fbpx

Ενημέρωση για τη νεανική και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Ενδιαφέρουσα  εκδήλωση από το Δήμο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Με στόχο να ενημερωθούν όσο γίνεται καλύτερα, οι δημότες της Λευκωσίας – και όχι μόνο – για τα σχέδια που υπάρχουν για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα, καθώς και τους τρόπους συγχρηματοδότησης των σχετικών προγραμμάτων, από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και την Κυπριακή Δημοκρατία,  πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Τα σχέδια παρουσίασε η κυρία Μαρία Κονέ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, στο Κέντρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Αναφέρθηκε σε τρείς ενότητες: α) το Σχέδιο Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, β) το Σχέδιο Ενίσχυσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και 3) το Σχέδιο Ανταγωνιστικότητας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

« Η  σχετική οδηγία  της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, απευθύνεται στους νέους και τις  γυναίκες, με το σκεπτικό να  υπάρξει ένταξη μεγαλύτερου ποσοστού νέων, αλλά κυρίως γυναικών στην επιχειρηματική κοινότητα με τη δημιουργία δικών τους επιχειρήσεων», επισήμανε η κυρία Κονέ.

Έχει διαπιστωθεί πως οι γυναίκες ασχολούνται σε χαμηλά ποσοστά με δικές τους επιχειρήσεις. Γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή οδηγία δίνει την ευκαιρία σε γυναίκες μέχρι και 50 χρόνων να αρχίσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες. « Ο  βασικός  στόχος  είναι να «παντρευτεί» αυτή η οδηγία,  με την ιδέα της ΕΕ για την ανάπτυξη των λεγόμενων «μικρών» επιχειρήσεων (απασχόληση ως και τέσσερα άτομα). Η  ΕΕ συγχρηματοδοτεί αυτά τα προγράμματα για τους νέους και τις γυναίκες, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία που ανέρχεται σε μεγάλα ποσοστά σε αυτές τις δυο κατηγορίες των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο, που αυτά είναι τα μόνα προγράμματα που μέσα σε πέντε χρόνια, προκηρύσσονται περισσότερο από μία φορά», πρόσθεσε.

Η εκδήλωση εστιάστηκε στην εξαιρετική και λεπτομερέστατη ενημέρωση του κοινού για τα σχέδια. Δόθηκαν παντός είδους εξηγήσεις στους ενδιαφερόμενους, που θα χρησιμεύσουν ως εργαλείο για τη δημιουργία δικών τους επιχειρήσεων.

« Η ανάγκη για καινοτομία  και επιχειρηματικότητα είναι μεγάλη αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε», τόνισε με τη σειρά του ο Δρ. Νίκος Περιστιάνης, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. « Οι δύσκολες συνθήκες  στη σημερινή εποχή, μας σπρώχνουν στο να βρούμε άλλους τρόπους αντιμετώπισης  της κρίσης. Πριν από 10 χρόνια   ήταν πολύ δύσκολο ακόμα και για μας,  να  πείσουμε για την ανάγκη κίνησης προς νέες κατευθύνσεις. Τώρα που βρισκόμαστε μπροστά στην κατάρρευση της οικονομίας μας, η νέα γενιά  χρειάζεται  να χαράξει μια νέα πορεία. Το παρήγορο είναι πως πολλοί από τους νέους μας το έχουν τώρα καταλάβει. Χρειαζόμαστε νέο ξεκίνημα. Και ευελπιστούμε πως τα αποτελέσματα θα είναι καρποφόρα»,  συνέχισε, φέρνοντας ως παράδειγμα, την απόφαση του Πανεπιστημίου να εγκατασταθεί  στη Μακεδονίτισσα και να εγκατασταθεί  στην βιομηχανική περιοχή της ΄Εγκωμης σε εποχή που πολλοί αμφισβητούσαν τη σοφία αυτών  των  αποφάσεων. « Εμείς τολμήσαμε και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Εκεί που οι περιοχές αυτές  ήταν έρημες, τώρα σφύζουν  από ζωή», πρόσθεσε.

Η κυρία Ελένη Λουκαϊδου, αντιδήμαρχος Λευκωσίας, μίλησε για το όραμα να γίνει «η πόλη μας ανταγωνιστικό κέντρο οικονομικών αναπτύξεων, κέντρο υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, δυναμική πόλη γνώσης στο νοτιανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης». Αναφέρθηκε επίσης  στην ετοιμασία επιχειρηματικού σχεδίου για τη δημιουργία Κέντρου ΄Ερευνας και Καινοτομίας σε διαδραστικές τεχνολογίες. « Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, και με την ανεργία να πλήττει ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες, θέλουμε, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, να προτείνουμε σχέδια που έρχονται να ενισχύσουν την ιδιωτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας», κατέληξε.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
15,900FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending