fbpx

Μια συγκινητική ιστορία: Η Δασκάλα και ο Μικρός Teddy Stoddard

Η ιστορία του μικρού Teddy Stoddard, ενός μειονεκτούντος
παιδιού που άνθισε υπό την επιρροή της δασκάλας του, κυρίας
Thompson, και συνέχισε για να γίνει ένας επιτυχημένος γιατρός.
Από τον David Emery

Καθώς στεκόταν μπροστά από την τάξη της 5ης δημοτικού, την πρώτη μέρα του σχολείου, είπε στα παιδιά μια αναλήθεια. Όπως οι περισσότεροι δάσκαλοι, κοίταξε τους μαθητές της και είπε ότι τους αγαπούσε όλους το ίδιο. Ωστόσο, αυτό ήταν αδύνατο, επειδή εκεί στην πρώτη σειρά, βυθισμένο στη θέση του, ήταν ένα μικρό αγόρι, τον Teddy Stoddard.

Η κυρία Thompson είχε παρακολουθήσει τον Teddy τον προηγούμενο χρόνο και είχε παρατηρήσει ότι δεν έπαιζε καλά με τα άλλα παιδιά, ότι τα ρούχα του ήταν ακατάστατα και ότι χρειαζόταν μόνιμα μπάνιο. Επιπλέον, ο Teddy μπορούσε να είναι δυσάρεστος. Η κατάσταση έφτασε σ’ ένα σημείο όπου η κυρία Thompson θα μπορούσε πραγματικά να ευχαριστηθεί διορθώνοντας τις εργασίες του με ένα χοντρό κόκκινο στυλό, σημειώνοντας έντονα Χ και βάζοντας έπειτα ένα μεγάλο «Α» (Αποτυχία) στην κορυφή των εργασιών του.

Στο σχολείο όπου δίδασκε η κυρία Thompson, της ζητήθηκε να ανασκοπήσει τα παρελθόντα αρχεία κάθε παιδιού και ανέβαλε του Teddy μέχρις εσχάτων. Όμως, όταν αναθεώρησε το αρχείο του, δοκίμασε μια έκπληξη. Η δασκάλα της πρώτης δημοτικού του Teddy είχε γράψει «Ο Teddy είναι ένα ευφυές παιδί, έτοιμο να γελάσει. Κάνει τα μαθήματά του τακτικά και έχει καλούς τρόπους…είναι ευχαρίστηση να βρίσκεται τριγύρω.»

Η δασκάλα του, της δευτέρας τάξης του δημοτικού, έγραψε «Ο Teddy είναι άριστος μαθητής, πολύ συμπαθής στους συμμαθητές του, αλλά είναι προβληματισμένος, επειδή η μητέρα του πάσχει από νόσο τελικού σταδίου και η ζωή στο σπίτι φαίνεται να είναι αγώνας

Η δασκάλα του, της τρίτης δημοτικού, έγραψε «Ο θάνατος της μητέρας του ήταν σκληρός γι’ αυτόν. Προσπαθεί να κάνει το καλύτερο, αλλά ο πατέρας του δεν δείχνει και πολύ ενδιαφέρον και η ζωή στο σπίτι του σύντομα θα τον επηρεάσει, αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα.»

Η δασκάλα του, της τετάρτης δημοτικού, έγραψε «Ο Teddy έχει αποσυρθεί και δεν δείχνει και πολύ ενδιαφέρον στο σχολείο. Δεν έχει πολλούς φίλους και ενίοτε κοιμάται κατά τη διάρκεια του μαθήματος

Ήδη πλέον, η κυρία Thompson είχε συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και ντρεπόταν για τον εαυτό της. Ένιωσε ακόμη χειρότερα όταν οι μαθητές της, της έφεραν χριστουγεννιάτικα δώρα, περιτυλιγμένα με όμορφες κορδέλες και φωτεινό χαρτί, εκτός από τον Teddy. Το δώρο του ήταν αδέξια τυλιγμένο με χοντρό, καφέ χαρτί που βρήκε από σακούλα μανάβικου. Η κυρία Thompson αντιμετώπισε τον πόνο να το ανοίξει στη μέση των άλλων δώρων. Κάποια από τα παιδιά άρχισαν να γελούν όταν βρήκε ένα βραχιόλι από τεχνητά διαμάντια με μερικές από τις πέτρες να λείπουν, και ένα μπουκάλι που ήταν κατά το ένα τέταρτο γεμάτο με άρωμα.

Αλλά το γέλιο των παιδιών πνίγηκε, όταν αναφώνησε πόσο ωραίο ήταν το βραχιόλι, φορώντας το, και ταμπονάροντας λίγο από το άρωμα στον καρπό της. Ο Teddy Stoddard έμεινε μετά το σχολείο εκείνη την ημέρα ακριβώς όσο χρειαζόταν για να πει «Κυρία Thompson, σήμερα μυρίζατε ακριβώς όπως μύριζε η Μαμά μου

MP900430493-890x890

Αφότου έφυγαν τα παιδιά, έκλαψε για τουλάχιστον μια ώρα. Την ίδια μέρα, παραιτήθηκε από τη διδασκαλία ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής. Αντ’ αυτού, άρχισε να διδάσκει τα παιδιά. Η κυρία Thompson έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στον Teddy.  Καθώς εργαζόταν μαζί του, το μυαλό του έμοιαζε να ζωντανεύει. Όσο περισσότερο τον ενθάρρυνε, τόσο γρηγορότερα ανταποκρινόταν. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, ο Teddy είχε γίνει ένα από τα πιο έξυπνα παιδιά στην τάξη και, παρά το ψέμα ότι θα αγαπούσε όλα τα παιδιά το ίδιο, ο Teddy έγινε ένα από τα δικά της «χαϊδεμένα της δασκάλας.

Ένα χρόνο αργότερα, βρήκε ένα σημείωμα από τον Teddy κάτω από την πόρτα της, όπου της έλεγε ότι ήταν η καλύτερη δασκάλα που είχε ποτέ σε ολόκληρη τη ζωή του. Πέρασαν έξι χρόνια πριν λάβει άλλο σημείωμα από τον Teddy. Τότε έγραψε ότι είχε τελειώσει το λύκειο, τρίτος στην τάξη του, και εξακολουθούσε να είναι η καλύτερη δασκάλα που είχε ποτέ στη ζωή του.

Τέσσερα χρόνια μετά από αυτό, έλαβε ακόμη ένα γράμμα, στο οποίο έλεγε ότι ενόσω τα πράγματα ήταν δύσκολα κατά καιρούς, είχε παραμείνει στο σχολείο, είχε επιμείνει και θα αποφοιτούσε σύντομα από το Πανεπιστήμιο με τις ύψιστες τιμές. Διαβεβαίωνε την κυρία Thompson ότι ήταν ακόμη η καλύτερη και πιο αγαπημένη δασκάλα που είχε ποτέ σε ολόκληρη τη ζωή του.

Έπειτα πέρασαν τέσσερα επιπλέον χρόνια και ήρθε ακόμη ένα γράμμα. Αυτή τη φορά εξηγούσε ότι αφότου πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο, αποφάσισε να προχωρήσει λίγο περαιτέρω. Το γράμμα εξηγούσε ότι αυτή ήταν ακόμη η καλύτερη και πιο αγαπημένη δασκάλα που είχε ποτέ. Αλλά τώρα το όνομά του ήταν λίγο μεγαλύτερο. Το γράμμα ήταν υπογεγραμμένο, Theodore F. Stoddard, M.D. (Ιατρός).

images

Η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Βλέπετε, υπήρξε ακόμη ένα γράμμα εκείνη την άνοιξη.

Ο Teddy έλεγε ότι είχε γνωρίσει αυτό το κορίτσι και θα παντρευόταν. Εξηγούσε ότι ο πατέρας του είχε πεθάνει λίγα χρόνια νωρίτερα και αναρωτιόταν αν η κυρία Thompson θα μπορούσε να συμφωνήσει να καθίσει κατά το γάμο στη θέση που συνήθως προορίζεται για τη μητέρα του γαμπρού. Βεβαίως, η κυρία Thompson το έκανε.  Και μαντέψτε τι;
Φόρεσε το βραχιόλι, εκείνο στο οποίο αρκετά τεχνητά διαμάντια έλειπαν. Επιπρόσθετα, διασφάλισε να φοράει το άρωμα που ο Teddy θυμόταν να φοράει η μητέρα του κατά τα τελευταία τους Χριστούγεννα μαζί.

Αγκάλιασαν ο ένας τον άλλον, και ο ιατρός Dr. Stoddard ψιθύρισε στο αυτί της κυρίας Thompson «Σας ευχαριστώ κυρία Thompson που πιστέψατε σ’ εμένα. Σας ευχαριστώ τόσο πολύ που με κάνατε να νιώσω σημαντικός και μου δείξατε ότι θα μπορούσα να κάνω τη διαφορά».

Η κυρία Thompson, με δάκρυα στα μάτια της, του ψιθύρισε με τη σειρά της. Είπε «Teddy, κάνεις μεγάλο λάθος. Εσύ ήσουν εκείνος που με δίδαξε ότι θα μπορούσα να κάνω τη διαφορά. Δεν ήξερα πώς να διδάσκω μέχρι που γνώρισα εσένα».

teddy

(Για όσους από εσάς δεν γνωρίζουν, ο Teddy Stoddard είναι ο Ιατρός στο Iowa Methodist στο Des Moines που έχει την Πτέρυγα Καρκίνου Stoddard/ Stoddard Cancer Wing.)

Ζεστάνετε την καρδιά κάποιου σήμερα…μεταδώστε το. Δοκιμάστε απλώς να κάνετε τη διαφορά στη ζωή κάποιου σήμερα… Τυχαίες πράξεις καλοσύνης, νομίζω ότι το λένε! Πιστέψτε στους Αγγέλους, μετά ανταποδώστε τη χάρη.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending