CUT: Το ΤΕΠΑΚ προσφέρει το Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη και τη Μηχανική Δεδομένων

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου  ανακοινώνει την προσφορά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ενός νέου, πρωτοποριακού για τα δεδομένα της Κύπρου αλλά και του ευρύτερου χώρου της Νότιας Ευρώπης, προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών: το Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη και την Μηχανική Δεδομένων (MSc in Data Science and Engineering).

Στην εποχή μας, η ανάδειξη των τεχνολογιών διαδικτύου, υπολογιστικού νέφους και πολυμέσων ως αναπόσπαστου μέρους της καθημερινότητας, έχει σαν αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι δεδομένων να παράγονται από τους χρήστες πληροφοριακών συστημάτων. Η καταγραφή και αποθήκευση αυτών των δεδομένων από τους παρόχους των πληροφοριακών αυτών συστημάτων και υπηρεσιών είναι πλέον μια διαδικασία ρουτίνας λόγω και του χαμηλού κόστους των μεγάλων συστημάτων βάσεων δεδομένων.

Βάσει αυτών των εξελίξεων, η τεχνολογική, επιστημονική και επιχειρηματική πρόκληση-κλειδί της εποχής μας είναι η ανάπτυξη συστημάτων ανάλυσης δεδομένων μεγάλης κλίμακας. Δηλαδή συστημάτων που έχουν την ικανότητα να επεξεργάζονται σε πραγματικό χρόνο μεγάλους όγκους δεδομένων ώστε να εξάγουν χρήσιμη πληροφορία υψηλής προστιθέμενης αξίας για την καθοδήγηση των διαδικασιών λήψης απόφασης. Άκρως ανταγωνιστικές βιομηχανίες της οικονομίας της γνώσης όπως τα κοινωνικά δίκτυα, οι μηχανές αναζήτησης, οι μεγάλες εταιρίες ανάπτυξης πρωτότυπων φαρμάκων, τα μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, οι εταιρίες αμυντικών συστημάτων, αλλά και ο τραπεζικός τομέας, είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις οργανισμών όπου τεράστιοι όγκοι δεδομένων συλλέγονται σε καθημερινή βάση. Η ευφυής ανάλυση και αξιοποίηση αυτών των δεδομένων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές νέες αλυσίδες προστιθέμενης αξίας για τους οργανισμούς αυτούς.

Η Επιστήμη και η Μηχανική Δεδομένων είναι ο νέος, δυναμικά ανερχόμενος τεχνολογικός και επιστημονικός τομέας που στοχεύει στην ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών για την επιτυχή και αποτελεσματική αντιμετώπιση ακριβώς αυτών των προκλήσεων.Με άκρως συντηρητικές εκτιμήσεις, προβλέπεται ότι μόνο στις ΗΠΑ στα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρξει μια έλλειψη σε αποφοίτους με υψηλού επιπέδου δεξιότητες σχετικές με την ανάλυση και την εξαγωγή πληροφορίας προστιθέμενης αξίας από μεγάλους όγκους δεδομένων που θα αγγίζει τις 190.000 άτομα. Επιπρόσθετα, εκτιμάται ότι περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο επιπλέον θέσεις εργασίας θα μείνουν κενές σε δυναμικά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, λόγω της τεράστιας έλλειψης σε πτυχιούχους managers και αναλυτές με μέσου επιπέδου τεχνογνωσία στο αντικείμενο της ανάλυσης και της διαχείρισης μεγάλων όγκων δεδομένων με στόχο την εξαγωγή πληροφορίας για την έγκαιρη και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων σε στρατηγικό και διαχειριστικό επίπεδο.Ως εκ τούτου, δεν είναι τυχαίο ότι έχει αποκληθεί από πολλούς κορυφαίους διανοητές (όπως ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Berkeley, Prof. Hal Varian), από ηγέτες επιχειρηματικών κολοσσών (όπως ο πρώην CEO της Google, Eric Schmidt), και από τη μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων (McKinsey and co.) ως η πιο ελκυστική δουλειά του 21ου αιώνα.

Υπό αυτό το πρίσμα, το νέο προσφερόμενο πρόγραμμα MSc του ΤΕΠΑΚ στοχεύει στο να δημιουργήσει την πρώτη γενιά αποφοίτων στον Ευρωπαϊκό Νότο με τα προσόντα που θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν ανταγωνιστικά μερίδιο στο διεθνή καταμερισμό της εργασίας στο ταχέως αναπτυσσόμενο και πολύ καλά αμειβόμενο αντικείμενο της Επιστήμης και Μηχανικής Δεδομένων.

Επιπλέον της θεωρητικής κατάρτισης, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις νέες γνώσεις τους σε διαθεματικάprojects, προσομοιάζοντας τις πραγματικές συνθήκες δουλειάς του Επιστήμονα και Μηχανικού Δεδομένων. Θα αναπτύξουν έτσι τις δεξιότητές τους στη χρήση των πιο μοντέρνων εργαλείων λογισμικού και αναλυτικών μεθόδων, αλλά και στο πώς τα αποτελέσματα της ανάλυσης πρέπει να αξιοποιούνται με βέλτιστο τρόπο από έναν οργανισμό.

Πληροφορίες

Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 31 Μαρτίου 2015

Ιστοσελίδα προγράμματος: https://www.cut.ac.cy/eecei/studies/MScComputerEng/

Ιστοσελίδα υποβολής αίτησης: https://www.cut.ac.cy/studies/masters/?languageId=1

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 25002533

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
0FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending