fbpx

Δε ζεις πραγματικά μέχρι να αποφασίσεις να ζήσεις!

Γιατί οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ ευτυχισμένοι; Μια φαινομενικά απλή ερώτηση, την απάντηση της οποίας κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά. Δοκιμάστε να την απαντήσετε. Θα δείτε πως ο καθένας μας έχει διαφορετική άποψη και προσδιορίζει διαφορετικά την έννοια της ευτυχίας. Όσοι ενδιαφέρεστε, μπορείτε να δώσετε το δικό σας σχόλιο και να μοιραστείταε με εμάς τι σημαίνει ευτυχία για εσάς.

Capture1

Την ιδέα για το άρθρο, την έδωσε ένας φίλος ο οποίος με ρώτησε αυτό το τόσο απλό ερώτημα που παραδόξως, ως ένας ετοιμόλογος άνθρωπος, δεν κατάφερα να απαντήσω. Πιστεύω όμως πως δεν είμαι η μόνη που δεν τα κατάφερε. Όσα πτυχία, περγαμηνές και γνώσεις κι αν διαθέτει κάποιος, δεν θα έβρισκε τις λέξεις να απαντήσει. Έτσι λοιπόν, αφού το καλοσκέφτηκα, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου προσωπική άποψη επί του θέματος.

Οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ ευτυχισμένοι, διότι είναι δέσμιοι του κόσμου τους, έτσι όπως τον έχει κατασκευάσει ο καθένας μας για να τον ικανοποιεί. Το παράδοξο είναι πως, ενώ προσπαθούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον που θα μας προσφέρει όσα επιθυμούμε, το αίσθημα του ανικανοποίητου μας ακολουθεί παντού. Όπου και να πάμε, όπως και να ζούμε. Είτε είμαστε ολιγαρκείς είτε μαθημένοι μέσα στα πλούτη, κανείς μας δεν είναι νιώθει πραγματικά ευτυχισμένος, γιατί πολύ απλά δεν μάθαμε να ζούμε πραγματικά ελεύθεροι μέσα σε ένα κόσμο που μας προσφέρει χιλιάδες, διαφορετικές επιλογές καθημερινά.

Επί της ουσίας, ο άνθρωπος γεννήθηκε ελεύθερος. Με την πάροδο των χρόνων, έδεσε μόνος του, με αλυσίδες, τα δεσμά του και γέμισε τον κόσμο του με κάθε λογής αντικείμενα– χρήσιμα και άχρηστα υλικά αγαθά. Και όλο τα μετρούσε και όλο δούλευε για να τα αυξήσει, ώσπου σταδιακά τον είχαν “καταπιεί”. Συνέχισε λοιπόν, βασισμένος στο συγκεκριμένο μοτίβο, να μένει δέσμιος του κόσμου που αυτός έφτιαξε, περιμένοντας κάποιον κάποτε να έρθει να τον λύσει, καθώς αυτός αλλάζει κανάλια στη τηλεόραση– πάντα βαριεστημένα. Ακόμα και αν έλειπαν οι αλυσίδες που τον δένουν, πάλι βήμα δεν θα έκανε.

500x358xbe-happy.jpg.pagespeed.ic.G1rWlea0UF

 Γιατί ο άνθρωπος αυτός, ο πολυμήχανος και μεθοδικός, που μπορεί να επιτύχει και να ανακαλύψει τα πάντα- στην πραγματικότητα δεν θα άντεχε τόση ελευθερία.

 

Επιστρέφοντας πίσω στον παράγοντα ευτυχία– δεν νιώθει επίσης ευτυχισμένος αυτός που δεν καταφέρνει να κτίσει ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους. Μάθαμε να μην εμπιστευόμαστε σχεδόν κανέναν-και στο τέλος καταλήγουμε μόνοι- γι’ αυτό και νιώθουμε τόσο άδειοι εσωτερικά. Όταν όλες οι σχέσεις με τους ανθρώπους είναι επιφανειακές και εικονικές, δύσκολα βρίσκεις ευτυχία. Εφόσον όμως αποφασίζεις να κτίσεις αληθινές σχέσεις και αρχίσεις να εμπιστεύεσαι τους γύρω σου τότε αρχίζει να γεμίζει το κενό αυτό, σταματάς να ενδιαφέρεσαι για το πόσα έχεις αλλά επιλέγεις να εκτιμάς αυτά που ήδη έχεις.

 

Ευτυχία είναι το αίσθημα πληρότητας που πηγάζει από την ουσιαστική επαφή με τους ανθρώπους.

How-to-Be-Happy

 

Είσαι (δυσ) -ευ-τυχισμένος από επιλογή. Δεν υπάρχει καμιά θεωρία επί της ουσίας που να σου λέει πώς να ζήσεις ευτυχισμένος. Το γεγονός ότι κυκλοφορούν βιβλία με θέμα τους την επίτευξη της ευτυχίας στη ζωή, ή το πώς θα γίνεις ένας ευτυχισμένος άνθρωπος- αποδεικνύει το πόσο μίζερα επιλέγει να ζει ο σημερινός άνθρωπος, αφού καταλήγει να καταφεύγει σε βιβλία για να ανακαλύψει τον τρόπο για να νιώσει αληθινά ελεύθερος-πλήρης-ευτυχισμένος (και τα 3 μαζί ταυτόχρονα).

Πιστεύω πως ένας άνθρωπος μπορεί να κατακτήσει ΤΑ ΠΑΝΤΑ- ή και τίποτα. Καμία σημασία δεν έχει, εάν δεν έχει ζήσει έστω μερικές στιγμές πραγματικής ευτυχίας που λίγοι ξέρουν να εκτιμούν.

 

Δες επίσης: Εσύ μπορείς να ζεις με τα λίγα; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending