ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 4ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 15 Μαΐου 2015, ο 4ος κύκλος διαλέξεων του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου, τον οποίο διοργάνωσαν από κοινού η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι 8 διαλέξεις έλαβαν χώρα μεταξύ 14 Οκτωβρίου 2014 και 15 Μαΐου 2015 στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στο Παραλίμνι.

Capture

Την τελετή λήξης χαιρέτισαν ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ.κ. Βασίλειος. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου ευχαρίστησε τους κατοίκους της επαρχίας Αμμοχώστου, οι οποίοι στήριξαν αυτό το θεσμό, συμμετέχοντας ενεργά και στις φετινές διαλέξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος ο αριθμός των συμμετοχών ανήλθε στις 250, ενώ σε 150 απονεμήθηκε πιστοποιητικό παρακολούθησης για την τακτική τους συμμετοχή.

Στον χαιρετισμό του ο Καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης τόνισε τον ρόλο που διαδραματίζει ο θεσμός  στην καλλιέργεια της ελεύθερης και κριτικής σκέψης, η οποία είναι απαραίτητο συστατικό για την κοινωνική ανάπτυξη σε όλες τις εκφάνσεις της. Όπως ανέφερε «Όντας ενεργοί και ενημερωμένοι πολίτες μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Μελετώντας την ιστορία μας, μέσα από θέματα ιστορικού περιεχομένου, ερχόμαστε πιο κοντά στην ταυτότητά μας, μαθαίνουμε από το χθες και γινόμαστε καλύτεροι για το αύριο» για αυτό σημείωσε το Πανεπιστήμιο θεωρεί σημαντική τη διάδραση με την κοινωνία που επιτυγχάνεται μέσω του θεσμού του Ελεύθερου Πανεπιστημίου.

Η τελευταία διάλεξη, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών της μνήμης του Αγίου Επιφανίου και είχε θέμα «Το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου και ο άγιος Επιφάνιος». Την εισήγηση του Καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κ. Κώστα Ν. Κωνσταντινίδη, ανέγνωσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ.κ. Βασίλειος. Κατά την εισήγηση παρουσιάστηκε το έργο και η συγγραφική παραγωγή του αγίου Επιφανίου, εστιάζοντας στη συμβολή που είχε η προσωπικότητά του  στην εδραίωση του χριστιανισμού στην Κύπρο και στην τελική επικύρωση του αυτοκέφαλου της Κυπριακής Εκκλησίας.

Capture

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα και τη χορωδία του Μουσικού Λυκείου Αμμοχώστου και με την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής στους φίλους του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου.

Capture

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
0FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending