UCY: ΠΡΩΤΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

Στη 14η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η Κύπρος σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα  Επιδόσεων Καινοτομίας για το έτος 2014. Ωστόσο, όπως σημειώνεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ορισμένους τομείς, όπως στην άνοδο του ποσοστού του ΑΕΠ που επανεπενδύεται στην έρευνα από το 0.24% το 2000, στο 0.46% το 2009 η Κύπρος εξακολουθεί στους πλείστους δείκτες καινοτομίας να βρίσκεται πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η Κύπρος έχει συμμετάσχει σε 451 έργα του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο, έχει 12 κατόχους έργων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) και 103 συμμετοχές σε προγράμματα ερευνητικής κινητικότητας Marie Curie. Το εθνικό ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται στο 15% ενώ σε μερίδιο προϋπολογισμού η Κύπρος καταλαμβάνει την 21η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε.

Πρώτο ανάμεσα στους οργανισμούς με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου με 4πλάσιο αριθμό συμμετοχών από τον δεύτερο και σχεδόν τετραπλάσιο προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου μετρά 104 συμμετοχές σε έργα του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο που αντιστοιχούν σε συνολική χρηματοδότηση €30.21 εκατ.

Ακολουθεί το Ινστιτούτο Κύπρου με 23 συμμετοχές και συνολικό προϋπολογισμό €8.27 εκατ., ενώ στην 3η θέση βρίσκεται το Ίδρυμα Έρευνας για τη Μυϊκή Δυστροφία με 9 συμμετοχές και €4.58 εκατ. προϋπολογισμό. Τέταρτο στον πίνακα εμφανίζεται το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με 23 συμμετοχές και προϋπολογισμό €4.55 εκατ.

Επιπλέον, από τα 12 έργα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας τα οποία απονεμήθηκαν στην Κύπρο τα 10 εξασφάλισαν  ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τονίζεται ότι οι χρηματοδοτήσεις ERC θεωρούνται ως οι πλέον ανταγωνιστικές και προσδίδουν τεράστιο κύρος στα πανεπιστήμια που τις έχουν εξασφαλίσει, ενώ παράλληλα συμβάλουν σημαντικά στις αξιολογήσεις των πανεπιστημίων σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Τα πιο πάνω στοιχεία καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τη σημασία και τη συμβολή του Πανεπιστημίου  Κύπρου στην απορρόφηση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων καθώς και στις προοπτικές που δημιούργησε για μία ακόμη πιο επιτυχημένη πορεία στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020.

Όπως δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Εισερχόμαστε στο 2015 με τους καλύτερους οιωνούς και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη του οργανισμού μας. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν ο πιο επιτυχημένος οργανισμός του τόπου σε σχέση με την απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, ενώ αρχίσαμε εντυπωσιακά στον «Ορίζοντα 2020» με σημαντικές επιτυχίες που καταγράφονται ήδη.  Η Γνώση, η Έρευνα και η Καινοτομία αποτελούν τους κύριους άξονες δράσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο παρά το νεαρό της ηλικίας του βρίσκεται πλέον στον κατάλογο του Centre for World University Rankings με τα 1.000 συνολικά καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το μέλλον του τόπου μας βρίσκεται στην αξία του ανθρώπινου δυναμικού του και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε να προσελκύουμε άριστους φοιτητές,  καθώς και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι διακρίνονται διεθνώς, κάτι που συνεισφέρει και στη διάκριση του ιδρύματός μας ανά το παγκόσμιο. Μπορεί να είμαστε μικρή χώρα, αλλά όπως αναδεικνύεται τον τελευταίο καιρό, έχουμε θέσει γερά θεμέλια στην έρευνα και ανταγωνιζόμαστε πλέον ιδρύματα με ιστορία εκατοντάδων χρόνων», σημείωσε ο Πρύτανης.

Tέλος, ένα σημαντικό για την κυπριακή κοινωνία όφελος από την απορρόφηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων είναι και η εργοδότηση νέων ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο είναι πλέον ο μεγαλύτερος εργοδοτικός οργανισμός νέων ανθρώπων στον τόπο μας. Στο πλαίσιο αυτό και με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων σύντομα πρόκειται να προκηρυχθεί σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας για μεταδιδακτορικούς ερευνητές.

Οι 10 κορυφαίοι δικαιούχοι:

Κοινοτικά κονδύλια που χορηγούνται στο πλαίσιο του FP7

Capture

 Πηγή: http://ec.europa.eu/research/fp7/index_en.cfm?pg=country-profiles

Αριθμός Έργων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας σε Κυπριακούς Φορείς

Capture

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
0FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending