fbpx

Γυμναστική: 8 δικαιολογίες και πώς θα τις ξεπεράσετε

Στα οφέλη της γυμναστικής έχουμε αναφερθεί πάμπολλες φορές. Και δεν τα λέμε μόνο εμείς. Πολυάριθμες έρευνες κατακεραυνώνουν την καθιστική ζωή και εξυμνούν την άσκηση ως ιδανική λύση για να είναι τα χρόνια μας σε αυτόν τον πλανήτη υγιή και «γεμάτα». Όμως καταλαβαίνουμε ότι, αρκετές φορές, τα πράγματα για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να γυμνάζεται είναι δύσκολα και μπόλικες δικαιολογίες μπαίνουν στη μέση δυσχεραίνοντας την τελική απόφαση. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να απομυθοποιήσουμε μερικές από αυτές.

Οι «σοβαρές» δικαιολογίες:

woman-stressed-at-work-136033_w228h140c1cx345cy200«Δεν έχω χρόνο»

Καλή προσπάθεια, όμως δεν είστε οι μόνοι που έχουν γυναίκα/παιδιά/γονείς/δουλειά και ένα σωρό ακόμα υποχρεώσεις. Όλος ο κόσμος έχει υποχρεώσεις. Όμως αν βάλετε τη γυμναστική σε υψηλή θέση προτεραιότητας, χρόνο θα βρείτε. Θα είναι το πρωί πριν τη δουλειά; Θα είναι το απόγευμα αμέσως μετά τη δουλειά για να μην «βαλτώσετε» στο σπίτι; Μία ώρα προπόνησης αρκεί για να κάνει τη διαφορά. Και αυτή η μία ώρα είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας απ’ ό,τι νομίζετε. Προτιμάτε να δείτε τηλεόραση; Γράψτε τις εκπομπές και δείτε τις άλλη ώρα. Ακόμα καλύτερα, δοκιμάστε να κάνετε κάποια μορφή άσκησης παράλληλα π.χ. ποδήλατο, διάδρομο, ελλειπτικό.

«Δεν θέλω να πάρω όγκο»

Κλασική δικαιολογία, κυρίως από γυναίκες, οι οποίες θεωρούν ότι ξεκινώντας γυμναστική (κυρίως βάρη) θα γίνουν ο επόμενος Mr. Olympia. Μύθος και πάλι μύθος. Το κατά πόσο θα «μεγαλώσετε» ή όχι κάνοντας προπόνηση εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το είδος προπόνησης, τον όγκο της και τη διατροφή σας. Ο συνδυασμός των παραπάνω μαζί με τη προσθήκη συγκεκριμένων φαρμάκων, ναι, θα σας κάνουν «μεγάλους». Όμως η συχνή άσκηση και η σωστή διατροφή, για τον μέσο ασκούμενο, δεν θα κάνει τίποτα παραπάνω από το να δημιουργήσει ένα καλογυμνασμένο, όμορφο και υγιές κορμί στο πλαίσιο που σας επιτρέπουν τα γονίδιά σας. Ό,τι θα ήθελε ο μέσος άνθρωπος δηλαδή. 

«Είμαι πολύ κουρασμένος»

Φυσικά και είστε! Και ποιος δεν είναι στην τελική. Όμως είτε το πιστεύετε είτε όχι η άσκηση στην ουσία αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του σώματος και τις ορμόνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ευεξία (ενδορφίνες). Επομένως, θα μπορείτε να παράγετε περισσότερο έργο κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα νοιώθετε περισσότερο ζωντανοί και ορεξάτοι. Αν είστε αρκετά κουρασμένοι μετά τη δουλειά, δοκιμάστε να πάτε το πρωί, πριν τη δουλειά για προπόνηση ακόμα και αν χρειαστεί να ξυπνήσετε νωρίς. Δεν είστε πρωινοί τύποι; Κανένα πρόβλημα. Πηγαίνετε όποτε θεωρείτε εσείς ότι το σώμα σας θα ανταποκριθεί καλύτερα – είτε αυτό είναι το μεσημέρι είτε το απόγευμα μετά τη δουλειά. 

«Η άσκηση με κάνει να πεινάω περισσότερο»

Και να τρώτε περισσότερο. Φυσικά, αφού καίτε μπόλικες θερμίδες και το σώμα σας χρειάζεται να τις αναπληρώσει. Όμως το «πεινάω περισσότερο» δεν μεταφράζεται σε «τρώω ό,τι βρω». Αν τρώτε σωστά και δεν ξεπερνάτε τις συνιστώμενες θερμίδες ανάλογα με τον βασικό σας μεταβολικό ρυθμό, δε θα πάρετε λίπος. Αν γυρνάτε από το γυμναστήριο και τρώτε δύο πιτόγυρα, ένα μονόλιτρο ζαχαρούχο αναψυκτικό και μισό cheesecake τότε ναι, θα παχύνετε. Όμως σκεφτείτε ότι με τι γυμναστική ο μεταβολισμός σας αλλάζει και θα έχετε αρκετές ευκαιρίες να «στριμώξετε» μέσα στην εβδομάδα εκείνο το γεύμα «σαβούρας» που πάντα θέλατε, αλλά οι τύψεις του λίπους δεν σας άφηναν να κάνετε.

89912«Δεν βλέπω αποτελέσματα»

Αρκετά δημοφιλής αυτή η δικαιολογία και, εν μέρει, κατανοητή αρκεί να προσθέσουμε την λέξη «γρήγορα». Όμως έχετε ποτέ αναλογιστεί γιατί δεν βλέπετε αποτελέσματα; Μήπως γιατί δεν ασκείστε συχνά; Μήπως γιατί ενώ ασκείστε θεωρείτε ότι μπορείτε να τρώτε τα πάντα; Μήπως γιατί περιμένετε άμεσα αποτελέσματα; Όπως δεν μπορείτε να «βάλετε» πέντε κιλά μέσα σε μια εβδομάδα, έτσι και δεν μπορείτε να χάσετε πέντε κιλά μέσα σε μια εβδομάδα. Επομένως, ενδεχομένως να πρέπει να ελέγξετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Τρώτε «σαβούρα» μεταξύ των γευμάτων; Μήπως γλυκά; Μήπως βγαίνετε για ρούμια δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα; Ένα σούπερ ζόμπι cocktail μπορεί να έχει μέχρι και 400 θερμίδες, κάτι που μεταφράζεται σε 45 λεπτά διάδρομο. 

Πηγή: in2life.gr

Αφού σταματήσετε να δικαιολογείτε τον εαυτό σας ξεκινήστε με τονωτικές ασκήσεις παίρνοντας συμβουλές από το άρθρο: Home sweet home: 4 εύκολοι τρόποι να τονώσεις το σώμα σου

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending