fbpx

UCY: Η Βιβλιοθήκη του Παν. Κυπρου ως έταιρος στο νέο Ερευνητικό Πρόγραμμα Open AIRE 2020

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετέχει σε νέα Ευρωπαϊκά Προγράμματα με στόχο την ευρύτερη πρόσβαση στις δημοσιεύσεις και τα επιστημονικά δεδομένα

Με στόχο τη διασφάλιση της διηνεκούς ανοικτής πρόσβασης σε επιστημονική πληροφορία, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου αξιοποιώντας προηγούμενη εμπειρία της από τη συμμετοχή της σε προγράμματα για την Ανοικτή Πρόσβαση (OpenAIRE και OpenAIREplus), συμμετέχει ως εταίρος στο νέο Ερευνητικό Πρόγραμμα OpenAIRE2020 (Open Access Infrastructure for Research in Europe 2020), το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Ορίζοντας 2020». Η χρηματοδότηση της Βιβλιοθήκης από το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται στις €72.000.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρώπης 2020 για μία έξυπνη και βιώσιμη οικονομία και ανάπτυξη, ο ρόλος της γνώσης και της καινοτομίας είναι σημαντικός. Η ευρύτερη πρόσβαση στις δημοσιεύσεις και τα επιστημονικά δεδομένα συμβάλλουν στην:

  • Διεύρυνση και την επέκταση της προηγούμενης εργασίας και των αποτελεσμάτων της έρευνας (βελτιωμένη ποιότητα αποτελεσμάτων)
  • Διαμόρφωση συνεργασιών και την αποφυγή της επανάληψης της ερευνητικής προσπάθειας (μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα)
  • Εντατικοποίηση της καινοτομίας (πιο γρήγορα στην αγορά= πιο γρήγορη ανάπτυξη)
  • Συμμετοχή των πολιτών και της κοινωνίας (μεγαλύτερη διαφάνεια στην επιστημονική διαδικασία)

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων η Επιτροπή χρηματοδοτεί και υποστηρίζει σχετικά ερευνητικά προγράμματα, σε αρκετά από τα οποία το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι παρόν, μέσω της Βιβλιοθήκης του.

OpenAIRE2020 – Open Access Infrastructure for Research in Europe 2020

Capture

Το OpenAIRE2020 αποτελεί βασικά την προέκταση των προγραμμάτων OpenAIRE και OpenAIREplus, στο οποίο η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου μετείχε ως εταίρος από το 2009. Τα OpenAIRE και OpenAIREplus είχαν ως στόχο την προώθηση της ιδέας της Ανοικτής Πρόσβασης στην επιστημονική κοινότητα της κάθε χώρας, αλλά και την περισυλλογή όλων των δημοσιεύσεων και των ερευνητικών δεδομένων, που προήλθαν από τα επιχορηγημένα ερευνητικά προγράμματα FP7 και ERC, οι οποίες έπειτα θα διατεθούν στο κοινό με Ανοικτή Πρόσβαση.

Το OpenAIRE2020 στοχεύει στην εξασφάλιση περισσότερων πόρων για την καλύτερη οργάνωση και διάδοση της Ανοικτής Πρόσβασης στην κοινωνία κάθε ευρωπαϊκού κράτους, ερχόμενο σε επαφή  με ερευνητές, χρηματοδότες έρευνας, υπουργεία και γενικά φορείς έρευνας. Επίσης, βασικός του στόχος είναι η σύνδεση των διαφόρων ερευνητικών δημοσιεύσεων με δεδομένα έρευνας, και όχι μόνο, στην απλή διαχείριση και αποθήκευση δεδομένων έρευνας. Η Ανοικτή Πρόσβαση των ερευνητικών δημοσιεύσεων που θα τύχουν χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» αναφέρεται πλέον ως υποχρέωση όλων των ερευνητών.

Το OpenAIRE2020 αποτελείται από 50 εταίρους από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει διάρκεια 42 μήνες και είναι κάτω από τη θεματική ενότητα Ερευνητικές Υποδομές. Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα ο Καθηγητής Μιχάλης Χατζόπουλος.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω της Βιβλιοθήκης του, λειτουργεί ως Εθνικό Γραφείο Ανοικτής Πρόσβασης (NOAD).Τη διαχείριση του έργου έχει η λειτουργός της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Σύλβια Β. Κουκουνίδου.

 

PASTEUR4OA – Open Access Policy Alignment STrategies for European Union Research

Capture

Τον Μάιο του 2014 η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, έχει δεχθεί πρόταση για συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα PASTEUR4OA – Open Access Policy Alignment STrategies for European Union Research ως Οργανισμός –Κλειδί (key node organization), το οποίο θα χρηματοδοτηθεί  από το Πρόγραμμα Πλαίσιο FP7 – CAPACITIES – Science in Society. Η πρόταση προήλθε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) της Ελλάδος.

Το ευρωπαϊκό έργο PASTEUR4OA υποστηρίζει την ανάπτυξη κοινών πολιτικών για την Ανοικτή Πρόσβαση και τα Ανοικτά Δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την πρόσφατη σύσταση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την «Πρόσβαση σε και διατήρηση της επιστημονικής πληροφορίας» (Ιούλιος 2012) και με στόχο τη μεγιστοποίηση της ευθυγράμμισης των πολιτικών ως προς την πολιτική του Ορίζοντα 2020 για την πρόσβαση στην έρευνα. Το πρόγραμμα θα καλύψει έξοδα συμμετοχής της παρουσίας της Κύπρου μέσω της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνέδρια και εκδηλώσεις που θα αφορούν την εξέλιξη των σχετικών ενεργειών των κρατών – μελών της ΕΕ.

Τη διαχείριση του Έργου έχει η Αναπληρώτρια Διευθυντή της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Έλενα Διομήδη-Παρπούνα.

FOSTER – Facilitate Open Science Training for European Research

Capture

Τον Δεκέμβριο του 2014, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου προχώρησε στη διαμόρφωση πρότασης, η οποία έχει γίνει αποδεκτή για απορρόφηση χορηγίας ύψους €3.600 από το Ευρωπαϊκό έργο  FOSTER Facilitate Open Science Training for European Research.

Το Έργο έχει ως κύριο στόχο την  υποστήριξη διαφόρων φορέων για την υιοθέτηση πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης στο πλαίσιο του European Research Area (ERA) και τη συμμόρφωση με τις πολιτικές Ανοικτής Πρόσβασης και τους κανόνες συμμετοχής που ορίζονται από το Ορίζοντας 2020, την  ένταξη των αρχών και της πρακτικής της Ανοικτής Πρόσβασης στις τρέχουσες ροές εργασιών της έρευνας, ιδίως αυτής των νέων ερευνητών, την ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας των ιδρυμάτων για κατάρτιση σε θέματα συμμόρφωσης με τις πολιτικές ανοικτής πρόσβασης του ERA και του Ορίζοντα 2020 και τη διευκόλυνση της υιοθέτησης, της ενίσχυσης και της εφαρμογής πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης από άλλους ευρωπαϊκούς χρηματοδότες, σύμφωνα με τη σύσταση της ΕΕ, σε συνεργασία με το έργο PASTEUR4OA.

Στο πλαίσιο του FOSTER, προγραμματίζονται εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης του 2015.

Τη διαχείριση του έργου έχει η λειτουργός της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Σύλβια Β. Κουκουνίδου.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
15,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending