UNIC: Δημόσια συζήτηση για την Παιδεία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  Με αφορμή την επιστολή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου προς τον ΠτΔ

Τα τελευταία 50 χρόνια στην Παιδεία της Κύπρου σοβεί μια σύγκρουση  μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων με θέμα την Παιδεία. Είναι  η Παιδεία υπό κατάρρευση, ή μήπως είναι οι θεσμοί  ή η κοινωνία μας ευρύτερα που είναι  υπό κατάρρευση; Τα μαθηματικά δεν έχουν χρώμα, κόκκινο ή μπλέ. Είμαστε πιο κάτω από την Τουρκία στις Θετικές Επιστήμες. Η άρνηση μας να αναγνωρίσουμε τα όποια προβλήματα, μας οδηγεί σε εφησυχασμό, που παρεμποδίζει την οποιανδήποτε προσπάθεια βελτίωσης στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Από την άλλη μέσα  στην επόμενη τριετία αναμένεται  να  διορισθούν οι περισσότεροι από  τους συμβασιούχους, χωρίς επιπρόσθετο κόστος, ενώ θα αλλάξει το σύστημα διορισμών.

Capture

Αυτά και άλλα πολλά συζητήθηκαν στη πρώτη δημόσια συζήτηση για την Παιδεία, που διοργάνωσε η Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, πρωτοπόρα στα θέματα Παιδείας, με αφορμή την επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε αυτή την επιστολή ο δρ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, υποστηρίζει πως η Παιδεία στην Κύπρο καταρρέει και πως πρέπει να ληφθούν επειγόντως σοβαρά μέτρα  για την αναστήλωση της. Η επιστολή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και σχόλια. Στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προσκλήθηκαν, να καταθέσουν  τις απόψεις  τους, εκτός από τον Δρ. Χριστοφίδη, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας  Καδής, ο πρώην Υπουργός Παιδείας  και Πολιτισμού και καθηγητής σήμερα  στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας  Δρ. Ανδρέας Δημητρίου και η αναπληρώτρια  καθηγήτρια  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κυρία ΄Ελενα Παπαναστασίου.

Τονίσθηκε ιδιαίτερα, πως ναι, το εκπαιδευτικό σύστημα  στην Κύπρο, έχει προβλήματα, όμως δεν είναι υπό κατάρρευση ( Δημητρίου – Καδής), ενώ  επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα  της Παιδείας, με ένα κοινό στόχο: τη βελτίωση στην εκπαίδευση, βασιζόμενοι τόσο σε διεθνείς ή ευρωπαϊκές έρευνες, όσο και σε δεδομένα που έχουν αντληθεί από το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην επιστολή του προς τον ΠτΔ, της οποίας υπεραμύνθηκε, στην εκδήλωση της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανάμεσα  στα άλλα τόνισε πως η Μέση Εκπαίδευση διέρχεται περίοδο πλήρους κατάρρευσης, την οποία αισθάνεται πρώτα το ίδιο το Πανεπιστήμιο «όπου τα παιδιά έρχονται εντελώς απροετοίμαστα, χωρίς να γνωρίζουν καν καλά ελληνικά. Δυσκολεύονται να γράφουν με συνοχή δυο προτάσεις και να εκφραστούν ορθά. Το δε επίπεδο τους στις θετικές επιστήμες είναι απογοητευτικό».  Υποστήριξε  μάλιστα πως η Τουρκία είναι πιο ψηλά στα Μαθηματικά και τις Θετικές Επιστήμες, την ώρα που στην Κύπρο δαπανώνται έξη φορές μεγαλύτερα  ποσά για την Παιδεία από ό, τι στην Τουρκία. Μίλησε επίσης για σύστημα που εκκολάπτει « έναν άκρατο συνδικαλισμό». Ζήτησε να επανέρθει η διδακτέα ύλη, τόσο σε επίπεδο ποιότητας όσο και σε επίπεδο ποσότητας, το Γυμνάσιο να επιστρέψει και πάλι στις αξίες του, ώστε  οι μαθητές να είναι υπερήφανοι γι αυτό, να επεκταθεί η μαθητική περίοδος ( 15 – 20 ημέρες), να μειωθούν οι γιορτές, να ιδρυθούν από ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε πόλη ενώ  κατέληξε τονίζοντας πως στην ουσία κανείς δεν αμφισβήτησε το περιεχόμενο των προτάσεων του.

Capture

« Η κοινωνία μας χαρακτηρίζεται από υπερβολική επιείκεια, υπάρχει πολυετής σύγκρουση της Δεξιάς με την Αριστερά, αλλά σίγουρα η Παιδεία μας δεν είναι υπό κατάρρευση ή έχει καταρρεύσει. Είναι απλώς πολύ διαφορετική  από την  Παιδεία των μαθητικών του χρόνων που νοσταλγεί», τόνισε στην εισήγηση του ο πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού  δρ. Ανδρέας Δημητρίου, απαντώντας στον προλαλήσαντα.   «Αντιμετωπίζουμε βαριά πολιτικά και πολιτιστικά προβλήματα, όπως άλλωστε  πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες», συνέχισε.  «Διαφωνώ με την πρόταση για ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε πόλη. Όλα τα σχολεία πρέπει να γίνουν πρότυπα. Το πρόβλημα βρίσκεται στα Πανεπιστήμια γιατί δεν βγάζουν καλούς εκπαιδευτικούς. Αλλά αυτή είναι διαδικασία δεκαετιών, δεν γίνεται από τη μια μέρα  στην άλλη». Ο ομιλητής τόνισε πως ένας Υπουργός Παιδείας χρειάζεται αρκετά  χρόνια για να καταλάβει γενικά το τι γίνεται στο υπουργείο του και  την εκπαίδευση.  «Η Παιδεία είναι πολύ σύνθετη, εθνική, κοινωνική, πολιτική και, φυσικά, επιστημονική υπόθεση. Τα προβλήματα της πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλες αυτές τις πλευρές με τη σύνεση και τη σοβαρότητα που αρμόζει», πρόσθεσε.

Capture

Αλλά και ο κ. Κώστας Καδής, διαφώνησε με την άποψη πως η Κυπριακή Παιδεία είναι υπό κατάρρευση. «Συμμερίζομαι τους προβληματισμούς του κ. Πρύτανη. Στην Κύπρο, πολλά μένουν στάσιμα για δεκαετίες. Συσσωρεύτηκαν  πολλά προβλήματα, ενώ απαιτούνται μεταρρυθμίσεις», είπε παρουσιάζοντας μερικές από αυτές που προωθούνται, όπως:

1.-Οριστικοποίηση των αναλυτικών προγραμμάτων στη βάση της αξιολόγησης τους.

2.-Ενίσχυση ειδικών σχολείων, ενώ  στο Λύκειο, συγκρότηση κατευθύνσεων επιλογών Μαθημάτων στη βάση σύγχρονων επιστημονικών τάσεων και τομέων αιχμής.

3.-Διορισμός της πλειονότητας των συμβασιούχων σε μια τριετία.

4.- Στις αξιολογήσεις νέο σύστημα, που βασίζεται σε σύγχρονες τάσεις, ενώ προάγει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

5.- Νέο σύστημα στην επιμόρφωση, που διέπεται από συστηματικότητα και καθολικότητα.

«Με την υλοποίηση των πολιτικών αυτών, αναβαθμίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα και εφαρμόζεται στην πράξη μεγάλο μέρος του Προγράμματος Διακυβέρνησης για την Παιδεία», κατέληξε.

«Να αναγνωρίσουμε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν είναι τέλειο. Όλοι ευθυνόμαστε γι αυτό», επισήμανε η κυρία Παπαναστασίου. Φέρνοντας ως παράδειγμα την Γερμανία, όπου μόλις αντελήφθησαν τα προβλήματα στην εκπαίδευση κάθισαν όλοι και συνεργάστηκαν  για τη βελτίωση της, η ομιλήτρια ζήτησε να «ξεκαθαρίσουν άμεσα οι στόχοι της εκπαίδευσης μας, καθώς επίσης  οι δεξιότητες  που θέλουμε να αποκτήσουν οι μαθητές μας. Τέλος να σταματήσουμε να φοβόμαστε οποιανδήποτε μορφή αξιολόγησης ή και έρευνας».

Ακολούθησαν  τοποθετήσεις  από το  κοινό  και ερωτήσεις προς τους ομιλητές.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
0FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending