fbpx

5 «εξετάσεις πραγματικής ζωής» που θα έπρεπε να δίνουμε στο Πανεπιστήμιο!

Συνειδητοποίησα πως το 50% των γνώσεων που παίρνω από το Πανεπιστήμιο, μου είναι παντελώς άχρηστες. Δεν ξέρω τι παίζει, αν πρόκειται για ρουσφέτια σε καθηγητές που πρέπει (οπωσδήποτε) να έχουν κάποια έδρα κλπ.

Απλά σκεφτόμουν πως σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου η εκπαίδευση έχει άμεση σχέση με την πραγματικότητα και την καθημερινή ζωή εκεί έξω, οι φοιτητές θα έπρεπε να περάσουν από τις εξής 5 εξετάσεις προτού λάβουν το πτυχίο τους. Πώς σας ακούγεται η ιδέα;

 

1
Εξέταση #1: Η αποτυχία

Το Α4 με τις ερωτήσεις μοιράζεται σε κάθε φοιτητή της αίθουσας. Μόνο που δεν υπάρχουν πολλές ερωτήσεις αλλά μόνο μία. «Πώς αντιδρώ, όχι στην πρώτη αλλά στη …δέκατη αποτυχία μου;» Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους την πραγματική αξία της αποτυχίας. Πόσο σημαντικό είναι να τρως τα μούτρα σου κάθε τρεις και λίγο, τι συμπεράσματα οφείλεις να βγάζεις μετά από κάθε λάθος σου και ποια η διαδικασία ούτως ώστε τα σφάλματα αυτά να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Οι νέοι σήμερα, ζούμε με τη μόνιμη πίεση της επιτυχίας. Κανείς δε μας έχει εξηγήσει σοβαρά πως στη ζωή υπάρχει η επιτυχία αλλά υπάρχει και το αντίθετο αυτής. Κανείς δε μας έχει εξηγήσει στην πράξη πόσο σπουδαίο είναι να σηκώνεσαι κάθε φορά που πέφτεις. Όλο λόγια και κούφιες φιλοσοφίες διαβάζουμε κι ακούμε. Όταν η αποτυχία μας χτυπά την πόρτα στ’ αλήθεια όμως, τότε μένουμε μόνοι

 

2
Εξέταση #2: Εξαρτήσεις

Η ερώτηση αυτή τη φορά θα είναι κάπως πιο συμβολική. «Αν όχι τσιγάρο και καφές, τότε τι;» Κάθε φοιτητής, μπορεί να μεταφράσει το τσιγάρο και τον καφέ όπως εκείνος επιθυμεί. Άλλοι μπορεί να αντιμετωπίζουν (ή να φοβούνται πως θα αντιμετωπίσουν) προβλήματα με άλλου είδους εξαρτήσεις. Τζόγος, ναρκωτικά και διάφορα ακόμη. Το μόνο σίγουρο, είναι πως η εξάρτηση από το οτιδήποτε αποτελεί σημαντικό πρόβλημα της σύγχρονης ζωής.

 

Δες: 18 αλήθειες που κανείς δεν σου λέει καθώς μεγαλώνεις ως φοιτητής!

 

3
Εξέταση #3: Το (πραγματικό) παρελθόν

Τι να το κάνω να μαθαίνω την Ιστορία των Μαθηματικών και δεν ξέρω τι άλλο, όταν δεν είμαι σε θέση να διαχειριστώ ούτε καν το δικό μου παρελθόν; Η ερώτηση; Πιο απλή δε γίνεται: «Πώς συμπεριφέρομαι και διαχειρίζομαι τους/τις πρώην μου;» Επιτέλους, ας μας μάθει ένας ψυχολόγος τι εστί πρώην και ποια είναι η σωστή αντιμετώπισή του/της; Ξανακολλάει το γυαλί που ραγίζει; Αν όχι, πως ξεπερνάς τον πόνο και το «κόλλημά» σου; Αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να γίνεται η επανένωση; Ένα μάθημα ζωής που σίγουρα κανείς δε θα περάσει με 10 αλλά και το… 6 καλό είναι είναι!

 

4
Εξέταση #4: Προγραμματίζοντας την καθημερινότητα

Η εξέταση αφορά μία υποθετική κατάσταση της ζωής σου. Λαμβάνεις το σενάριο και διαβάζοντάς το ενημερώνεσαι πως δουλεύεις σε μία πολυεθνική εταιρεία, χρωστάς 2 μαθήματα για το πτυχίο σου αλλά ως νέος που το αίμα του βράζει θέλεις κάποιες στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης. «Πώς θα προγραμμάτιζες μία εβδομάδα σου;»

Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων, αδυνατούμε να βάλουμε σε ένα πρόγραμμα τη ζωή μας. Ή που μας εξιτάρει η πλήρης αναρχία (ότι κάτσει με λίγα λόγια) ή που κάθε φορά που βγάζουμε ένα πρόγραμμα το υπερφορτώνουμε τόσο που τα παρατάμε από τα πρώτα 3 κιόλας tasks. Δεν είναι καθόλου εύκολο να διαχειριστεί κανείς την καθημερινότητά του. Πόσο μάλλον αν θέλει να το κάνει σωστά και να προλαβαίνει τα πάντα…

 

5
Εξέταση #5: Υγεία

Είναι πολύ κακό να μαθαίνεις πως το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων ανθρώπων δε γυμνάζεται καθόλου μέσα στην εβδομάδα. Είναι πολύ κακό να μαθαίνεις ότι η διατροφή αυτής της ομάδας της κοινωνίας είναι τόσο κάκιστη που σιχαίνεσαι να μάθεις από τι υλικά αποτελούνται τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Είναι πολύ κακό να μαθαίνεις πως 20χρονες φοιτήτριες με ενεργή σεξουαλική ζωή δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ γυναικολόγο. Με λίγα λόγια, είναι τραγικό να μην έχεις καμία γνώση περί υγείας.

«Υγεία | Τι πρέπει να γνωρίζω;» Να μία γενική ερώτηση όπου ένας φοιτητής θα κληθεί να απαντήσει τα βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρει για το σώμα και τον οργανισμό του. Πιστεύεις θα το περνούσες; Γιατί αν όχι, καλό θα ήταν να ξανασκεφτείς κάποια πράγματα…

Πηγή: neopolis.gr

Δες επίσης: Όλα όσα δεν θα κάνει ΠΟΤΕ ένας φοιτητής!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending