Έκθεση Σπουδών 2015: Γιατί η εκπαίδευση είναι προνόμιο όλων…

Καθημερινά ακούμε τη λέξη “κρίση” να διαχέεται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, βομβαρδιζόμαστε απο τα μέσα μαζικής επικονωνίας, απο τους πολιτικούς και τον κάθε “δήθεν” διανοούμενο, μα κανένας από όλους αυτούς δεν μας ενημέρωσε πώς να βγούμε απο την κρίση στην οποία κάποιοι μας έριξαν.

Κυρίως όμως αγνοούμε ένα βασικό παράγοντα που είναι στοιχειώδης στην ανάπτυξη ενός υγειούς κράτους…την παιδεία! Αγαθό που για κάποιους λαούς θεωρείται ακόμα και σήμερα υπερτιμημένο ή πολυτέλεια, ενώ για άλλους λαούς θεωρείται απαγορευτικό ή μέσο χειραγώγησης, για όλους εμάς ήταν και θα είναι αναυθαίρετο δικαίωμα. Όλα τα παιδιά στο νησί μας βρίσκονται στην προνομιακή θέση να μορφώνονται απο την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση αλλά και πέρα απο αυτό με την εισδοχή τους στην ανώτερη εκπαίδευση. Η παροχή αυτή θεωρείται μοναδικό προνόμιο αν αναλογιστούμε οτι υπάρχουν χώρες που ακόμα και σήμερα απαγορεύουν δια νόμου στα κορίτσια να μορφώνονται.

Προτεραιότητα κάθε γονιού στην Κύπρο είναι να μορφώσει τα παιδιά του με κάθε κόστος αγνοώντας οποιαδήποτε στέρηση που μπορεί να επιφέρει η ανάγκη αυτή, εφόσον θεωρητικά η μόρφωση είναι το εφόδιο για μια επιτυχημένη μελλοντική ζωή. Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη και την αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους, τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται εκπαιδευτικά ιδρύματα όπου τα δίδακτρα είναι υπερβολικά ψηλά για τα δεδομένα της κυπριακής κοινωνίας και πραγματικότητας και κυρίως είναι αποτρεπτικά στο να μπορούν να φοιτήσουν σε αυτά, όσα παιδιά δεν καταφέρνουν να κερδίσουν πρόσβαση σε ένα απο τα κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.

Τα υψηλά δίδακτρα σε συνδιασμό και με άλλους παράγοντες ωοθούν πολλά απο τα κυπριόπουλα να φύγουν εκτός Κύπρου για λόγους σπουδών, με αποτέλεσμα πολλά απο αυτά να μην επιστρέφουν ποτέ στην Κύπρο αφού απορροφούνται ανάλογα με τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις απο εταιρείες και ερευνητικά προγράμματα του εξωτερικού. Σημαντικός παράγοντας είναι και το συνάλλαγμα το οποίο αντί να μένει στη Κυπριακή Δημοκρατία και να ενισχύεται η οικονομία του κράτους, ενισχύει ξένες οικονομίες στη μορφή διδάκτρων.

Είναι σημαντικό εδώ να τονίσουμε οτι στην Κύπρο λειτουργούν τα τελευταία χρόνια Πανεπιστήμια τα οποία εισήγαγαν νέους τρόπους εκπαίδευσης, όπως η διδασκαλία σε “block teaching”, η οποία επιτρέπει στους φοιτητές να δουλεύουν και να σπουδάζουν ταυτόχρονα και να καλύπτουν οι ίδιοι μέρος των σπουδών τους, όπως επίσης και στην περίπτωση επαγγελματιών που θέλουν να αποκτήσουν ένα πτυχίο ή ακόμα και ένα μεταπτυχιακό, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους. Επίσης οι διευθύνσεις κάποιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Κύπρο, αναλογιζόμενοι την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος, διατηρούν τα τελευταία πέντε χρόνια χαμηλά δίδακτρα σε κλάδους που παλαιότερα θεωρούνταν πολυτέλεια για οικονομικούς λόγουςόπως για παράδειγμα η Ιατρική επιστήμη.

Σαν κατακλείδα είναι σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της “Δια βίου μάθησης” και να στείλουμε το μήνυμα οτι η μόρφωση δεν έχει ηλικία, παρα μόνο τη βελτίωση της ζωής και του βιοτικού επιπέδου του καθ’ ενός απο εμάς. Το να ονειρεύεται κανείς είναι δικαίωμα, όμως το να κάνει τα όνειρά του πράξεις είναι υποχρέωση!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΑΒΕΡΙΑΔΗΣ – CASA COLLEGE – SOFIA MEDICAL UNIVERSITY – ST.CYRIL AND ST.METHODIUS UNIVERSITY – VARNA FREE UNIVERSITY

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
0FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending