fbpx

Συμβουλές για πρωτοετείς φοιτητές – MUST read!

Πρωτοετής στο πανεπιστήμιο φέτος; Αν σκέφτεσαι το πανεπιστήμιο και κάνεις αυτή την γκριμάτσα:

τότε ήρθες στο κατάλληλο άρθρο, γιατί εγώ είμαι εδώ για να σε βοηθήσω!! Ως πρωτοετής επί 3 έτη (μεγάλη ιστορία!) νομίζω ότι μπορώ να σου δώσω κάποιες συμβουλές για τον καινούριο δρόμο που ανοίγεται μπροστά σου. Ελπίζω να σε βοηθήσουν κάπως και… ξεκινάμε:

1) Βρες συγκάτοικο/συγκάτοικους

Εκτός κι αν προτιμάς την μοναξιά τόσο πολύ, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να συγκατοικήσεις. Οι λόγοι πολλοί.

  • Καταρχήν, θα γνωρίσεις ήδη από τις πρώτες μέρες καινούρια άτομα και πιθανότατα να γίνετε φίλοι στην πορεία. Αν ο συγκάτοικος/συγκάτοικοι είναι και αυτοί πρωτοετείς ακόμα καλύτερα, για να γνωρίσετε μαζί τον υπέροχο αυτό κόσμο του πανεπιστημίου (ναι, λέμε τώρα!).
  • Δεύτερο και κυριότερο, θα έχεις μια παρέα στο σπίτι και δεν θα νιώθεις τόσο μόνος, θα έχεις έναν άνθρωπο να μιλήσεις αν χρειαστεί βρε αδερφέ! Το μόνο που μπορεί να σε κάνει να διστάζεις είναι το να σου τύχει αυτό που λέμε “συγκάτοικος στην κόλαση” και να βρεθείς στο ίδιο σπίτι με έναν μανιακό δολοφόνο/μανιακό με την καθαριότητα (ναι, υπάρχουν κι αυτοί με την καθαριότητα και πίστεψε με, δεν θέλεις να μείνεις μαζί τους!).
  • Οι περιπτώσεις αυτές όμως είναι μεμονωμένες και αν σου τύχει μπορείς απλά να φύγεις (τρέχοντας) και να ψάξεις αλλού ή να συγκατοικήσεις από την αρχή με κάποιον γνωστό/φίλο. Παρ’όλα αυτά και μιλώντας από πείρα, συνιστώ ανεπιφύλακτα την συγκατοίκηση!

Δες και το σχετικό άρθρο περί συγκατοίκησης για περισσότερες πληροφορίες.

 

2) Μάθε να είσαι ανοιχτός σε νέες γνωριμίες


Οκ, το ξέρω ότι δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι, και κάποιοι άνθρωποι δεν είναι τόσο κοινωνικοί ή φιλικοί όσο κάποιοι άλλοι ή δυσκολεύονται να κάνουν νέες γνωριμίες. Αν έχεις την πιο πάνω αντίδραση όταν σου λένε να γνωρίσεις κόσμο, τότε ανήκεις στην πιο πάνω κατηγορία με όλους εμάς.

  • Επιστράτευσε όμως όλη την δύναμη και το κουράγιο σου και προσπάθησε να κάνεις το ακατανόητο (!) και να μιλήσεις στους καινούριους σου συμφοιτητές ή να δεχτείς όταν σου προτείνουν να βγείτε.
  • Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου, καταλαβαίνω ότι είναι ωραία και ασφαλές εκεί, αλλά δεν πρόκειται να πάθεις τίποτα, πίστεψε με, αν ανοιχτείς σε άλλους. Το αντίθετο μάλιστα, το πιο πιθανό είναι να αποκτήσεις νέες και δυνατές φιλίες. Είμαστε σε μια ηλικία που δύσκολα κάνεις καινούριους φίλους δυστυχώς αλλά ευτυχώς ο χώρος του πανεπιστημίου το ευνοεί γιατί μαζί με τους συμφοιτητές σου θα περάσετε πολλά και θα έχετε κοινές εμπειρίες.
  • Δεν θα καταφέρεις ίσως να τα πηγαίνεις καλά με όλους αλλά με όσους “δέσεις” πιστεύω και ελπίζω ότι θα σας ενώνει κάτι δυνατό. Οπότε λοιπόν, μην κάθεσαι στην γωνιά μόνος την μέρα της γνωριμίας. Αυτοσυστήσου στους συμφοιτητές σου και θα δεις, πρωτοετή μου φίλε! (Όπως καταλαβαίνεις εμείς γίναμε ήδη φίλοι, και έτσι θα σε αποκαλώ, γι’ αυτό δεν δέχομαι αντιρρήσεις!) 🙂

 

3) Δοκίμασε καινούρια πράγματα


Το πανεπιστήμιο μας προσφέρει εκτός από γνώσεις, (σοβάρεψα λίγο νομίζω, ας ρίξουμε το επίπεδο από εδώ και πέρα) την ευκαιρία να δοκιμάσουμε καινούρια πράγματα στον ελεύθερο μας χρόνο.

  • Για παράδειγμα, μπορείς να εγγραφείς στο γυμναστήριο, όπου συνήθως προσφέρονται και μαθήματα yoga, pilates κ.ά. ή να ξεκινήσεις ή να συνεχίσεις ένα άθλημα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, handball και τα σχετικά. Το πιο πιθανό όλα αυτά να προσφέρονται δωρεάν όποτε λοιπόν γιατί δεν το εκμεταλλεύεσαι ανθρωπέ μου;!;!;
  • Το πανεπιστήμιο επίσης σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις ένα καινούριο hobby αν θέλεις αφού μέσα από τους οργανωμένους ομίλους μπορείς να δοκιμάσεις και να δοκιμαστείς σε κάτι που σου αρέσει ή που νομίζεις ότι θα ήταν ενδιαφέρον.
  • Όμιλοι όπως ο περιβαλλοντικός, ο κινηματογραφικός, ο χορευτικός, ο όμιλος ψυχολογίας, ο θεατρικός, ο όμιλος τέχνης, ο όμιλος ξιφασκίας ή ο όμιλος ιστιοπλοίας (ναι, έχουμε και τέτοια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου!) μπορούν να σε μυήσουν σε εντελώς νέους, υπέροχους κόσμους. Ενημερώσου γι’ αυτούς από την βραδιά ομίλων του πανεπιστημίου σου ή από την ιστοσελίδα του.

Σου εύχομαι καλή διασκέδαση πρωτοετή μου φίλε, γιατί σίγουρα θα περάσεις τέλεια αν το αποφασίσεις!

 

4) Ζήτα βοήθεια αν το χρειάζεσαι

  • Μην ντραπείς να ζητήσεις από κάποιον βοήθεια για ό,τι κι αν είναι αυτό. Ειδικά αν πρόκειται για τα μαθήματα, συζήτησε με κάποιον συμφοιτητή σου αν δεν έχεις καταλάβει κάτι, ίσως κι αυτός δεν το έχει καταλάβει και να ανακαλύψετε μαζί τις λύσεις. Επίσης αν έχεις μια συγκεκριμένη απορία στο μάθημα μην φοβηθείς να ρωτήσεις εκείνη την ώρα τον καθηγητή σου. Πολλές φορές ντρεπόμαστε να μιλήσουμε από φόβο μήπως πούμε κάτι γελοίο, αλλά αν σε βαζανίζει κάτι που “δεν πάει καλά”, απλά μίλα. Θα σου λυθεί η απορία και θα έχεις σίγουρα μάθει κάτι. Αν ακόμα ντρέπεσαι να μιλήσεις, ίσως το παλιό καλό κόλπο του να φανταστείς όλους τους υπόλοιπους με τα εσώρουχα να λειτουργήσει! 😉
  • Εγώ έχασα πολλές ευκαιρίες να μιλήσω γιατί ντρεπόμουν, αλλά αυτό μόνο πίσω μπορεί να σε πάει. Γενικά για οτιδήποτε άλλο σε απασχολεί μην έχεις δεύτερες σκέψεις. Μίλα με όποιον σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ακόμα και αν δεν σε βοηθήσει να λύσεις εντελώς το πρόβλημά σου, θα σε κάνει να δεις τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά.
  • Το πανεπιστήμιο μπορεί να σου φανεί “βουνό” και να βρεθείς αντιμέτωπος με πολλές δυσκολίες εκεί που δεν το περίμενες. Αν χρειαστείς βοήθεια κάποτε, ζήτα την. Δεν είναι καλό να κλεινόμαστε στον εαυτό μας, θα δεις ότι όταν μοιράζεσαι με κάποιον άλλον το πρόβλημά σου, τότε αμέσως στα μάτια σου φαντάζει μικρότερο και πιο εύκολο να λυθεί.

Μην φοβάσαι λοιπόν, πρωτοετή μου φίλε, ρωτώντας πας στην πόλη – που λένε – (καλά το λέω; έτσι δεν λένε;)

 

5) Μην φοβάσαι να κάνεις λάθη

Είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη. Κανένας δεν είναι τέλειος. (ok, εκτός από αυτόν

και αυτόν

 αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και ανήκει σε άλλο άρθρο)! Επιστρέφοντας στο θέμα μας.

  • Μπορεί για παράδειγμα να ξεκινήσεις το πανεπιστήμιο και να ανακαλύψεις στην πορεία ότι αυτό που σπουδάζεις δεν είναι αυτό που ήθελες να κάνεις.
  • Ή ότι είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο νόμιζες και δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις με τίποτα, όσο και αν προσπαθείς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μην φοβηθείς να το παραδεχτείς, να το αφήσεις και να προχωρήσεις παρακάτω, σε κάτι άλλο που ίσως σου ταιριάζει περισσότερο ή σου αρέσει πολύ περισσότερο. Σημασία έχει να σου αρέσει αυτό που κάνεις, αν και στους δύσκολους καιρούς της κρίσης μπορεί να αναγκαστείς καμιά φορά να κάνεις κάτι μόνο και μόνο για να επιβιώνεις. Όσον αφορά τις σπουδές σου όμως, μην θυσιάσεις την ευτυχία σου για κανέναν. Ακολούθησε αυτό που εσύ θέλεις, κάνε αυτό που σε κάνει εσένα χαρούμενο. Κι αν κάνεις λάθη, μην σταματήσεις.

Μια αποτυχία δεν φέρνει το τέλος (εξού και οι 3 φορές ως πρωτοετής!) Μην απογοητεύεσαι, δες την θετική πλευρά και μάθε από τα λάθη σου πρωτοετή μου φίλε!

Καλή αρχή λοιπόν σε όλους και προσπαθήστε να περάσετε όσο πιο όμορφα μπορείτε τα καλύτερα χρόνια της ζωής σας, τα φοιτητικά!! 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending