fbpx

CUT: Το ΤΕΠΑΚ εκπροσωπήθηκε στο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο!

Από τις 13 έως τις 15 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη του Νομού Έβρου της Ελλάδος, το 42ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο υπό τη διοργάνωση του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ). Στο συνέδριο συμμετείχαν πλήθος προσκεκλημένων από το διεθνή επιστημονικό χώρο, με πολυετή κλινική και ερευνητική εμπειρία σε θέματα σχετικά με τη Νοσηλευτική επιστήμη. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου εκπροσώπησε στο συγκεκριμένο συνέδριο η Επίκουρη Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, Δρ Μαρία Καρανικόλα. Η Δρ Καρανικόλα παρουσίασε υπό μορφή ελεύθερης ανακοίνωσης μέρος ερευνητικών δεδομένων του προγράμματος «Πρωτοβάθμια Πρόληψη και Φροντίδα Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα»,  του οποίου είναι επικεφαλής. Τα  δεδομένα που παρουσιάστηκαν συνελέγησαν στο πλαίσιο του διδακτορικού προγράμματος του Τμήματος Νοσηλευτικής. Συγκεκριμένα, τα ερευνητικά δεδομένα τα οποία παρουσιάστηκαν αφορούσαν στη διερεύνηση της βιωματικής εμπειρίας των πασχόντων από σοβαρή ψυχική νόσο, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας μεγάλης πόλης της περιφέρειας της Κύπρου.

Από τη μελέτη αυτή φάνηκε ότι τα ενήλικα άτομα με σοβαρή και εμμένουσα ψυχική νόσο στην Κύπρο αντιλαμβάνονται τη νόσο τους ως μία πρόκληση, ικανή να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβάνονται την, μετά τη διάγνωση της νόσου, πορεία της ζωής τους. Αυτή η νέα προοπτική για τη ζωή φαίνεται να είναι μία εσωτερική και μακροχρόνια προσπάθεια και ταυτόχρονα το αποτέλεσμα της επιτυχούς θεραπείας, κύρια φαρμακευτικής. Μάλιστα, αυτή η νέα προοπτική για τη ζωή φάνηκε να γίνεται αντιληπτή από τους ψυχικά πάσχοντες ως η βασικότερη προϋπόθεση για την επανενσωμάτωσή τους στην κοινωνική ζωή.  Τα δεδομένα αυτά αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ορθής εφαρμογής της ψυχοτρόπου αγωγής, αλλά και των παρεμβάσεων ενδυνάμωσης των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που προάγουν την αντίληψη της νόσου ως πρόκλησης για την εξέλιξη της ύπαρξης. Επίσης, μέσω των δεδομένων αυτών δύναται να διευρυνθεί η συνειδητή επίγνωση των Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας, και συνεπακόλουθα ο βαθμός ενσυναίσθησής τους.

Τα ευρήματα αυτά, δεδομένου ότι καταγράφονται για πρώτη φορά στον Κυπριακό πληθυσμό, και την ίδια στιγμή παρέχουν νέα γνώση αναφορικά με ζητήματα αντίληψης της προσωπικής ταυτότητας στην πορεία της νόσου στη διεθνή βιβλιογραφία, αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για ανταλλαγή ερευνητικών απόψεων με πλήθος παρευρισκομένων στην αίθουσα, καθώς και το έναυσμα μελλοντικών συνεργασιών.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
15,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending