fbpx

Τα λαμπρά δώρα της Καίτης Αγγελίδου

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής, εκπρόσωποι κομμάτων, πρώην Ευρωβουλευτές και τεχνοκράτες, ακαδημαϊκοί, άτομα της τέχνης και του πολιτισμού, της μουσικής σκηνής του τόπου, φίλοι κι εκτιμητές του έργου της πρώην Υπουργού Κλαίρης Αγγελίδου τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την παρουσία του 16ου βιβλίου της με τον πρωτότυπο τίτλο «Αγλαά Άποινα».

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου και την οποία συνδιοργάνωναν η Ομοσπονδία Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, ο Εκδοτικός Οίκος Εν Τύποις και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, διανθίστηκε με την εξαίρετη παρουσίαση του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γιώργου Γεωργή, ο οποίος ανέλυσε το περιεχόμενο του βιβλίου και της ηθοποιού Θέας Χριστοδουλίδου, η οποία ανέγνωσε διάφορα αποσπάσματα από αυτό.

Απόσταγμα εμπειριών, πολλών χρόνων διδασκαλίας και ανάμειξης στα κοινά, το βιβλίο αποτελεί ένα ακόμη πόνημα γνώσεων και ερεθισμάτων, όπου καθρεφτίζεται ο αγέραστος ελληνικός πολιτισμός, τόνισε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ευχαριστώντας ταυτόχρονα την κα Αγγελίδου για την παραχώρηση του αρχείου της. Μια πράξη, τόνισε, που φανερώνει εμπράκτως την αγάπη της για τον πολιτισμό και το ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας. Μέσα από το βιβλίο της, η Κλαίρη Αγγελίδου, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, αναπολεί μορφές προς μίμηση, αξίες και αγαπημένους τόπους, για να μας θυμίσει το χρέος μας: να διαφυλάξουμε την ταυτότητά μας και να ανατρέξουμε στην ιστορία και τον πολιτισμό μας.

IMG_6935

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Επιμελητής των Εκδόσεων Εν Τύποις, Δρ Σάββας Κόκκινος και η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου κα Μαρούλα Κάτζη. Και οι δύο τόνισαν ότι η καταξιωμένη παιδαγωγός, συγγραφέας και λογοτέχνιδα Κλαίρη Αγγελίδου συμπυκνώνει πολύτιμες πληροφορίες, γνώσεις και αναλύσεις, ικανές να διορθώσουν τα κακώς έχοντα του σύγχρονου κόσμου μας, επαναφέροντας στη συλλογική του μνήμη και συνείδηση, τον ελληνικό πολιτισμό, στον οποίο εντάσσεται κι εκείνος του κυπριακού χώρου, ως αναπόσπαστο μέρος του. Ξεχασμένες αρχές και αξίες που προβληματίζουν το σύγχρονο άνθρωπο προς τη σωστή κατεύθυνση και ενισχύουν την επιθυμία του προς το καρποφόρο κι ελπιδοφόρο ελληνικό πνεύμα.

Στην αντιφώνησή της, η κα Αγγελίδου, φανερά συγκινημένη, ανέφερε ότι φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, κοιτίδα ελληνοπρεπούς μόρφωσης, όπου φοίτησαν οι Κυριάκος Μάτσης, Γρηγόρης Αυξεντίου, Φώτης Πίττας, Ηλίας Παπακυριακού, Παναγιώτης Τουμάζος, Πετράκης Γιάλλουρος και δίδαξαν οι Κυριάκος Χατζηιωάννου και Γιάννης Αναγνωστόπουλος. Η ίδια γαλούχησε χιλιάδες μαθητές με τα ελληνο-ορθόδοξα ιδεώδη. Ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, η κα Αγγελίδου υιοθέτησε την ελληνοκεντρική παιδεία.

Της παρουσίασης του βιβλίου είχε προηγηθεί υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και της κας Αγγελίδου, σχετικά με την παραχώρηση μέρους του αρχείου της προς τη Βιβλιοθήκη τουΠανεπιστημίου. . Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχείο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 9.500 έγγραφα, 59 ηχοκασέτες, 46 βιντεοταινίες, πέραν των 1.600 φωτογραφιών, βιβλία και χειρόγραφα. Το αρχείο αυτό καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τη χρονολογική περίοδο 1990-2000, καθώς επίσης και έγγραφα άλλων δεκαετιών. Αρχείο ανεκτίμητης αξίας, που δημιουργήθηκε κυρίως κατά την ενεργό δράση της ως Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού (1993-97). Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα ψηφιοποιήσει το εν λόγω υλικό κι ακολούθως θα το θέσει στη διάθεση των μελετητών.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending