Επίκαιρη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, συμφώνησαν Προδρόμου-Κατσουρίδης

Στην Κύπρο, ελάχιστοι αντελήφθησαν αυτά που έγιναν στην Ελλάδα το 2011 και δεν πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα, που θα συνέβαλαν στην αποτροπή του «κουρέματος».  Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτό τον τόπο είναι η άγνοια.  Αλλά και η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη . Οι μηχανισμοί της δεν ήταν τέλειοι. Παρόλα αυτά, το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, τουλάχιστον για την Κύπρο. Αυτά και άλλα πολλά συζητήθηκαν στην πιο επίκαιρη ίσως εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με θέμα το μνημόνιο, την ώρα που στις Βρυξέλλες εξελισσόταν θρίλερ με τη στάση της Ελλάδας  και των εταίρων της στο «Γιουρογκρούπ», που το αποτέλεσμα της θα μπορούσε να επηρεάσει και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με συντονιστή της εκδήλωσης τον Μάριο Χρίστου, Οικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ομιλητές τους κυρίους Πρόδρομο Προδρόμου, εκπρόσωπο Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού( ΔΗ.ΣΥ) και Νίκο Κατσουρίδη, βουλευτή Λευκωσίας (ΑΚΕΛ – Νέες Δυνάμεις ) δεκάδες νέοι, που απάρτισαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία  το ακροατήριο άκουσαν τις δύο πλευρές στο να συμφωνούν σχεδόν σε όλα για το πώς έφτασε η Κυπριακή Δημοκρατία  στο μνημόνιο και αν αυτό τελικά είναι  μονόδρομος, ή όχι; Αν αποδεχόμαστε τον μηχανισμό εποπτείας ως Τρόϊκα ή όχι; Υπάρχει ή υπάρχουν εναλλακτική ή εναλλακτικές λύσεις; Αν ναι ποιες; Αν όχι πως απεγκλωβιζόμαστε από το μνημόνιο;  (Χρίστου ).

Ο κ.Προδρόμου,  είκασε  πως ό, τι και αν συμβεί  με την Ελλάδα-«εύχομαι να είναι θετικό» είπε- θα επηρεάσει λίγο, πολύ, πάρα πολύ και την Κύπρο. Αλλά όπως υποστήριξε, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι το τεράστιο χρέος της . Το ζήτημα της Κύπρου είναι διαφορετικό και αυτό αποδεικνύεται από τη σημαντική εξέλιξη της μείωσης έστω και κατά 1%  των επιτοκίων, που σημαίνει ότι η Κύπρος, τεχνικά τουλάχιστον βρίσκεται εκτός μνημονίου.

«Κατά την άποψη μου το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος», τόνισε. «Το κόμμα που εκπροσωπώ, είχε τονίσει πως δεν ήθελε μνημόνιο για την Κύπρο. Δεν θέλαμε και  πιστεύαμε ότι (α) δεν χρειαζόταν και (β) μπορούσε να αποφευχθεί.»

Capture

Ο κ.Προδρόμου είπε επίσης πως είναι αλήθεια ότι το θεσμικό πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης δεν ήταν προετοιμασμένο με τους κατάλληλους μηχανισμούς, ενώ  η κυπριακή πολιτική δεν παρακολουθούσε κάποιες εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την προσοχή που έπρεπε, όπως για παράδειγμα το «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους τον Οκτώβριο του 2011.

«Για μια χώρα της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα προβλήματα χρηματοδότησης ( όπως η Ελλάδα), το μνημόνιο δεν είναι βέβαια μονόδρομος» τόνισε. «Υπάρχει και η επιλογή της εθελούσιας χρεοκοπίας και η συνεπακόλουθη έξοδος από την Ευρωζώνη».  Από την άλλη, «για μια χώρα που ήδη βρίσκεται στο μνημόνιο, όπως η Κύπρος επίσης αυτό   δεν είναι μονόδρομος. Μπορεί να βρεί τη χρηματοδότηση που χρειάζεται.   Η Κύπρος βλέπει κιόλας στην άλλη άκρη, με δεδομένη την τεράστια συνεισφορά,  τις προσπάθειες και τις θυσίες του κυπριακού λαού».

Ο κ. Προδρόμου κατέληξε τονίζοντας πως το κομβικό πρόβλημα για την  Κύπρο είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια , αλλά αυτό « είναι δικό μας πρόβλημα, που πρέπει να λυθεί και όχι πρόβλημα της Τρόϊκας».

Ο κ.Κατσουρίδης,  επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο εντάχθηκαν στην ΕΕ χώρες με οικονομικό πρόβλημα, όπως οι Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία κλπ, ενώ αναρωτήθηκε ποια  κοινά έχουν ανάμεσα τους  η  Γαλλία και η  Πολωνία.  Τόνισε  πως οι αποφάσεις των Μεγάλων ήταν καθαρά πολιτικές, με στόχο την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων (πολιτικών ή οικονομικών).

Για την Κύπρο, ανέφερε πως από το μνημόνιο απέμειναν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές  στο χρηματοοικονομικό σύστημα και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Εξέφρασε την άποψη πως οι Κύπριοι ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι το 80% των αποφάσεων που τους αφορούν λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, πως οι Κεντρικές Τράπεζες εκτελούν τις εντολές  των Βρυξελλών και πως η συμπεριφορά πολλών Τραπεζών είναι ευτελής. «Χωρίς ανάπτυξη είναι σα να θέλεις να κάνεις δίαιτα  και στο τέλος παθαίνεις ανορεξία και πεθαίνεις» επισήμανε. Είπε επίσης πως οι Τράπεζες της Κύπρου έχουν περιέλθει σε ξένα χέρια – αρχικά Ρωσικά και στη συνέχεια Αμερικανικά – ενώ  οι προσδοκώμενες επενδύσεις πρέπει να δίνουν κέρδη, όχι μόνο στους επενδυτές αλλά και στον τόπο. «Παρόλα αυτά, φταίμε και μεις. Θέλουμε το εύκολο κέρδος. Καταστρέψαμε  την αγροτική ανάπτυξη για χάρη του τουρισμού .Μετατρέψαμε τη γη μας σε ξενοδοχεία και  γήπεδα του γκόλφ. Το Ντουμπάι επιχείρησε την ίδια πολιτική και καταστράφηκε. Εμείς  θυμόμαστε τους ΄Αραβες, όποτε μας αρέσει».

Ο κ.Κατσουρίδης πρόσθεσε πως όταν «μπήκαμε  στην ΕΕ κοιτάζαμε μονάχα τα θετικά ενώ  δεν λάβαμε υπόψη  τα αρνητικά. ΄Ημασταν τόσο σίγουροι για τον εαυτό μας, που δεν ζητήσαμε κάποια βοήθεια.  Η Ελλάδα σώθηκε από χειρότερα επειδή επιτεύχθηκε συμφωνία στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι θα την θεωρούσαν εχθρό λόγω της προσέγγισης της με την Ρωσία».

Τέλος ο ομιλητής εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να παταχθούν η φοροδιαφυγή και η εξαγωγή των κεφαλαίων .Επίσης  πως καλό θα είναι να κοιτάξουμε από εδώ και μπρος τι κάνουμε. «Τα μέτρα πρέπει να αφορούν στο παρακάτω», κατέληξε.

Ακολούθησαν δεκάδες ερωτήσεις  και συζήτηση  με το κοινό,  κατά τη διάρκεια της οποίας τονίσθηκε πως ακόμα στην Κύπρο «δεν έχουμε αποφασίσει τι θα κάνουμε με τους υδρογονάνθρακες και πως λανθασμένα  πιστεύουμε πως θα πάρουμε τη μερίδα του λέοντος». Επίσης έγινε εκτενής αναφορά για τον τρόπο που έκλεισε η Λαϊκή Τράπεζα. Τονίσθηκε  η ευθύνη του κράτους, που ενώ γνώριζε τα προβλήματα της ξόδευε λεφτά , ώσπου μπήκε σε πρόγραμμα και τελικά ανέστειλε τη λειτουργία της.

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του κύκλου συζητήσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την Οικονομία – Πολιτική .

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
0FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending