ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΕΛΤΑ
Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015
Το βιβλίο του Καθηγητή Κωνσταντίνου Δέλτα με τίτλο, «Η Γενετική Κληρονομιά των Κυπρίων μέσα από Ειδικά Θέματα Γενετικής», το οποίο περιγράφει τις πλείστες έρευνες που έχουν γίνει στον Κυπριακό πληθυσμό για τις κληρονομικές ασθένειες των Κυπρίων, θα παρουσιαστεί στη Λευκωσία, την Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 και ώρα 7:30 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Την παρουσίαση του βιβλίου διοργανώνουν το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών και το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν οι, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης, η Πρόεδρος της Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής Κύπρου Δρ Μαρίνα Κλεάνθους, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Καθηγητής Κώστας Καδής και ο Υπουργός Υγείας, Καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι, Δρ Αδάμος Αδάμου, Παθολόγος Ογκολόγος- Βουλευτής, ο Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, Καρδιολόγος – Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και η Δρ Βιολέττα Χριστοφίδου Αναστασιάδου, Παιδίατρος, Κλινική Γενετίστρια. Συντονιστής της παρουσίασης του βιβλίου θα είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Νικολάου.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 22892880, 22892894
Δείτε εδώ την πρόσκληση.
Σύντομη περίληψη του βιβλίου
Το βιβλίο του Καθηγητή Κωνσταντίνου Δέλτα, «Η Γενετική Κληρονομιά των Κυπρίων» περιγράφει σχεδόν όλες τις έρευνες που έχουν γίνει στον Κυπριακό πληθυσμό για τις κληρονομικές ασθένειες των Κυπρίων. Aποτελεί το πρώτο επιστημονικό εγχειρίδιο του είδους του και αναφέρεται εκτενώς τόσο στις έρευνες του συγγραφέα και της ομάδας του, όσο και στις έρευνες άλλων Κυπριακών ομάδων. Πρόκειται για μια ιστορικο-γενετική προσέγγιση που συνδυάζει τα γενετικά ευρήματα με διάφορα ιστορικά γεγονότα και τις σχέσεις με άλλους γειτονικούς λαούς.
Τις τελευταίες δεκαετίες η έρευνα πάνω στα θέματα της κληρονομικότητας και του DNA έχει κάνει αλματώδη πρόοδο, κι έτσι σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την αιτιο-παθογένεια μιας σειράς σοβαρών κληρονομικών παθήσεων. Η κατανόησή μας γίνεται ολοένα και βαθύτερη, και οι γνώσεις της γενετικής μάς επιτρέπουν, από τη μία να διαγνώσουμε-ακόμη και προγεννητικά-μια κληρονομική νόσο, και από την άλλη να παρέμβουμε αποτελεσματικά στη θεραπευτική της προσέγγιση. Το σύγγραμμα αυτό καταπιάνεται με μεγάλο αριθμό ασθενειών που απασχολούν το σύνολο των γενετικών επιστημόνων παγκοσμίως, ωστόσο η σημασία της έγκειται κυρίως στην αποτύπωση των ιδιαιτεροτήτων της γονιδιακής δεξαμενής των Ελληνοκυπρίων. Νόσοι όπως η μεσογειακή αναιμία και η κυστική ίνωση, οι οποίες εμφανίζονται σε ιδιαίτερα υψηλή συχνότητα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, μελετώνται με συστηματικό τρόπο, ενώ αποκαλύπτονται και εξαιρετικά ενδιαφέροντα φαινόμενα ενδημικών μεταλλάξεων και ιδρυτικών φαινομένων. Αναλύονται επίσης διάφοροι καρκίνοι, ο οικογενής μεσογειακός πυρετός, η οικογενής αιματουρία, οι κυστικές νεφροπάθειες, και άλλες παθήσεις που εμφανίζονται στον κυπριακό πληθυσμό. Τόσο η επιστημονική πληρότητα του βιβλίου όσο και ο απλός και σαφής τρόπος παρουσίασης των κληρονομικών παθήσεων, καθιστούν το εν λόγω βιβλίο πολύτιμο για ερευνητές και ειδικούς της Γενετικής, φοιτητές που αναζητούν μια σύγχρονη προσέγγιση της κληρονομικότητας, αλλά και για κάθε έναν που ενδιαφέρεται να πλησιάσει το ζήτημα και να ενημερωθεί για τις σημερινές εξελίξεις αυτής της συναρπαστικής επιστήμης, με ιδιαίτερη αναφορά στον Κυπριακό πληθυσμό.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα
O Κωνσταντίνος Δέλτας σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Rutgers University της Νέας Ιερσέης των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως μετα-διδακτορικός ερευνητή στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας και ως Λέκτορας στο Τμήμα Ιατρικής του ίδιου Πανεπιστημίου. Επίσης εργάστηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας σε θέματα νευρογενετικών ασθενειών.
To 1991 προσκλήθηκε και επέστρεψε στην Κύπρο όπου οργάνωσε και διηύθυνε Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής για διερεύνηση, διάγνωση και πρόληψη κληρονομικών ασθενειών, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σε συνεργασία με το Διευθυντή του Ινστιτούτου Καθ. Λ. Μίττλετον. Τον Ιούνιο 2002, εξελέγη Καθηγητής Γενετικής στο νεοσύστατο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ως Πρόεδρος του Τμήματος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων και στον εξοπλισμό των εργαστηριακών υποδομών του. Διευθύνει το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής και διδάσκει θέματα γενετικής και κληρονομικών ασθενειών σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επί σειρά ετών δίδαξε ως προσκεκλημένος ομιλητής, στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα τη μοριακή βάση των ανθρώπινων ασθενειών.
Οι έρευνές του περιγράφονται σε περισσότερες από 140 επιστημονικές δημοσιεύσεις του ξένου και ελληνικού τύπου. Έχει προσκληθεί και δώσει διαλέξεις σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια και Πανεπιστήμια στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ πολλές φορές έχει προσκληθεί σε εκπομπές των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ως ειδικός σε θέματα μοριακής βιολογίας, γενετικής και βιοτεχνολογίας. Το εργαστήριο του Καθ. Δέλτα αποτέλεσε φυτώριο δεκάδων νέων επιστημόνων και χώρο εκπαίδευσης φοιτητών, μετα-διδακτορικών ερευνητών, γιατρών και άλλων ακαδημαϊκών επιστημόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό. Έχει διακριθεί και βραβευθεί από τοπικούς και διεθνής οργανισμούς. Ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις, ο Καθηγητής Δέλτας έχει βραβευθεί με το Διεθνές Βραβείο Millennium Golden International Award, Europe, ως «Διακεκριμένος Επιστήμονας για το έτος 2008», για τις έρευνές του στον τομέα των νεφρικών ασθενειών, από το Διεθνές Συμβούλιο Προώθησης Έρευνας (International Research Promotion Council). Επίσης, πρόσφατα τιμήθηκε με το Κυπριακό Βραβείο Έρευνας ως «Διακεκριμένος Ερευνητής 2014» από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, για το πρωτοποριακό ερευνητικό έργο του στις κληρονομικές νεφροπάθειες, το οποίο είχε τόσο τοπικό όσο και διεθνή αντίκτυπο.
Πρόσφατα εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο, «Η Γενετική Κληρονομιά των Κυπρίων μέσα από Ειδικά Θέματα Γενετικής».