fbpx

Στρατηγικές για καλύτερη προετοιμασία στο πανεπιστήμιο!

Οι φοιτητές κατά την διάρκεια των μαθημάτων και ειδικά των εξετάσεων καλούνται να απορροφήσουν μεγάλο όγκο πληροφοριών σε μικρό χρονικό διάστημα. Ας δούμε λοιπόν διάφορες τεχνικές και στρατηγικές που μας βοηθούν να βελτιώσουμε τη μνήμη μας, αλλά και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας για τις εξετάσεις του πανεπιστημίου.

article-1268210-01E60A8000000578-301_468x312

Συχνό φαινόμενο είναι να διαβάζουμε μόνο την τελευταία μέρα πριν τις εξετάσεις. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Αν ακολουθήσεις τέτοια στρατηγική θα καταλήξεις να κοιμηθείς ελάχιστα ή και καθόλου, θα πας στη εξέταση με πονοκέφαλο και θα δυσκολευτείς να ανακαλέσεις στη μνήμη σου τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Δεν θα μπορείς καν να αυτοσχεδιάσεις.

Η καλύτερη στρατηγική είναι να διαβάζεις σε τακτά χρονικά διαστήματα την ύλη. Μετά το τέλος κάθε διάλεξης πρέπει να καταγράφεις με καθαρά γράμματα σε ξεχωριστό τετράδιο για κάθε μάθημα τις σημειώσεις που πήρες από την διάλεξη. Οι νέες σημειώσεις πρέπει να είναι συνδυασμός του διδακτικού βιβλίου, των σημειώσεων του καθηγητή και των προσωπικών σημειώσεων του φοιτητή. Με αυτό τον τρόπο όταν έρθει η ημερομηνία της εξέτασης θα έχεις ήδη τις σημειώσεις σου έτοιμες και το μόνο που θα χρειαστεί είναι μια επανάληψη.

M-16000H_3

Καλή συνταγή είναι στη δημιουργία των σημειώσεων, να τις χωρίζετε ανά κατηγορία θέματος και να μπαίνει τίτλος πάνω από κάθε απάντηση – άσκηση υπογραμμίζοντας τον τίτλο με κόκκινο στυλό. Έτσι θα είναι πιο οργανωμένα στον εγκέφαλο σας, ανακαλώντας στη μνήμη σας πρώτα την κατηγορία, μετά το θέμα και μετά την απάντηση. Οι σημειώσεις από τις διαλέξεις καλό είναι να μπαίνουν ξεχωριστά από τις καθαρογραμμένες σημειώσεις σε φακέλους που αφορούν μόνο το συγκεκριμένο μάθημα.

Την τελευταία μέρα πριν την εξέταση δεν πρέπει να ανοίξετε βιβλίο. Μπορείτε να κάνετε μια επανάληψη πριν κοιμηθείτε. Συνήθως όταν ξυπνήσετε το πρωί και προσπαθείτε να θυμηθείτε τι διαβάσατε το βράδυ θα είναι πιο εύκολο. Για να δουλέψει όμως αυτή η προσέγγιση πρέπει να κοιμηθείτε αρκετές ώρες. Καλή ιδέα θα ήταν να βγείτε για βόλτα για να αποφύγετε την ένταση. Μη φάτε πίτσα, σουβλάκια και ο,τιδήποτε άλλο που δυσκολεύεστε να χωνέψετε.

SmoothMilkProduct LUCOZADE_ORANGE keanita

Στην εξέταση πάρτε μαζί σας χυμό πορτοκάλι / φρουτοποτό, αλλά μην τον πιείτε από την αρχή, παρά μόνο όταν χρειαστείτε έμπνευση, γιατί η ενέργεια που δίνει δεν διαρκεί πολύ. Μπορείτε να φάτε και σοκολάτα, αλλά πριν την εξέταση κυρίως, για να βοηθήσει στο να φύγει το άγχος.

MBR

Είναι επίσης σημαντικό το σπίτι και ειδικά το δωμάτιο που διαβάζετε να είναι συγυρισμένο και καθαρό. Πάνω στο γραφείο σας δεν πρέπει να υπάρχει ο,τιδήποτε που σχετίζεται με το μάθημα που διαβάζετε.

Students studying in Common Knowledge CafŽ

Βοηθάει πολύ να διαβάζετε στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου. Όχι ότι εκεί έχει ησυχία πάντα, αλλά το να βλέπετε άλλους συμφοιτητές σας να διαβάζουν σας δίνει έμπνευση, μην σας πω και συμπαράσταση.  Προσωπικά, δε συστήνω την ομαδική μελέτη σε σπίτι φοιτητών, γιατί οι πειρασμοί είναι πολλοί και συνήθως γίνεται πάρτυ αντί διάβασμα. Προτιμάτε να διαβάσετε στη βιβλιοθήκη ή σε μια καφετέρια.

flashcards-10lxv8f Post-it-Notes

Έχω διαπιστώσει ότι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να θυμόμαστε κάτι είναι αν το φωνάξουμε ή αν το γράψουμε κάπου, ώστε να «τυπωθεί» στο μυαλό μας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτάκια τύπου post-it και να τα κολλήσετε σε όλο το δωμάτιο σας, με διαφορετικό χρώμα για κάθε θέμα. Εάν έχετε συγκάτοικο ζητήστε τη βοήθεια του/της: να σας κάνει ερωτήσεις με τυχαία σειρά και εσείς να λέτε φωναχτά την απάντηση. Πολύ βοηθητικό είναι και η δημιουργία των λεγόμενων flashcards: καρτούλες με τα κύρια σημεία κατά συγκεκριμένη σειρά που θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε το θέμα σας. Αυτή η τεχνική βοηθάει πολύ στις παρουσιάσεις.

olympus_vn960 iphone-recording

Και τέλος έχω αφήσει τις ηχογραφήσεις των διαλέξεων. Με μια ψηφιακή συσκευή ηχογράφησης ή το κινητό σας τηλέφωνο ηχογραφήστε τις διαλέξεις. Έτσι δεν θα χάνετε ούτε μία λέξη από αυτά που λέει ο καθηγητής. Πρέπει όμως με βάση το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα να πάρετε πρώτα την άδεια του διδάσκοντα και να κάθεστε στις πρώτες θέσεις στην αίθουσα για να είναι πιο καθαρή η ηχογράφηση.

Καλή επιτυχία!

Και επειδή ο καιρός πλησιάζει, σιγουρέψου πως θα τα κάνεις: 10+1 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις πριν επιστρέψεις στο πανεπιστήμιο!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending