fbpx

Μια βόλτα στην κατεχόμενη Λευκωσία, μέρος Α

Αγαπητοί συμφοιτητές και συμφοιτήτριες,

εδώ και χρόνια έχουν ανοίξει τα οδοφράγματα που οδηγούν στα κατεχόμενα εδάφη μας. Προσφάτως, πήρα την απόφαση να εξερευνήσω περπατητός το άλλο μισό της πρωτεύουσας. Το έκανα μόνος, για να μπορώ να συγκεντρωθώ καλύτερα στο τι βλέπω και τι ακούω. Εξάλλου δε θα μπορούσε μια τέτοια περιήγηση να γίνει υπό μορφή “εκδρομής”.

Έσφιξα το στομάχι μου λοιπόν και πέρασα απέναντι.. Ο αστυνομικός του ψευδοκράτους ήταν ευγενικότατος, είπε και 2-3 ελληνικές λέξεις. Προφανώς πολλοί Ελληνοκύπριοι κάνουν καθημερινά την διαδρομή που εγώ θεωρούσα ως “εφιαλτική εμπειρία την οποία όμως θέλω να ζήσω”.

Μιναρέδες και πολλές σημαίες της Τουρκίας… Αυτά ήταν τα πρώτα που με έκαναν να αισθανθώ κάπως περίεργα και άβολα. Η συνέχεια της οδού Λήδρας έσφυζε από ζωή. ‘Οπου και αν έστρεφα το βλέμμα μου τα  ελληνικά στοιχεία ήταν εμφανή. Απόπνεε πλέον όμως μια ανατολίτικη αύρα, η οποία σε παρέσερνε σε άλλες εποχές, λες και δεν βρισκόσουν στην Κύπρο του 2014, αλλά σε μουσουλμανικό κράτος πολλά χρόνια πριν.                                                          .

agia sofia

Κοιτάζοντας τις εκκλησίες της Αγίας Σοφίας και της Παναγιάς της Οδηγήτριας με έπιασε δέος. Στην πρώτη μπήκα μέσα…μια λέξη μου ήρθε στο μυαλό… “μεγαλοπρέπεια”. Ένας πραγματικός ναός της ορθοδοξίας ο οποίος στέκεται αγέρωχος προβάλλοντας αντίσταση στον κατακτητή. Σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί όπως οι περισσότερες εκκλησίες μας. Στην Παναγία την οδηγήτρια, την ίδια στιγμή, ήταν σε εξέλιξη μια παραδοσιακή τουρκική γιορτή η οποία περιελάβανε χορούς των δερβίσιδων (αν το προφέρω σωστά). Όπως φαίνεται λειτουργεί σαν χώρος εκδηλώσεων…

ag.sofia eswteriko

Τα βλέμματα στο δρόμο καθώς περπατούσα είχαν άλλη όψη. Άλλοτε μου φαίνονταν αδιάφορα, άλλοτε καχύποπτα, άλλοτε εχθρικά. Μπορεί να ήταν η ιδέα μου βέβαια, όπως είπαμε ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Μου ήταν αδύνατον να νιώσω σαν ανέμελος τουρίστας.

Μετά από τις πρώτες έντονες εσωτερικές αντιδράσεις του οργανισμού μου, απόρροια της συγκίνησης, αναρωτήθηκα…

“Πως να σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι σήμερα άραγε;” 

                                                       “Πως μας βλέπουν εμάς ως Ελληνοκύπριους;”

“Θέλουν να παραμείνουν έτσι τα πράματα ή θέλουν συνεργασία μαζί μας;

panagia odhg.

Ώσπου αποφάσισα να μιλήσω σε 2 καταστηματάρχες Τουρκοκύπριους, να μοιραστούμε σκέψεις…

Η συνέχεια σε λίγες μέρες στο SPOTLIGHT…

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending