επικοινωνίας, στον δικό μας «κόσμο» ώστε να συνεννοηθούμε. Με κάθε τρόπο μας δείχνουν την χαρά τους που αποφασίσαμε να μάθουμε την γλώσσα τους.  Μήπως όμως  θα έπρεπε να γίνεται το αντίθετο;

νοηματική 2

Οι ξένες γλώσσες έχουν σταθερό κοινό εκμάθησης , δαπανούμε πολύ χρόνο για αυτές και τις θεωρούμε απαραίτητες . Δεν σκεφτήκαμε όμως ποτέ να μάθουμε μια γλώσσα η οποία θα μας επέτρεπε να επικοινωνήσουμε με μία μερίδα της ίδιας μας της κοινωνίας. Με ένα περαστικό στο δρόμο που θα χρειαστεί οδηγίες, με ένα φίλο , με ένα συμφοιτητή, με ένα συνάδελφο. Αντίθετα έχουμε αποκλείσει τα άτομα αυτά στερώντας τους το ελεύθερο δικαίωμα της επικοινωνίας αλλά και της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας, της ενημέρωσης.

images

 

Κάθε χώρα έχει και διαφορετική «εθνική» νοηματική γλώσσα.

Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε γλώσσα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων ενός συγκεκριμένου τόπου και προκύπτει από την καθημερινότητα τους. Στην Κύπρο , από το 2006 έχει αναγνωριστεί η κυπριακή νοηματική γλώσσα ενώ το 2011 ολοκληρώθηκε και η καταγραφή της υπό μορφή dvd και βιβλίων. Η νοηματική γλώσσα είναι κατά περίπου 70% η ίδια σε όλες τις χώρες, ενώ η κυπριακή νοηματική γλώσσα με την ελληνική έχουν ελάχιστες διαφορές, που αφορούν κυρίως τη διάλεκτο.

det_noimatiki

Η εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας θα έλεγα πώς είναι το ίδιο δύσκολη όσο η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

Σε αυτή κυρίαρχο ρόλο έχει η γλώσσα του σώματος καθώς η νοηματική γλώσσα έχει «χτιστεί» με τις εκφράσεις του προσώπου και χειρομορφές  τις κινήσεις δηλαδή που γίνονται με την παλάμη και αποδίδουν κάποιο νόημα . Μια μικρή αλλαγή στην θέση της παλάμης ή στην έκφραση του προσώπου σημαίνει και άλλο νόημα.

Ο χρόνος εκμάθησης και το κόστος μοιάζουν αμελητέα αν σκεφτεί κανείς πως μαθαίνοντας την νοηματική γλώσσα δεν στερεί από ένα συνάνθρωπο του το δικαίωμα επικοινωνίας, επιτυγχάνει την ισότιμη επικοινωνία μαζί του,  ανοίγει τους ορίζοντες του, αποκτά εμπειρίες και γνωρίζει φίλους.

Μην διστάζεις λοιπόν καθόλου και δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία για να μάθει την πιο όμορφη γλώσσα που θα μπορούσε να μάθει ποτέ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending