Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο διερευνά θέματα σχετικά με πλατφόρμες υπολογιστικής νεφέλης

Το ερευνητικό έργο, PaaSport διερευνά προγράμματα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα υπηρεσίας (PaaS) ως περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού στο σύννεφο

Πώς οργανισμοί και εταιρίες χρησιμοποιούν τις  υπηρεσίες πλατφόρμας (Platform as a Service – PaaS); Ο στόχος του PaaSport είναι να αυξήσει τη χρήση υπηρεσιών πλατφόρμας σε περιβάλλοντα υπολογιστικών νεφελών και να διευρύνει τις εφαρμογές της.

Σε συνεργασία με συντεχνίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων από Γερμανία (BITMi), Λεττονία (LIKTA),  Σουηδία (GCM) και Τουρκία (TBV), το ερευνητικό έργο PaaSport εξετάζει τρόπους έτσι ώστε να καταστήσει ελκυστική τη χρήση υπηρεσιών πλατφόρμας PaaS σε πανεπιστήμια και επιχειρήσεις. Στo πλαίσιo αυτής της προσπάθειας, δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο στα μέλη των συντεχνιών με στόχο να προσδιοριστούν και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που καλείτε κάποιος να αντιμετωπίσει κατά τη χρήση υπηρεσιών πλατφόρμας σε περιβάλλοντα υπολογιστικών νεφελών.

Αντιμετώπιση του προβλήματος «vendor lock-in»

Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο επιβεβαίωσαν το «vendor lock-in» ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παρουσιάζονται στη χρήση υπηρεσιών πλατφόρμας. H φράση «vendor lock-in» αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία κάποιος (οποιοδήποτε άτομο, εταιρία ή οργανισμός) που έχει μισθώσει υπηρεσίες πλατφόρμας δεν μπορεί εύκολα να μετακινήσει τα δεδομένα και τις εφαρμογές του σε υπηρεσίες πλατφόρμας άλλου παρόχου , κυρίως λόγω ασυμβατότητας μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών αλλά και λόγω της μη υιοθέτησης «ανοικτών προτύπων» (open standards) στα περιβάλλοντα υπολογιστικών νεφελών. Συνεπώς, ο χρήστης «κλειδώνεται» σε ένα συγκεκριμένο πάροχο καθώς το κόστος μεταφοράς είναι αρκετά μεγάλο. Το  PaaSport εστιάζει στην επίλυση του προβλήματος «vendor lock-in», εξετάζοντας εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της ασυμβατότητας μεταξύ των παροχών υπηρεσιών πλατφόρμας.

PaaSport διαδικτυακή αγορά

Ένας από τους στόχους του ερευνητικού έργου PaaSport είναι η ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης διαδικτυακής αγοράς (marketplace) που θα προσφέρει στους χρήστες πλατφόρμων υπολογιστικής νεφέλης, συμπεριλαμβανομένου και ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναπτύσσουν λογισμικά εφαρμογών, τη δυνατότητα μίσθωσης υπηρεσιών από διάφορους παρόχους υπηρεσιών πλατφόρμας. Αυτό θα διευκολύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρίες να αναζητήσουν και να βρουν τις κατάλληλες προσφορές υπηρεσιών πλατφόρμας στην Ευρώπη. Επίσης, θα διευκολύνει την ανάπτυξη φορητών εφαρμογών οι οποίες θα μπορούν εύκολα, γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος για το χρήστη να μεταφερθούν μεταξύ των διαθέσιμων πλατφόρμων που του παρέχονται σαν υπηρεσία, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο και την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των παροχών υπηρεσιών πλατφόρμας.

Για περισσότερες πληροφορίες:    www.paasport-project.eu/

Σχετικά με εμάς:

«PaaSport: Η ανάπτυξη μιας εξειδικευμένης διαδικτυακής αγοράς που θα προσφέρει στους χρήστες πλατφόρμων υπολογιστικής νεφέλης τη δυνατότητα μίσθωσης υπηρεσιών, από διάφορους παρόχους πλατφόρμας σε περιβάλλοντα υπολογιστικών νεφελών, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών.»

Το “PaaSport” είναι ένα 3ετες διάρκειας ερευνητικό έργο το οποίο επιλέχθηκε προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του 7ου  Προγράμματος Πλαίσιο, ύψους €3.000.000. Συντονιστές του έργου στην Κύπρο, είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Πάλλης και ο Καθηγητής Μάριος Δικαιάκος. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει αναλάβει και τον τεχνικό συντονισμό του έργου. Εκτός από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι υπόλοιποι εταίροι του έργου είναι: Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, SingularLogic S.A., Ubitech, (Ελλάδα), BiTMi, Steinbeis Beratungszentren GMBH, CAS Software AG, (Γερμανία), LIKTA, (Λεττονία), GCM (Σουηδία), Turkiye, Diyalogo (Τουρκία), National University Of Ireland, (Ιρλανδία).

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
0FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending