fbpx

Έκθεση Σπουδών 2015: ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ;

Η Βρετανία παραμένει η πρώτη επιλογή όσων Κύπριων φοιτητών επιθυμούν να  σπουδάσουν στο Εξωτερικό για προπτυχιακές αλλά και για μεταπτυχιακές σπουδές.  Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Κύπροι επιλέγουν την Αγγλία ως εκπαιδευτικό προορισμό. Ένας από αυτούς είναι ότι τα Αγγλικά πανεπιστήμια παρέχουν γενικά εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών. Έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν στις μεγαλύτερες και καλύτερες βιβλιοθήκες καθώς και στα πιο σύγχρονα εργαστήρια.  Επίσης, δεν  παρακολουθούν απλώς τις διαλέξεις (lectures) των καθηγητών  αλλά με ειδικά σεμινάρια (tutorials) μπορούν να συμμετέχουν συζητώντας τα θέματα των διαλέξεων και ότι τυχόν τους προβλημάτισε. Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνονται η ανεξαρτησία, η πολύπλευρη γνώση και η κριτική σκέψη: αναγκαίες δεξιότητες που θα χρειαστείτε στον άμεσο μέλλον.

Οποιοδήποτε  πρόβλημα  και  να  έχουν το πανεπιστήμιο είναι στο πλευρό τους. Έχουν  προσωπικό καθηγητή ο οποίος παρακολουθεί την πρόοδό τους και θα τους συμβουλεύει για όλα  τα ακαδημαϊκά θέματα που μπορεί να τους απασχολούν. Όμως, ο πιο σημαντικός λόγος που επιλέγουν  την Αγγλία για να σπουδάσουν είναι το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια στην Αγγλία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και εφόσον ο βαθμός του πτυχίου τους  είναι αξιόλογος, θα τους βοηθήσει / οδηγήσει σε μια αξιόλογη επαγγελματική σταδιοδρομία και αποκατάσταση είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

Επίσης ένας άλλος σημαντικός λόγος που επιλέγουν  την Αγγλία και δεν έχει να κάνει με την ποιότητα εκπαίδευσης αλλά με το κόστος σπουδών είναι ότι οι φοιτητές δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα δίδακτρα παρά μόνον εφόσον το επιθυμούν. Αντιθέτως, μπορούν να προβούν στην διαδικασία αίτησης φοιτητικού δανείου.

Το δάνειο αυτό το κάνεις μέσο της Εταιρείας Φοιτητικών Δανείων (Student Loans Company- SLC), που έχει σαν έδρα την Αγγλία. Σύμφωνα λοιπόν με την εταιρεία όλοι οι Κύπριοι φοιτητές των Βρεττανικών Πανεπιστημίων θα μπορούν να κάνουν δάνεια για την κάλυψη των διδάκτρων, τα οποία θα ξεκινούν να αποπληρώνονται μόλις οι απόφοιτοι πλέον εργοδοτηθούν και αρχίζουν να κερδίζουν τουλάχιστο ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.200 ευρώ. Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει αναλυτικά  ποιό θα είναι το ποσό που θα αποπληρώνει ο φοιτητής με βάση το εισόδημα που θα κερδίζει.

Capture

Όπως βλέπετε με βάση τον πιο πάνω πίνακα για να αρχίσεις να αποπληρώνεις πρέπει να έχεις ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αλλά και από την άλλη το μηνιαίο ποσό αποπληρωμής είναι πάρα πολύ μικρό ακόμα και στο σενάριο που έχεις ετήσιο εισόδημα 48.000 ευρώ πράγμα δύσκολο στις μέρες μας. Μέχρι την μέρα εύρεσης εργασίας, το δάνειο θα τοκίζεται με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο και εάν ο φοιτητής δεν βρεί δουλειά τα επόμενα 30 χρόνια απο την μέρα αποφοίτησης με ελάχιστο μισθό ετησίως 25.200 ευρώ διαγράφεται.

Ένας απο τους στόχους του παρόντος άρθρου είναι να επιστήσει την προσοχή των μαθητών (που έχουν σκοπό να φοιτήσουν στα αγγλικά πανεπιστήμια) στα κριτήρια εισδοχής  στη σημασία που έχει ο γενικός βαθμός του απολυτηρίου τους,  καθώς επίσης και το περιεχόμενο του απολυτηρίου για την εξασφάλιση θέσης.

Κάθε πανεπιστημιακό πρόγραμμα έχει διαφορετικά κριτήρια εισδοχής και πρέπει να ζητήσετε από το πανεπιστήμιο της επιλογής σας πληροφορίες για τα κριτήρια εισδοχής στα προγράμματα σπουδών τους. Αυτό επιτυγχάνεται με πρόσβαση στις ιστοσελίδες ή επικοινωνώντας με τα πανεπιστήμια ή με τους αντιπροσώπους των πανεπιστημίων.

Συνήθως τα πανεπιστήμια ζητούν τρία A Level ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών που επιθυμείτε να ακολουθήσετε. Αν ο βαθμός του Απολυτηρίου σας είναι όμως πάνω από 18.5 (τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια) αποτελεί επαρκές πιστοποιητικό για την εισδοχή σχεδόν στα περισσότερα αγγλικά πανεπιστήμια. Σαφέστατα, ένα απολυτήριο με ένδειξη γενικού βαθμού 18.5  ή και περισσότερο εξασφαλίζει στο μελλοντικό φοιτητή την πολυπόθητη θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο με μεγαλύτερη ευκολία (π.χ Birmingham City University 18, Sheffield H University 18, Reading University 19.5, University of Leicester με 19). Το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για  τους μαθητές για να επιδιώξουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Με τον προανεφερθέντα γενικό βαθμό είναι δυνατόν ο μαθητής να σπουδάσει σε οποιοδήποτε κλάδο σπουδών επιθυμεί στα αγγλικά πανεπιστήμια. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένοι κλάδοι σπουδών, όπως είναι για παράδειγμα η Ιατρική, η Κτηνιατρική, η Οδοντιατρική, η Φαρμακευτική και η Διαιτολογία, για τους οποίους τα κριτήρια εισδοχής διαφέρουν από τους άλλους κλάδους και το απολυτήριο Λυκείου από μόνο του δεν κρίνεται ως ικανοποιητικό για την εξασφάλιση θέσης.

Μετά την κατάργηση των κλάδων γενικής κατεύθυνσης στα Λύκεια (π.χ. Πρακτικό, Κλασικό κτλ.), είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές να επιλέγουν συνδυασμούς μαθημάτων, οι οποίοι θα είναι σχετικοί με την μελλοντική τους επιλογή σπουδών. Τέτοια παραδείγματα είναι ο συνδυασμός του μαθήματος των Μαθηματικών με αυτό της Πολιτικής Οικονομίας για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν ο,τιδήποτε σχετικό με Οικονομικά ή Διοίκηση Επιχειρήσεων ή ο συνδυασμός του μαθήματος της Βιολογίας με αυτό της Χημείας για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν κάτι συναφές με Βιολογικές Επιστήμες.

Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί ότι  το απολυτήριο Λυκείου είναι απολύτως απαραίτητο να συνοδεύεται με κάποιο πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας, όπως είναι

  • τα GCE,
  • τα IGCSE,
  • τα TOEFL και
  • τα IELTS

Αυτά τα πιστοποιητικά αποτελούν στην ουσία ένδειξη ότι ο μελλοντικός φοιτητής θα είναι σε θέση να αντεπεξελθει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, δηλαδή στην παρακολούθηση των διαλέξεών του,  στη συγγραφή και παρουσίαση των εργασιών του.

 

Δες επίσης: Διεθνής Έκθεση Σπουδών @ Κρατική Έκθεση Κύπρου

 

Σαββίδης Χρύσανθος

Διευθυντής

Εκπαιδευτικό Κέντρο Σαββίδης

Τηλ:22517191, 25733002, 26220533

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending