fbpx

UNIC: Ο ρόλος του βιβλίου στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών

Ενδιαφέρουσα ημερίδα  στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Εκπαιδευτικοί  της Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης της Κύπρου, παρουσίασαν τις δραστηριότητες και την πορεία εφαρμογής διδακτικής παρέμβασης που υλοποίησαν στα σχολεία τους  με τους μαθητές τους, στο πλαίσιο του προγράμματος που εφαρμόστηκε σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία  με τίτλο: «Καλλιέργεια και ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της αυτοεκτίμησης των παιδιών,  μέσα από λογοτεχνικά βιβλία». Ηταν μια  εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Το Πρόγραμμα  υπήρξε  πρωτοβουλία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.Τασούλας Τσιλιμένη  και σχεδιάστηκε  σε συνεργασία με την Επίκουρη καθηγήτρια  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ.Μαρίνα Ροδοσθένους.

Η παρουσίαση του προγράμματος ήταν το αποτέλεσμα εφαρμογής του από εκπαιδευτικούς που δήλωσαν τη συμμετοχή τους εθελοντικά μετά από την παρακολούθηση της αντίστοιχης ημερίδας και εργαστηρίου, που είχε πραγματοποιηθεί  από την κυρία Τσιλιμένη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τον περασμένο Ιανουάριο. Η διδακτική παρέμβαση στηρίχθηκε κυριολεκτικά σε λογοτεχνικά βιβλία που διαβάστηκαν στα παιδιά.

Μεταξύ άλλων, οι εκπαιδευτικοί, από το Νηπιαγωγείο «Πρίβιλεητζ», το Νηπιαγωγείο «Φελιτσιτά», το  Νηπιαγωγείο «Τα Παιδικά Χρόνια», το Τρίτο Σχολείο Μακεδονίτισσας, το Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο Λιθροδόντα  και το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο ΄Εγκωμης, παρουσίασαν τις δράσεις που ανέπτυξαν στο σχολείο τους με αφορμή συγκεκριμένης θεματικής από τα βιβλία.  Οι μαθητές απόλαυσαν τα βιβλία αυτά, συζήτησαν τα συναισθήματα των ηρώων, εξέφρασαν  τα δικά τους συναισθήματα  και προχώρησαν σε υλοποίηση ποικίλων διαθεματικών δραστηριοτήτων, που στόχο είχαν τη βιωματική εμπειρία  και μέσω αυτής την ενίσχυση της ενσυναίσθησης.

Μέσα από αυτές τις δράσεις η δημιουργικότητα των μαθητών βρήκε δρόμο έκφρασης. Παιγνίδια ρόλων, προσεγγίσεις έργων τέχνης, δημιουργία στίχων, συγγραφή ιστοριών, εικαστικά κ.α. είναι  μερικές  από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές. ΄Εγινε φανερή η επίδραση που ασκεί το βιβλίο στα παιδιά και στη διαμόρφωση συμπεριφοράς και στάσης σε ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα. Το σύνολο των εμπλεκομένων εκπαιδευτικών αξιολογώντας την εφαρμογή στην τάξη τους επισήμανε τον ενθουσιασμό και τη θετική ανταπόκριση των μαθητών έναντι των βιβλίων και της εφαρμογής. Αξίζει να σημειωθεί  πως αυτή η παρέμβαση ενίσχυσε το κλίμα φιλαναγνωσίας καθώς και τη συνεργασία ανάμεσα στους γονείς και το σχολείο.

Η κ. Τσιλιμένη δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα και εξέφρασε τις ευχαριστίες της τόσο στους συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όσο και στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην πιλοτική εφαρμογή, καθώς και στο πλήθος των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

«Οι σύγχρονες προσεγγίσεις της Εκπαίδευσης επαναπροσδιορίζουν τη διδακτική της λογοτεχνίας ως μια προσέγγιση του πεδίου τόσο του εφικτού όσο και του φαντασιακού που ανήκει σε όλους μας, ως μια οντολογική πραγματικότητα και ως ένα υπαρξιακό πρόβλημα. Σκοπός της εκπαίδευσης είναι να δημιουργήσει αυτές τις συνθήκες, μέσα στις οποίες οι μαθητές θα διδαχθούν να ενεργούν και να επεμβαίνουν ως αυθεντικά υποκείμενα, όντας μέσα στην ιστορική τους κατάσταση», τόνισε  μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Τμήματος καθηγητής Αλέξης Πέτρου, που αναφέρθηκε και στην γενικότερη ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα στα Πανεπιστήμια Λευκωσίας και Θεσσαλίας.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
15,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending