EUC: Νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Εφαρμοσμένη Διατροφή και Διαιτολογία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

Τη δυνατότητα απόκτησης μεταπτυχιακού στην Εφαρμοσμένη Διατροφή και Διαιτολογία με δύο κατευθύνσεις, στην Κλινική Διατροφή-Διαιτολογία και στη Διατροφή και Άσκηση, προσφέρει, πλέον, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως εξηγεί σε συνέντευξή της στο Paideia-News η Δρ. Σταύρη Χρυσοστόμου- Λέκτορας, Διατροφή/Διαιτολόγια στη Σχολή Θετικών Επιστημών Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου-, το Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Εφαρμοσμένη Διατροφή και Διαιτολογία, παρέχει στους φοιτητές τις προηγμένες θεωρητικές γνώσεις και την απαιτούμενη πρακτική κατάρτιση που απαιτείται για την εξειδίκευση των επαγγελματιών υγείας στα πεδία της Κλινικής Διαιτολογίας και της Αθλητικής Διατροφής. «Τροφοδοτεί τους υποψήφιους Κλινικούς διαιτολόγους με τα απαραίτητα επιστημονικά εφόδια που απαιτούνται για την αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης ατόμων σε φυσιολογικές και μη καταστάσεις, με σκοπό την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων που σχετίζονται με τη διατροφή», σημειώνει η Δρ. Χρυσοστόμου.  Παράλληλα, όπως επισημαίνει, οι υποψήφιοι επαγγελματίες υγείας με εξειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή θα συμβάλουν ενισχυτικά στην προώθηση και εξασφάλιση της σωστής διατροφής των αθλούμενων ή και των πρωταθλητών, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας, σε συνδυασμό πάντοτε με τη βέλτιστη απόδοση.

 Ακολουθεί η συνέντευξη της Δρ. Σταύρης Χρυσοστόμου:

ΕΡ:Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει πλέον τη δυνατότητα απόκτησης μεταπτυχιακού στην Εφαρμοσμένη Διατροφή και Διαιτολογία με δύο κατευθύνσεις στην Κλινική Διατροφή-Διαιτολογία και στη Διατροφή και Άσκηση. Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει αυτό το μεταπτυχιακό στην Αγορά Εργασίας;

ΑΠ: Στις μέρες μας, τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας πολλών χρόνιων παθήσεων στην παιδική, εφηβική, ενήλικη αλλά και γεροντική ηλικία, ολοένα και αυξάνονται. Πολλές, σπάνια στο παρελθόν, εμφανιζόμενες διαταραχές λαμβάνουν συνεχώς επιδημικές διαστάσεις. Αρκετές από τις διαταραχές αυτές φαίνεται να σχετίζονται με τη διατροφή, είτε λόγω άγνοιας και ελλιπούς διατροφικής εκπαίδευσης του πληθυσμού, είτε λόγω υπερβολικής και αυξημένης διαθεσιμότητας προϊόντων που διασφαλίζουν την κακή υγεία, είτε λόγω έλλειψης ειδικών εξειδικευμένων επιστημόνων υγείας στο χώρο της διατροφής, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο μέγιστο στην πρόληψη αλλά και στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσάρεστων αυτών καταστάσεων υγείας. Επιπλέον, τα σύγχρονα διεθνή πρωτόκολλα ιατρικής φροντίδας επιβάλλουν πλέον τη συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας επαγγελματιών υγείας, ενώ η πιστή εφαρμογή τους αποτελεί υποχρέωσή μας. Παράλληλα, διανύοντας μία περίοδο οικονομικής κρίσης, αντιλαμβανόμαστε πως μία άλλη, εξίσου σημαντική επίπτωση της κατάστασης αυτής, είναι το αυξημένο οικονομικό κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που επιβαρύνει όχι μόνο τους πολίτες αλλά και ολόκληρο το κυπριακό κράτος.

Η εξέλιξη της Αθλητικής Επιστήμης και η συμβολή της στο κοινωνικό, αλλά και στον ευρύτερο οικονομικό τομέα, ενίσχυσε δυναμικά το ενδιαφέρον μιας μεγάλης μάζας ατόμων και συνέβαλε στην κινητοποίησή τους για επαγγελματική, και όχι μόνον, ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό. Αναφέρεται ότι η άσκηση είναι σημαντική, τόσο για τη σωματική όσο και για την πνευματική υγεία. Για να είμαστε, όμως, πιο σαφείς, η σωστή διατροφή κατά την άσκηση φαίνεται πως διασφαλίζει στο μέγιστο τη σωματική και την πνευματική υγεία.

Η διατροφή, επάξια θεωρείται πλέον μία επιστήμη μαγνήτης και η αιτία δεν είναι άλλη παρά η έντονη συσχέτισή της με άλλες επιστήμες όπως η Ιατρική, η Φαρμακευτική, η Νοσηλευτική, η Φυσικοθεραπεία, η Ψυχολογία και ο Αθλητισμός. Καταληκτικά, οι νέες συνθήκες και τα νέα δεδομένα της κυπριακής κοινωνίας επιβάλλουν την παρουσία πλήρως καταρτισμένων επιστημόνων και εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας που να διασφαλίζουν μια υγιή και ακμάζουσα κοινωνία.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα

ΕΡ: Ποια συγκριτικά πλεονεκτήματα θα παρέχει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημίου Κύπρου στους φοιτητές του μεταπτυχιακού στην Εφαρμοσμένη Διατροφή και Διαιτολογία;

ΑΠ: Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το μοναδικό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο, που προσφέρει το εγκεκριμένο αυτό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Εφαρμοσμένη Διατροφή και Διαιτολογία, με τις δύο συγκεκριμένες κατευθύνσεις (Κλινική Διατροφή και Διαιτολογία και Διατροφή και Άσκηση) στην ελληνική γλώσσα. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μέλος της Laureate InternationaI Universities. Επομένως, οι απόφοιτοι του προγράμματος θα θεωρούνται απόφοιτοι ενός αναγνωρισμένου Διεθνούς Πανεπιστημιακού Οργανισμού, που αποτελείται από 80 Πανεπιστήμια που λειτουργούν σε 29 χώρες, με σύνολο 950,000 φοιτητές. Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει πλέον, το πληρέστερο Τμήμα Επιστημών Υγείας στην Κύπρο, με προγράμματα όπως Βιολογικές Επιστήμες, Διατροφολογία / Διαιτολογία, Νοσηλευτική, Φυσιοθεραπεία, Ακτινοδιαγνωστική/Ακτινοθεραπεία, Φαρμακευτική, Αθλητική Επιστήμη και Αγωγή. Επιπλέον, η σημαντική εμπειρία, η εξέλιξη και η πρόοδος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου  στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, στην επιστημονική έρευνα αλλά και στην κοινωνική προσφορά, κυρίως στον τομέα των Επιστημών Υγείας, το κατατάσσουν ανεπιφύλακτα σε μία διακριτή θέση με διεθνή αναγνώριση.

Προοπτικές απασχόλησης

ΕΡ:: Οι σπουδές στο συγκεκριμένο κλάδο είναι μια «επένδυση» που θ’ αποφέρει;

ΑΠ: Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι απόφοιτοι του προγράμματος Διατροφής/Διαιτολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μπορούν να αιτηθούν συμπερίληψης τους στο Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου. Οι κάτοχοι βασικού πτυχίου στη «Διατροφή/Διαιτολογία», μέσω της αναβάθμισης του επιστημονικού τους υποβάθρου, θα είναι σε θέση να ενισχύσουν τις προοπτικές απασχόλησης τους ως Κλινικοί και Αθλητικοί Διατροφολόγοι/Διαιτολόγοι, σε όλες τις σχετικές εφαρμογές της διατροφής/διαιτολογίας, τόσο στον ευρύτερο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, θα μπορούν να εργαστούν ως επιστημονικοί σύμβουλοι Διατροφής/Διαιτολογίας, μεταξύ άλλων σε Κέντρα Υγείας, σε όλες τις Εκπαιδευτικές Βαθμίδες, σε Αθλητικές επιχειρήσεις (π.χ. γυμναστήρια, εξειδικευμένα κέντρα άσκησης, αθλητικά σωματεία, αθλητικοί όμιλοι κ.λπ.), καθώς επίσης σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Το Πανεπιστήμιο θα δεχθεί τους πρώτους φοιτητές στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το Εαρινό τετράμηνο, που ξεκινά στις 9 Φεβρουαρίου 2015.

ΕΡ:: Πώς μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες;

ΑΠ: Μπορείτε να μας βρείτε στην ιστοσελίδα μας στο http://www.euc.ac.cy. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευθέτηση προσωπικού ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών, τηλ. 00357-22713000 ή email: [email protected].

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
0FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending