fbpx

UCY: Διάλεξη – Ο Πλάτων για τα πάθη της ψυχής

Το Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου προσκαλεί το κοινό στη διάλεξη του Καθηγητή Βασίλη Κάλφα με θέμα: Ο Πλάτων για τα πάθη της ψυχής”. H διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015, και ώρα 19.30 στην Αίθουσα ΕΒ 107 του Πανεπιστημίου Κύπρου (Νέα Πτέρυγα, Καλλιπόλεως 75)

Περίληψη

Η ομιλία θα καταπιαστεί με τρεις προβληματικές θέσεις της πλατωνικής φιλοσοφίας, φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους, που αναζητούν μια κοινή ερμηνεία:

1. Η αρετή είναι γνώση.

2. Η εξορία των ποιητών από την ιδανική πολιτεία.

3. Η παρεμβολή μύθων στη φιλοσοφική επιχειρηματολογία.

 

CaptureO Βασίλης Κάλφας είναι καθηγητής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης. Με τους Γεράσιμο Κουζελη (υπεύθυνος έκδοσης) και Παντελή Μπασάκο, έχει την επιστημονική ευθύνη της μετάφρασης και έκδοσης των έργων του Αριστοτέλη, έργο της Εταιρείας Μελέτης των Επιστημών του Ανθρώπου που υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στις εκδόσεις Νήσος. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: Πλάτων, “Τίμαιος” (κριτική έκδοση, Πόλις, 1995), Αριστοτέλης, “Περί Φύσεως” (κριτική έκδοση, Πόλις, 1999),”Φιλοσοφία και επιστήμη στην αρχαία Ελλάδα” (Πόλις, 2005),(μαζί με τον Γιώργο Ζωγραφίδη), “Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι” (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, 2006), Αριστοτέλης, “Μετά τα Φυσικά, Βιβλίο Α’ (κριτική έκδοση, Πόλις, 2009), Αριστοτέλης, “Περί γενέσεως και φθοράς” (κριτική έκδοση, Νήσος, 2011), κ.ά. Μόλις κυκλοφόρησε η σχολιασμένη του έκδοση για τα “Φυσικά” του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending