fbpx

8 tips για ένα απόλυτα υγιεινό, φοιτητικό ΣΚ!

Τα Σαββατοκύριακα είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή της εβδομάδας για κάθε άνθρωπο. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν ίσως οι συνταξιούχοι, αλλά έχουμε αρκετά χρόνια μέχρι τότε.

Από παιδιά αντιμετωπίζαμε το ΣΚ ως την καλύτερη ευκαιρία ξεκούρασης από το σχολείο. Τώρα ως φοιτητές, μια από τα ίδια ενώ αργότερα ως εργαζόμενοι ενήλικες δε θα παρατηρήσουμε ιδιαίτερη διαφορά.

Πόσο σωστά όμως εκμεταλλευόμαστε το εν λόγω διήμερο, τι αλλαγές θα έπρεπε να κάνουμε στην αντιμετώπισή του και γιατί είναι ζωτικής σημασίας να επενδύσουμε σε αυτό που λέμε «υγιεινό ΣΚ»;

1
1. Μην κοιμάσαι μέχρι το μεσημέρι

Πολλοί νέοι συνηθίζουν να ξυπνούν το Σάββατο ή (και) την Κυριακή μετά τις 3 το μεσημέρι. Ειλικρινά, δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις, ενώ δικαιολογίες του τύπου «χρειαζόμουν ξεκούραση» απλά δε στέκουν. Είμαι σίγουρος άλλωστε πως έχετε παρατηρήσει ότι ένα τόσο καθυστερημένο ξύπνημα έχει τη χειρότερη επίδραση πάνω σας τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Νιώθετε το σώμα σας βαρύ χωρίς την παραμικρή όρεξη να σηκωθείτε από το κρεβάτι, ο πονοκέφαλος γίνεται αφόρητος, ενώ το αίσθημα της βαρεμάρας θα σε πάει πολύ πίσω στον προγραμματισμό σου. Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να ξέρετε, να ξυπνήσετε στις 10 – 11 και να ξαπλώσετε εκ νέου το απογευματάκι για άλλο ένα 2ωρο. Εσείς επιλέγετε…

 

2
2. Ξεκίνα την ημέρα σου με κίνηση

Δεν πρέπει να είσαι επαγγελματίας αθλητής για να βάλεις την κίνηση στην καθημερινότητα σου και πιο συγκεκριμένα στα ΣΚ σου. Ξυπνώντας νωρίς ανοίγεις πολλές επιλογές στον εαυτό σου τις οποίες αν εκμεταλλευτείς όπως πρέπει θα δεις άμεσα την αλλαγή στη ζωή και την απόδοσή σου που τόσο επιθυμείς. Θα σου πρότεινα να μην ξεκινήσεις καν με τρέξιμο, γυμναστική και τέτοια. Αρκεί να σηκωθείς από το κρεβάτι νωρίς, να ντυθείς και να πας μέχρι το σούπερ μάρκετ με τα πόδια. Παράλληλα, μπορείς να βγάλεις εις πέρας και διάφορες ακόμη υποχρεώσεις όπως πληρωμή λογαριασμών στο ΑΤΜ κλπ. Όλα αυτά, αν κι ασήμαντες λεπτομέρειες στα μάτια σου, θα φέρουν τον οργανισμό σου στην απαραίτητη εγρήγορση και θα είσαι σε θέση να ανταπεξέλθεις σε πολύ περισσότερες απαιτήσεις στη συνέχεια.

 

3
3. Φάε σωστά

Τα Σαββατοκύριακα είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία ενός φοιτητή να φάει σωστά και να γεμίσει τον οργανισμό του με τις ουσίες που χρειάζονται για να βγει σωστά η εβδομάδα. Αρχικά, βάλε στόχο να φας όλα τα γεύματα που πρέπει και στην ώρα που πρέπει. Αυτό το κομμάτι συνδυάζεται άμεσα με το tip #1 καθώς αν ξυπνήσεις στις 3 και φας «πρωινό» στις 4, έχεις ισοπεδώσει αυτόματα τα πάντα! Οι ποσότητες του φαγητού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι υπερβολικές. ενώ ιδιαίτερη βάση πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα οποία ξεχνάμε κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης εβδομάδας. Προς θεού μην παραγγείλεις από delivery. Όλα σου τα γεύματα (με μοναδική εξαίρεση ίσως το βραδινό) πρέπει να είναι σπιτικά και κατά προτίμηση μαγειρευτά. Φτάνει πια με τα ξερά κοτόπουλα, μπιφτέκια και τηγανητές πατάτες που έφαγες από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή μετά τη σχολή ή τη δουλειά!

 

4
4. Απαλλάξου από άγχος και βιασύνη

Χαλλλλαρά! Προσωπικά θα σου πρότεινα να μη διαβάσεις για τη σχολή ούτε λεπτό. Αν πάντως έχεις μείνει πολύ πίσω σε αυτό το κομμάτι τότε κάνε μια εξαίρεση, αλλά εντός του γενικότερου πλαισίου χαλαρότητας. Με λίγα λόγια μη θέτεις συγκεκριμένους στόχους για το ΣΚ. Οφείλεις να ξεκουραστείς, κυρίως ψυχολογικά κι εγκεφαλικά και σε δεύτερη φάση σωματικά, ούτως ώστε να δεις τις μπαταρίες σου να γεμίζουν και να ατενίσεις πιο αισιόδοξα το 5ήμερο που ακολουθεί. Σε προειδοποιώ πάντως, δεν είναι καθόλου εύκολο να πετύχεις αυτήν τη χαλάρωση και είναι βέβαιο πως θα δυσκολευτείς πολύ στις αρχές της προσπάθειάς σου.

 

5
5. Φρόντισε να σε δει αρκετά ο ήλιος

Ο ήλιος επιδρά ευεργετικά τόσο στον οργανισμό όσο και στην ψυχολογία μας. Κι όμως, παρόλο που στην Ελλάδα και Κύπρο τον έχουμε σε απεριόριστο βαθμό στη διάθεσή μας, επιλέγουμε να τον αγνοούμε επιδεικτικά και να βγαίνουμε από τα σπίτια μας μετά τη δύση του. Μην πέσεις κι εσύ στην παγίδα! Ξεκάθαρα

 

Δες: 12 πράγματα που θα καταλάβουν μόνο όσοι έχουν ζήσει μόνοι τους σε σπίτι!

 

6
6. Επίλεξε έξοδο για φαγητό κι όχι για ποτό

Ενδεικτικά θα σου πω πως πρόκειται για έναν πολύ ευκολότερο τρόπο να χαλαρώσεις, να συζητήσεις ήρεμα και να ξεχαστείς από τη ρουτίνα της καθημερινότητας πολύ πιο εύκολα απ’ ότι θα το έκανες σε ένα κλαμπ με τέρμα τη μουσική. Θες άλλο ένα επιχείρημα; Κάνοντας τον τελικό λογαριασμό θα παρατηρήσεις πως το φαγητό σε ένα καλό εστιατόριο αποδεικνύεται φθηνότερο από ένα τραπέζι στα μπουζούκια…

 

7
7. Ξενύχτισε αλλά με μέτρο

Ένα ακόμη πλεονέκτημα που σου προσφέρει το φαγητό σε σχέση με το ποτό, είναι το ελεγχόμενο ξενύχτι. Όντας 20χρονος φοιτητής είναι βέβαιο πως θα βγεις αργά το βράδυ και θα βιώσεις από πρώτο χέρι τι πάει να πει «crazy nightlife». Από την άλλη βέβαια, δεν είναι ανάγκη να το ξεφτυλίζεις κάθε βδομάδα. Ακόμη και για ποτό να πας, προσπάθησε να είσαι στο σπίτι και το κρεβατάκι σου κατά τις 3 με 4 το βράδυ. Πρόσεξε επίσης την κατανάλωση του αλκοόλ. Με 2-3 ποτά και στο κέφι θα έρθεις και στα πατώματα δε θα κυλιέσαι. Με λίγα λόγια θα πετύχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Και πρόσεξε, ξαπλώνοντας στις 4 αν κοιμηθείς μέχρι τις 12 έχεις συμπληρώσει ολόκληρο 8ωρο ύπνου. Ακριβώς αυτό πρέπει δηλαδή!

 

8
8. Κλείσε το ΣΚ σου με απολαυστικό μπάνιο και …ύπνο!

Οι πιο ξακουστοί ψυχολόγοι και σύμβουλοι προσωπικής ζωής, επιμένουν στον καθορισμό διάφορων ρουτινων στην καθημερινότητά μας. Γιατί να μην κάνουμε κάτι αντίστοιχο και με το κλείσιμο του ΣΚ; Μια «ιεροτελεστία» ας πούμε. Προτείνω το εξής:

Κατά τις 9.00 κι ενώ έχεις ζεστάνει το νερό, γέμισε τη μπανιέρα σου και ξάπλωσε μέσα χαλαρώνοντας κι απολαμβάνοντας στο έπακρο την αίσθηση.
Μη ρίξεις ούτε μία ματιά στο κινητό παρά μόνο για να βάλεις τη μουσική που σου αρέσει να αναπαραχθεί.
Μείνε όσο χρόνο θέλεις και βγαίνοντας φόρεσε τα ρούχα του ύπνου και προετοιμάσου πλήρως για αυτόν.
Μην ανοίξεις καθόλου τον υπολογιστή κι απλά ξάπλωσε βλέποντας μια σειρά ή ταινία ή ακόμα καλύτερα διάβασε κάποιο βιβλίο.
Κλείνοντας, κοιμήσου πριν το ρολόι γράψει «00.00»…

 

Ή αλλιώς, κοιμήσου… Κυριακή!

Πηγή: neopolis.gr

Δες επίσης: «Από Δευτέρα!» 10 πράγματα που υποσχέθηκες ότι θα έκανες από χθες αλλά…

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending