fbpx

Γιατί τόση κακία στο Internet;

Είναι γεγονός ότι στο internet υπάρχει πολλή κακία. Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας. Πιστεύω ότι υπήρχε πάντοτε και απλώς τώρα γίνεται πιο εμφανής ή ίσως γίνεται πιο εύκολο και πιο προσιτό να εκφράσεις κακία μέσα από το internet. Γράφω αυτό το άρθρο σήμερα γιατί πρόσφατα έζησα από κοντά αυτήν την κακία,  που απευθυνόταν σε έναν δικό μου άνθρωπο και με προβλημάτισε ιδιαίτερα.

images

Βλέπουμε το φαινόμενο αυτό παντού πλέον στο internet. Για παράδειγμα, βλέπεις ένα βίντεο στο youtube και στα σχόλια βλέπεις ότι πολλοί –χωρίς κανένα συγκεκριμένο λόγο- μιλούν άσχημα ο ένας για τον άλλο, ή για το ίδιο το βίντεο ή γι’αυτούς που το έφτιαξαν ή για κάτι εντελώς άσχετο. Και το θέμα γίνεται πιο τραγικό αν σκεφτεί κανείς ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι στην ουσία εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους και ίσως να ζουν και εκατοντάδες χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλο, δεν πρόκειται να γνωριστούν ποτέ δηλαδή. Το internet προσφέρει μια ανωνυμία στους χρήστες του, μπορείς να γίνεις ο οποιοσδήποτε, να υποδυθείς κάποιον άλλον, όχι απαραίτητα κάποιον γνωστό δηλαδή, απλά να δώσεις μια άλλη εικόνα του εαυτού σου ή ακόμα και να είσαι κάποιος που δεν ξέρει κανένας, ένας άγνωστος με ένα ιδιόμορφο nickname. Και έτσι να βρίζεις, να προσβάλλεις όποιον θέλεις γιατί ποτέ κανείς δεν θα μάθει ποιος είσαι στην πραγματικότητα. Και στην πραγματικότητα μπορεί και να μην είσαι έτσι.

 

Άλλο παράδειγμα. Στο facebook βάζει μια σελίδα κάτι για κάποιον διάσημο, κάτι πραγματικά ασήμαντο, όπως το γιατί η Μενεγάκη συγκινήθηκε σήμερα στην εκπομπή της. Και τα σχόλια από κάτω είναι οι εξής κακίες: “Τι μας νοιάζει εμάς;” και “Είχαμε την έννοια της!” ή “Τι βάζετε τέτοιες βλακείες; Ντροπή σας! Έχουμε άλλα πιο σοβαρά να ασχοληθούμε!” Και ρωτώ εγώ τώρα εσάς που κάνετε τέτοια σχόλια. Γιατί μπήκατε από την αρχή στον κόπο να πατήσετε στο link και να ανοίξετε την σελίδα; Άρα σας ενδιαφέρει! Κι αν μου πείτε ότι δεν ανοίξατε καν το link, τότε γιατί κάθεστε και σχολιάζετε; Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό! Αφού έχεις κάτι πιο σημαντικό να ασχοληθείς και τα θεωρείς βλακείες όλα αυτά, μην σχολιάσεις απλά! Ποιος ζήτησε την άποψη σου;;; Η άποψη σου από την στιγμή που εκφράζει κακία δεν είναι ευπρόσδεκτη, για ‘μένα τουλάχιστον.

dont-be-mean-behind-the-screen

Το λεω αυτό γιατί προσωπικά δεν ανέχομαι την κακία. Με ενοχλεί αφάνταστα κάποιος που τα μόνα που έχει να σου πει είναι πράγματα άσχημα, κακίες στην ουσία. Και πριν πείτε την κακία σας για μένα, εγώ δεν θέλω να θίξω κανέναν ή να φανώ κακιά, θέλω να εκφράσω το παράπονο μου για όλους αυτούς που δεν διστάζουν να πληγώσουν κάποιον άλλον γιατί απλά βαριoύντε και δεν έχουν τι να κάνουν. Γιατί ναι, πληγώνουν οι κακίες σας όσο κι αν δεν το πιστεύετε! Καταλαβαίνω ότι δεν γίνεται να είμαστε όλοι συνέχεια με ένα χαμόγελο και την καλή κουβέντα στα χείλη, αλλά στο κάτω κάτω ξέρετε κάτι; Υπάρχει και μια ατάκα που λεει κάτι που θέλω να λάβετε υπόψη σας πριν πείτε οτιδήποτε: «Αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις, καλύτερα να μην πεις τίποτα!»

 

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending