fbpx

“Γιατί να αποκτήσω σκύλο;”

“Γιατί να αποκτήσω σκύλο;” με ρώτησε κάποιος πρόσφατα και δεν ήμουν σίγουρη τι να απαντήσω εκείνη την ώρα. Καλή ερώτηση φίλε μου γιατί ο σκύλος εκτός από πολλά έξοδα (φαγητό/κτηνίατρο κ.α.) σημαίνει και ευθύνες. Οπότε πολύ σωστά αναρωτιέσαι γιατί να μπεις στον κόπο. Θα σου απαντήσω όμως με τους εξής πιο κάτω λόγους και ελπίζω να σε πείσω.

1) Σκύλος = γυμναστική. Αντιλαμβάνεσαι φυσικά ότι ο σκύλος χρειάζεται καθημερινά βόλτα. Από τουλάχιστον 1 φορά μέχρι και 4 φορές την ημέρα, αναλόγως της όρεξής σου, της ενεργητικότητας του σκύλου αλλά και του ελεύθερου σου χρόνου. Ακόμα και στην γειτονιά, εκεί στο πάρκο ή τελοσπάντων 10 βήματα έξω από το σπίτι σου να τον πάρεις, κι αυτό γυμναστική είναι. Κι αν όλη μέρα κάθεσαι στην δουλειά, αυτά τα 15 λεπτά καθημερινά σε κρατούν σε μια φόρμα. Ιδανικά μπορείς να τον παίρνεις το πρωί που είναι δροσερά και δεν κυκλοφορεί πολύς κόσμος. Λένε ότι είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική για να σε βοηθήσει το περπάτημα να ξυπνήσεις και να ξεκινήσεις ωραία την μέρα σου. Επίσης, ο σκύλος χρειάζεται παιχνίδι. Κάποιες ράτσες το έχουν ανάγκη περισσότερο από κάποιες άλλες και ειδικά αν αποφασίσεις να αποκτήσεις ένα κουταβάκι που σφύζει από ενέργεια. Οφείλεις να παίζεις μαζί του 1-2 ώρες μέσα στην ημέρα λοιπόν. Από την στιγμή που θα αφήσεις τον καναπέ σου για να παίξεις μαζί του, να τρέξεις πάνω κάτω και να τρέξει κι αυτός από πίσω σου, θα κάνεις και πάλι την γυμναστική σου. Μπορείς να το συνδυάσεις και μαζί με την βόλτα του. 2 σε 1, σαν σαμπουάν δηλαδή, τι άλλο θέλεις πια;!;

A02JAA
2) Σκύλος = προστασία. Όλοι οι σκύλοι έχουν το ένστικτο της προστασίας της ιδιοκτησίας τους. Όταν αποκτήσεις σκύλο και δεθείς μαζί του κι αυτός μαζί σου θα συνειδητοποιήσεις ότι θα θέλει να σε προστατεύσει. Θα θέλει να προστατεύσει και την κατοικία που μένει από αγνώστους και κυρίως από εισβολείς (κλέφτες). Οι σκύλοι έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τις αισθήσεις της όσφρησης και της ακοής και μπορούν να ακούσουν από πολύ μακριά όταν κάποιος πλησιάζει. Μπορούν να σε ειδοποιήσουν γαβγίζοντας όταν και εάν μπουν ποτέ στο σπίτι σου κλέφτες ή ακόμα και να τα βάλουν μαζί τους. Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να προσπαθήσεις να μάθεις μόνος σου στον σκύλο να επιτίθεται σε αγνώστους ή και να τον “κάνεις” επιθετικό με διάφορους, απάνθρωπους τρόπους όπως στερώντας του το φαγητό και το νερό για μέρες ή κλειδώνοντας τον κάπου σκοτεινά όπως έχω ακούσει να κάνουν μερικοί ηλί****. Αν θέλεις να μάθεις στον σκύλο σου κάποια βασικά, μπορείς να τον πάρεις για εκπαίδευση σε κάποιον εγκεκριμένο εκπαιδευτή. Κατά τ’ άλλα είμαι σίγουρη ότι αν αποκτήσεις σκύλο θα σε προστατεύει για όλη του την ζωή, κι ακόμα και κάποιες ράτσες που είναι πιο “ήσυχες” ή “χαμηλών τόνων” θα γαβγίσουν αν νιώσουν ποτέ να απειλείσαι ή να απειλούνται εκείνα. Με την προϋπόθεση φυσικά να δίνεις εσύ στον σκύλο σου τα απαραίτητα για την διαβίωση του αλλά κυρίως αγάπη.

how_to_stop_my_dog_from_barking

3) Σκύλος = φλερτ. Παίρνοντας τον σκύλο σου βόλτα θα παρατηρήσεις κάτι πρωτόγνωρο ίσως για σένα. Κόσμος θα σε πλησιάζει χαμογελώντας και θα νιώθεις τα βλέμματα όλα πάνω σου. Κατ’ ακρίβεια, πάνω στον σκύλο σου. Ναι, φίλε “μπακούρι”, με τον σκύλο που θα αποκτήσεις αποκτάς αυτόματα και σημασία (μην ενθουσιαστείς ακόμα, έχει και συνέχεια το θέμα). Σου εγγυώμαι ότι αν αποκτήσεις σκύλο και τον “κυκλοφορείς” θα κάψεις σίγουρα πολλές καρδιές! Είναι νομίζω γνωστό ότι εμείς οι γυναίκες λατρεύουμε τα ζώα, και μόλις δούμε σκύλο (ή μωρό εδώ που τα λέμε) αρχίζουμε τα γούτσου – γούτσου και τις παιδικές φωνούλες. Εκεί πάνω στα χαϊδέματα (του σκύλου ντε!) μπορείς άφοβα να πιάσεις την κουβέντα και να προχωρήσει το φλερτ (μπορείς τώρα να ενθουσιαστείς με την ησυχία σου. Συνεχίζω όμως εγώ γιατί έχουμε και ένα άρθρο να γράψουμε!). Και δεν μιλώ μόνο στους άντρες φίλους, αλλά και στις γυναίκες. Δεν είναι πολλοί οι άντρες που θα σε πλησιάσουν επειδή κρατάς σκύλο, αλλά γίνεται πολύ πιο εύκολο γι’ αυτούς να σου μιλήσουν. Με λίγα λόγια αν θέλεις να “ρίξεις γκόμενα” φίλε μου καλά θα κάνεις να αποκτήσεις σκύλο.

woman-and-man-with-dog

 

4) Σκύλος = φίλος. Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Το λέμε και το ξαναλέμε – γιατί άραγε; – . Ο σκύλος βάζει εσένα πάνω από τον εαυτό του. Σε βλέπει σαν τον ευεργέτη του, τον γονιό του, τον φίλο του. Αν εσύ έχεις τόσους άλλους ανθρώπους στην ζωή σου, εκείνος μόνο εσένα έχει. Κι αν πάλι δεν έχεις πολλούς ανθρώπους στην ζωή σου, ο σκύλος μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεσαι για να μην νιώθεις μοναξιά. Σου κρατά συντροφιά, σε κάνει να γελάς, περνάς ευχάριστα την ώρα σου μαζί του κι αν κάνει και καμιά ζημιά – που σχεδόν όλοι οι σκύλοι κάνουν – μην του θυμώνεις. Ένα του μετανιωμένο βλέμμα άλλωστε και δεν μπορείς να του κρατήσεις κακία. Ο σκύλος θα είναι δίπλα σου ό,τι κι αν συμβεί, στα καλά αλλά και στα κακά, θα σε στηρίξει με τον δικό του τρόπο και για όλη του την ζωή θα σε αγαπά και θα σου το δείχνει. Όταν μπαίνεις στο σπίτι κατάκοπος και απογοητευμένος από όλα και από όλους θα σου δείξει την χαρά του που σε είδε και θα σε κάνει αμέσως να νιώσεις καλύτερα. Ο σκύλος δεν νοιάζεται αν είσαι άσχημος ή όμορφος, έξυπνος ή χαζός, πλούσιος ή φτωχός, δεν νοιάζεται για το χρώμα του δέρματος σου ούτε για την μάρκα του αυτοκινήτου σου. Το ίδιο ανιδιοτελής πρέπει να είναι και η δική σου αγάπη. Όση αγάπη του δώσεις αυτός θα σου δώσει πίσω την τριπλάσια.

dog-and-owner

 

Μπορώ να σκεφτώ αμέτρητους λόγους για να αποκτήσεις σκύλο. Ο κυριότερος όμως λόγος είναι ο τελευταίος. Μακάρι να είναι αυτός ο λόγος που θα σε πείσει. Σκέψου το καλά πριν το κάνεις γιατί όπως είπα και πιο πάνω ο σκύλος σημαίνει έξοδα και ευθύνες αλλά να θυμάσαι ότι πολύ περισσότερο σημαίνει φίλος για μια ζωή.

Αν τελικά το αποφασίσεις, σου δίνω links για κάποια από τα καταφύγια σκύλων στην Κύπρο. Μην διστάσεις, επικοινώνησε μαζί τους, επισκέψου ένα από αυτά και είμαι σίγουρη ότι εκεί σε περιμένει ένας νέος, παντοτινός φίλος.

Nicosia Dog Shelter

Paphiakos & CCP Animal Welfare

Paws Dog Shelter (Paphos)

Sirius Dog Sanctuary (Limassol)

Aradippou Dogshelter

Paws – Protecting Animals Without Shelter

Μην χάσεις και την συνέχεια του άρθρου σε λίγες μέρες: “Γιατί να αποκτήσω γάτο;”. Στο μεταξύ διάβασε το άρθρο: “Υιοθέτησε και εσύ ένα ζωάκι”.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending