Αναστασιάδης: Η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του Πανεπιστ. Κύπρου για συνεχή ανάπτυξη

«Η Κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατό και θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια, ώστε το Πανεπιστήμιο Κύπρου να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προάγοντας υψηλού επιπέδου διδακτικό και ερευνητικό έργο».

Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε χθες (Πέμπτη) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στη τελετή αποφοίτησης μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  τόνισε επίσης ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι «τα θέματα της Παιδείας να επηρεαστούν το ολιγότερο δυνατόν από πολιτικές περικοπών και άλλων μέτρων, γιατί στην Παιδεία επενδύουμε το μέλλον της πατρίδας μας».

Συνεχίζοντας έστειλε το μήνυμα ότι «σε μία σύγχρονη κοινωνία, που χαρακτηρίζεται από μία διαρκώς μεταβαλλόμενη οικονομική πραγματικότητα, ραγδαία τεχνολογική πρόοδο και ισχυρό ανταγωνισμό, η μεταπτυχιακή εκπαίδευση καθίσταται πλέον αναπόσπαστο μέρος της Παιδείας με την ευρεία έννοια.

Αναφερόμενος στα μεταπτυχιακά του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε:

«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της εποχής και έχοντας πλήρη επίγνωση του ουσιαστικού ρόλου που μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει ως εκκολαπτήριο αποφοίτων με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, διευρύνει συνεχώς το φάσμα μεταπτυχιακών προγραμμάτων που προσφέρει σε διάφορα επιστημονικά πεδία.

Για πρώτη φορά φέτος

Έχει οργανώσει60 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε επίπεδο μάστερ και 45 σε επίπεδο διδακτορικού.

Σημειώνω την προσφορά, για πρώτη φορά φέτος, των  μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη«Διοίκηση Επιχειρήσεων» του Τμήματος Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημόσια Διοίκηση,που υπό τις σημερινές ιδιάζουσες συνθήκες, αφορά ένα εξαιρετικά σημαντικό τομέα της κυπριακής οικονομίας και συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Για πρώτη φορά φέτος προσφέρονται, επίσης, προγράμματα μάστερ από το Τμήμα Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονων Γλωσσών, στη «Διδαχτική της Γαλλικής» και στις «Ευρωπαϊκές Σπουδές», που έρχονται να συμπληρώσουν τις ήδη πλούσιες επιλογές των φοιτητών.

Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συγχαρούμε τους πρώτους απόφοιτους του Διδακτορικού Προγράμματος «Κλινικής Ψυχολογίας» από το Τμήμα Ψυχολογίας και του Προγράμματος επιπέδου μάστερ στη «Μηχανική Πετρελαίου», της Πολυτεχνικής Σχολής.

Αισθανόμαστε υπερήφανοι

Αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει αναβαθμίσει την ποιότητα και την προσφορά του σε επίπεδο που να παρέχει τέτοιας υψηλής αξίας διδακτορικά και μάστερ».

Χαίρομαι να παρατηρήσω ότι απόψε θα δοθούν τα 260 μεταπτυχιακά διπλώματα σε φοιτητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αμερική, την Αλβανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Λεττονία, τη Ρωσία, το Νεπάλ, την Ζιμπάμπουε και την Κίνα.

Όσο μικρή αριθμητικά και αν είναι η συμμετοχή των ξένων φοιτητών στα μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, η διασπορά των διπλωμάτων του σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη της υφηλίου επιβεβαιώνει την παγκόσμια αναγνώριση  του σημαντικού αυτού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Κύπρου.

Ικανοποίηση για την ανταπόκριση των δυο δημόσιων πανεπιστημίων

Την ίδια ώρα θέλω να εκφράσω τη μέγιστη ικανοποίησή μου από το γεγονός ότι τα δύο σημαντικότερα δημόσια πανεπιστήμιά μας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ, έχουν ανταποκριθεί στις παραινέσεις και τους σχεδιασμούς της Πολιτείας για την κατάρτιση διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων μάστερ, με άριστα αποτελέσματα.

Φέτος έχουμε τους πρώτους απόφοιτους στο διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών μάστερ, «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών και Διαδραστικών Τεχνολογιών», το οποίο προσφέρεται από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι όπως τα προγράμματα συνεργασίας των πανεπιστημίων μας διευρυνθούν και επεκταθούν ώστε να καλύπτουν ένα μεγαλύτερο φάσμα τομέων για σκοπούς εμπλουτισμού και ενίσχυσης της ποιότητας των παρεχομένων σπουδών. Αλλά και αλληλοσυμπλήρωσης των πανεπιστημιακών αυτών ιδρυμάτων.

Θεσμικό πλαίσιο για προσέλκυση φοιτητών και από το εξωτερικό

Θέλω να υπενθυμίσω ότι η στρατηγική μας για τα δημόσια πανεπιστήμια περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου που να καθιστά δυνατή την  προσέλκυση φοιτητών και από το εξωτερικό, ειδικά για σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου.

Θεωρώ ότι σε αυτή την πορεία προς τα εμπρός, τα πανεπιστήμιά μας έχουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Το σημαντικό πνευματικό και επιστημονικό απόθεμα που υπάρχει  μέσα στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα, οι διεθνείς εμπειρίες και η έμφυτη τάση προς την έρευνα και την καινοτομία, αποτελούν στοιχεία που πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθούν ως αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου».

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
0FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending