fbpx

Αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος στην Κύπρο: Νέα δεδομένα!

Επαγγέλματα που κάποτε θεωρούνταν εισιτήριο για ένα καλύτερο μέλλον, σήμερα μετά βίας εξασφαλίζουν μια θέση στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα οι ουρές για το ανεργιακό να μεγαλώνουν μέρα παρά μέρα. Σε ποιους τομείς θα πρέπει να προσανατολιστούν οι νέοι έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον; Επικοινωνήσαμε με τον σύμβουλο σπουδών και επαγγελματικής καριέρας, Μιχάλη Βασιλείου, ο οποίος μας μίλησε για τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Οι Κύπριοι έχουν ξεχάσει ότι ζουν σε ένα νησί, κάτι που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν κι έτσι να προσανατολιστούν σε επαγγέλματα γαλάζιας οικονομίας, υποστηρίζει ο κ. Βασιλείου. Όπως τόνισε, οι καπετάνιοι, οι μηχανικοί πλοίων, οι sub-engineers (υποθαλάσσιοι μηχανικοί) οι οποίοι θα είναι περιζήτητοι για την τοποθέτηση και συντήρηση υποθαλάσσιων αγωγών του φυσικού αερίου, όπως και οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί με ειδίκευση σε συστήματα ναυσιπλοΐας, θεωρούνται επαγγέλματα του μέλλοντος.

Στον τομέα της υγείας υπάρχει και θα υπάρξει ζήτηση για ηλεκτρονικούς ιατρικών μηχανημάτων και κατασκευαστές ανθρωπίνων μελών, μας ανέφερε ο κ. Βασιλείου, τονίζοντας ότι το επάγγελμα του νοσηλευτή θεωρείται κορεσμένο. Όπως πρόσθεσε, και ψυχολόγοι θα μπορούσαν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας, φτάνει να εξειδικευτούν σε έναν τομέα που παρουσιάζει ακόμη ευκαιρίες εργοδότησης, όπως η Συμβουλευτική Εξαρτήσεων.

Ελπίδες έδωσε και στους φοιτητές και πτυχιούχους οικονομολόγους, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό επάγγελμα, όπως και ο δικηγόρος. «Οι νομικοί είναι επίσης ένα διαχρονικό επάγγελμα, φτάνει να επιλέξουν εκείνη την κατεύθυνση που θα τους εξασφαλίσει δουλειά στο μέλλον, όπως ένα μεταπτυχιακό στα πνευματικά δικαιώματα και στο contract law.

Στη λίστα με τα επαγγέλματα του μέλλοντος κατέταξε και τους χημικούς μηχανικούς «οι οποίοι μπορούν να ειδικευτούν σε πολλούς επικερδείς τομείς όπως το φυσικό αέριο, τα λιπάσματα και τα φάρμακα. Και οι φαρμακοποιοί όμως μπορούν να ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον, φτάνει να ασχοληθούν με την παρασκευή φαρμάκων κι όχι με την πώλησή τους.

Ως επαγγέλματα του μέλλοντος χαρακτήρισε επίσης τη μηχανική περιβάλλοντος, αλλά και την πληροφορική με ειδίκευση σε θέματα ασφάλειας και hacking, ενώ συμβούλευσε τους άνεργους κοινωνιολόγους να κάνουν μεταπτυχιακά σε θέματα μετανάστευσης ή ασφάλειας. Πρότεινε επίσης στους νέους να σπουδάσουν Ρωσική φιλολογία, καθώς θα μπορούσαν στο μέλλον εκτός από φιλόλογοι να εργαστούν και ως μεταφραστές.

Τέλος, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι αυτά τα επαγγέλματα είναι ενδεικτικά μιας πολύ μεγάλης λίστας με επαγγέλματα που θα μπορούν να εξασφαλίσουν στο μέλλον μια θέση στην αγορά εργασίας και ότι για να αποφασίσει κανείς ποια σπουδή να ακολουθήσει, θα πρέπει να έχει υπόψη του τις ιδιαίτερες ικανότητες, τα ταλέντα και τις κλίσεις του. Σημαντικός επίσης είναι ο παράγοντας χρόνος, καθώς θα πρέπει να ελεγχθεί αν ένα επάγγελμα που θεωρείται σήμερα επάγγελμα του μέλλοντος, θα εξακολουθεί σε μία πενταετία ή εξαετία που θα αποφοιτήσει ο φοιτητής να θεωρείται ως τέτοιο.

 Πηγή: philenews.com

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending